Papa Francisc îşi acuză criticii că îl „înjunghie pe la spate” şi anunţă că nu se teme de o schismă a catolicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat pe drumul de întoarcere după o vizită în Africa, Papa Francisc a făcut mai multe declaraţii despre clericii conservatori care îi critică activitatea şi a precizat că nu se teme de o schismă a Bisericii Catolice, relatează BBC News.

Declaraţiile liderului religios au fost făcute la bordul aeronavei care îl aduce înapoi la Roma, după o vizită în trei state africane. Vorbind despre criticii săi conservatori, Papa a spus că aceştia „nu vor ce e bine pentru Biserica”, fiind interesaţi doar „să schimbe papi, să schimbe stiluri, să creeze o schismă”. Afirmaţiile liderului de la Vatican au venit după ce un jurnalist l-a întrebat ce crede despre atacurile la adresa sa, formulate, în special, de figuri catolice din Statele Unite. 

„Nu mă tem de schismă”, a mai spus Papa Francisc, adăugând că au avut loc multe astfel de rupturi în istoria Bisericii. „Mă rog să nu aibă loc una, pentru că sănătatea spirituală a multor oameni depinde de asta”. 

„Lucrurile pe care le spun despre probleme sociale sunt la fel ca cele pe care Papa Ioan Paul le-a spus. Îl copiez pe el, iar ei zic că sunt prea comunist”, a explicat acesta, sugerând că cei care îl critică sunt orbiţi ideologic. 

„Criticile nu vin doar de la americani, ci din toate părţile, chiar şi din Curia Romană”, adăugând că este mai mult decât bucuros să audă critici constructive, dar nu de la