Papa Francisc, la primirea premiului Carol cel Mare: „Visez la o Europă în care să fii migrant nu este crimă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc aflat în vizită la Parlamentul European în noiembrie 2014 FOTO AFP
Papa Francisc aflat în vizită la Parlamentul European în noiembrie 2014 FOTO AFP

Europa trebuie să fie o societate deschisă şi multiculturală, care primeşte refugiaţi şi ajută tineri să întemeieze o familie oferindu-le oportunităţi de angajare adecvate, a îndemnat vineri Papa Francisc în discursul susţinut cu ocazia primirii premiului Carol cel Mare.

Europa are nevoie să „respecte străinul, imigrantul şi oamenii (care provin din) culturi diferite ca demni de a fi ascultaţi“ şi să urmeze „obligaţia morală“ de a construi un nou sistem economic, cu „locuri de muncă demne şi bine plătite, în special pentru tineri“, a îndemnat Suveranul Pontif, potrivit agenţiei DPA, citate de Reuters.

Evocând părinţi fondatori ai Uniunii Europene ca Robert Schuman şi  Alcide De Gasperi, Papa Francisc a  subliniat că „astăzi, mai mult ca niciodată, viziunea lor ne inspiră să construim poduri şi să doborâm ziduri“.

„Eu visez la o Europă în care să fii migrant nu este o crimă, ci îndeamnă la un angajament mai mare faţă de demnitatea fiecărei fiinţe umane“, a spus Suveranul Pontif.

Ceremonia a avut loc la Vatican, şi nu la Aachen, unde premiul este înmânat în mod tradiţional, în prezenţa mai multor lideri ai UE, printre care şi cancelarul german Angela Merkel, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Adresându-se acestora, Suveranul Pontif argentinian a criticat o Europă „în declin, care este pe cale să se retragă în tranşee în loc să privilegieze acţiunile care promovează un nou dinamism în societate“.

De asemenea, Jorge Bergoglio a deplâns faptul că UE se mulţumeşte în acest moment cu „retuşuri cosmetice sau compromisuri precare“, în special în materie de primire a refugiaţilor, al cărei mare susţinător este, oferind un exemplu la finalul unei călătorii recente pe insula greacă Lesbos, când a luat cu el la Vatican o familie de 12 refugiaţi sirieni.

Făcând apel la un „dialog“ necesar, papa a insistat că acesta „permite să priveşti străinul, migrantul, cel care aparţine unei alte culturi ca pe un subiect care trebuie ascultat, luat în considerare şi apreciat“.

Pentru că, reaminteşte papa, „identitatea europeană este, şi a fost mereu, o identitate dinamică şi multiculturală“.

„Ce s-a întâmplat cu tine, Europa umanismului, campioana drepturilor omului, democraţiei şi libertăţii? Ce s-a întâmplat cu tine, Europa, casa poeţilor, filosofilor, artiştilor, muzicienilor, a oamenilor de litere? Ce s-a întâmplat cu tine, Europa, mama popoarelor şi a naţiunilor, mama marilor oameni care au sprijinit şi chiar şi-au sacrificat vieţile pentru demnitatea fraţilor şi surorilor noştri?“, a întrebat retoric Suveranul Pontif.

Adresându-se invitaţilor săi - cancelarul german, preşedinţii Consiliului European, Donald Tusk, Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Parlamentului European, Martin Shulz, şi Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini, şi regelui Spaniei, Felipe al VI-lea - Francisc le-a cerut să nu uite tineretul european.

„Cum îi putem face pe tinerii noştri să participe la această construcţie atunci când îi privăm de muncă, nu ştim să le oferim oportunităţi şi valori?“, a spus liderul Bisericii Catolice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite