Papa Francisc: zece lucruri inedite despre Sfântul Părinte de origine argentiniană, Jorge Mario Bergoglio

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bergoglio, la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Roma, după alegerea lui ca noul Papă al Bisericii Catolice, pe 13 martie FOTO Reuters
Bergoglio, la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Roma, după alegerea lui ca noul Papă al Bisericii Catolice, pe 13 martie FOTO Reuters

Papa Francisc, fostul cardinal argentinian Jorge Mario Bergoglio, noul papă ales aseară la Vatican, a dus în ultimii 50 de ani o viaţă modestă. Trăieşte fără un plămân, a refuzat proprietăţile şi limuzinele oferite de Biserica Catolică şi continuă să circule cu autobuzul. Papa Francisc este primul non-european care a fost ales la conducerea Vaticanului şi totodată este primul iezuit ajuns Suveran Pontif.

Noul Papă Mario Bergoglio, care va fi cunoscut de-acum înainte ca Papa Francisc, a ales să-şi păstreze locuinţa personală - un apartament modest din Buenos Aires. Deşi i s-au oferit un apartament luxos şi o limuzină cu şofer, totul decontat din banii Bisericii Catolice,  Papa Francisc continuă să circule cu mijloacele de transport în comun şi putea fi văzut, până zilele trecute, mergând cu autobuzul.


Noul Papă Mario Bergoglio este dedicat luptei pentru egalitate socială şi s-a implicat activ în acest sens. Cu toate aceastea, s-a opus vehement legalizării căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, a avortului şi a eutanasiei asistate. 

Papa Francis trăieşte de mai bine de 50 de ani fără un plămân, care i-a fost extirpat pe când era un adolescent din cauza unei infecţii. 

Noul Papă Mario Bergoglio este primul iezuit care ocupă Sfântul Scaun. A intrat în Ordinul Iezuiţilor şi a fost hirotonit în 1969, după ce a terminat cursurile Seminarului Teologic din San Miguel.  Este primul Papă din America Latină şi totodată primul Papă non-european din mai bine de 1.000 de ani. 

Noul Papă a fost ales cel de-al 266-lea suveran pontif în istoria de peste 2.000 de ani a Bisericii Catolice cu toate că nu are deloc experienţă în structurile administrative ale Vaticanului. 

Papa Francis a fost cel de-al doilea clasat după numărul de voturi obţinute la Conclavul din 2005. Până la urmă, câştigător a ieşit Joseph Ratzinger, Papa Benedict al XVI-lea, care a demisionat luna trecută. 

Noul Papă este primul care şi-a ales numele Francisc. Sfântul Francisc de Assisi, în onoarea căruia noul Papă şi-a ales numele, a fost un călugăr catolic italian. El a trăit între anii 1181-1226 şi a pus bazele Ordinului Franciscanilor, care funcţionează şi astăzi drept una dintre cele mai extinse organizaţii caritabile din lume. De asemenea, Sfântul Francisc a înfiinţat şi Ordinul Sfintei Clara, pentru femei, precum şi Ordinul al Treilea al Sfântului Francisc. Numele ales de argentinian face totodată referire şi la Francis Xavier, misionarul catolic care a pus bazele Ordinului Iezuiţilor. Născut în Regatul Navarre (astăzi, teritoriu spaniol), Francis Xavier l-a acut ca profesor pe Ignaţiu de Loyola şi a fost unul dintre primii şapte iezuiţi care au înfiinţat Societatea lui Iisus. 

Jorge Mario Bergoglio a fost acuzat în 1970, pe când era liderul Ordinului Iezuiţilor, că a participat la răpirea şi torturarea a doi preoţi iezuiţi care au refuzat să părăsească Ordinul atunci când el le-a cerut acest lucru. 

Noul Suveran Pontif a fost criticat de-a lungul timpului şi s-a spus despre el că ar fi fost apropiat de armată, în timpul dictaturii militare din Argentina. Bergoglio le-ar cerut mai întâi preoţilor să nu se implice de luptele din Războiul Muradar din Argentina, când dictatura militară a torturat şi ucis rebeli. Bergoglio şi-ar fi retras ordinul de protecţie a celor doi bărbaţi după ce ei au refuzat să renunţe la vizitarea cartierelor mărginaşe, ceea ce în final a condus la capturarea lor. 

Jorge Mario Bergoglio plănuia să devină chimist, însă în 1958 a intrat în Ordinul Iezuiţilor şi a început să studieze pentru a deveni preot. Noul Papă şi-a petrecut prima parte a vieţii de adult predând literatură şi filosofie şi psihologie. Pe lângă limba sa nativă, spaniola, noul Papă de la Vatican vorbeşte fluent limba italiană şi cea germană. 


TOATE ŞTIRILE DESPRE ALEGEREA NOULUI PAPĂ, CARDINALUL ARGENTINIAN JORGE BERGOGLIO

De ce a fost ales argentinianul Jorge Mario Bergoglio noul Papă

Nu se regăsea pe lista scurtă a cardinalilor consideraţi favoriţi în lupta pentru Sfântul Scaun şi nici măcar pe lista lungă a caselor de pariuri. Alegerea sa este surprinzătoare: este primul iezuit care ocupă această funcţie. Cu toate acestea, argentinianul Mario Bergoglio pare a fi candidatul perfect pentru şefia Bisericii Catolice - cel puţin din punctul de vedere al intereselor de la Vatican

Jorge Bergoglio, o figură controversată în ţara sa: „Istoria îl condamnă“

Jorge Bergoglio, primul Papă argentinian, este un conservator cunoscut pentru abilităţile sale de negociere, dar şi pentru faptul că este oricând dispus să se opună intereselor celor puternici. Cu toate acestea, noul Suveran Pontif a fost criticat de-a lungul timpului şi s-a spus despre el că ar fi fost apropiat de armată, în timpul dictaturii militare din Argentina.

Primul Papă care alege numele Francisc. Care este semnificaţia

Printre primele cuvinte rostite miercuri seară de la balconul Bazilicii Sfântului Petru, atunci când cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio a fost anunţat drept următorul Papă, Francisc I, s-a regăsit şi o referire la „săracul din Assisi”, sfântul catolic în onoarea căruia noul Suveran Pontif şi-a ales numele.

VIDEO Papa Francisc: primele gesturi ale lui Jorge Bergoglio care au uimit lumea

Primele gesturi ale lui Jorge Mario Bergoglio, noul Papă, denotă viaţa modestă pe care acesta a dus-o în ultima jumătate de secol. Spre deosebire de ceilalţi suverani pontifi, Papa Francisc, îmbrăcat doar într-o sutană albă, a cerut mai întâi binecuvântarea mulţimii şi a ţinut să se roage pentru Papa emerit Benedict al XVI-lea.

Prima ieşire publică a noului Papă. Ce a făcut Jorge Bergoglio în prima zi de pontificat

Aşa cum anunţase miercuri seară, noul Papă, Jorge Bergoglio, a vizitat dis-de-dimineaţă Bazilica Sfânta Maria Mare din Roma, pentru o rugăciune privată. Papa Francisc a refuzat orice dialog cu presă, încercând să se ferească de ochii lumii, aşa cum obişnuieşte de zeci de ani de zile.

Fumul negru din jurul noului Papă: Francisc a fost dat în judecată pentru implicarea în răpirea şi torturarea a doi preoţi iezuiţi

Jorge Mario Bergoglio, ales noul Papă la Vatican, a fost dat în judecată în 2005 de către un avocat activist pentru drepturile omului. Papa Francisc a fost acuzat că este responsabil pentru răpirea şi torturarea a doi preoţi iezuiţi de către agenţii dictaturii militare din Argentina, în anii 1970. 

Cine sunt iezuiţii, ordinul din care face parte noul Papă, Jorge Bergoglio?

Noul Papă, Jorge Mario Bergoglio, este primul suveran pontif ales din rândul iezuiţilor, un ordin religios al Bisericii Catolice care şi-a dedicat existenţa propovăduirii catolicismului pe noile continente şi încurajării educaţiei şi justiţiei sociale în lume. Apropiaţii spun că Papa Francisc, aşa cum se va numi noul Papă Jorge Mario Bergoglio, este cunoscut pentru caracterul său umil şi iubirea faţă de categoriile sociale defavorizate.

Activitatea Suveranului Pontif  nu va fi afectată de faptul că şi-a pierdut un plămân

Noul Papă şi-a pierdut un plămân în urma unei infecţii în adolescenţă, însă experţii medicali afirmă că acesta nu a limitat cel mai probabil energia şi acţiunile pontifului în vârstă de 76 de ani şi nu ar trebui sã îi facă probleme pe viitor.

Cristian Unteanu, pe blogul său de pe adevarul.ro, despre iezuitul auster ales Papă pentru o lume în criză

Noul Papă, Jorge Mario Bergoglio, reprezintă o opţiune extrem de relevantă şi foarte probabil decisivă a Bisericii Catolice în încercarea de a se remodela într-un moment în care, într-o lume în criză,  ea însăşi cunoaşte o serie de crize multiple şi al căror ecou este departe de a se fi terminat. Ce va aduce nou primul Papă non-european?

Marius Văcărelu, despre jocurile geopolitice ale alegerii unui Papă: ce au de câştigat sau de pierdut Venezuela, Brazilia şi Argentina

După cum se vede, ziua de 13 martie a anului 2013 a adus un nou conducător la Vatican, după vechile canoane, care spun să nu credem în prea multe pariuri, ci să ne încredem în capacitatea celor din conclav - şi mai ales din jurul acestuia - de a decela cumva anumite tendinţe, care, în final, sunt bine cosmetizate şi prezentate sub numele „intervenţia Sfântului Duh”.

Preotul Marcel Radut Seliste, pe blogul său de pe adevarul.ro, despre Papa Francisc I: surprinzătorul răspuns al Bisericii Romei la criza morală a societăţii contemporane

Habemus papam! Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, Arhiepiscop de Buenos Aires, este noul Papă al Romei pe care cardinalii romano-catolici ”l-au aflat la capătul lumii” şi căruia creştinii îi încredinţează nădejdea lor că Biserica este forţa mărturisitoare a învăţăturii lui Hristos în calea întunericului care cuprinde lumea. Asistăm la apusul domniei ”Prinţilor Bisericii”? Ne reîntoarcem la smerenia ”Urmaşilor Apostolilor lui Hristos”?

Diana Mandache, istoric al Regalităţii europene, pe blogul său de pe adevarul.ro: Pontifex Maximus Franciscum I

Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio este primul Papă din America Latină, care şi-a luat numele de Francisc I. A fost un Sede Vacante  de 12 zile, unul din cele mai scurte. După 1829 a fost primul conclav întrunit în postul Paştelui, care în a doua zi de reuniune a votat alegerea celui de-al 266-lea Pontif.

INFOGRAFIE Marii perdanţi în lupta pentru Vatican

Jorge Mario Bergoglio, care a fost ales miercuri seară noul Papă, nu se număra printre cardinalii consideraţi favoriţi în cursa pentru Sfântul Scaun. Nu se ştie încă numele celui de-al doilea clasat, însă noul Suveran Pontif a avut contracandidaţi puternici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite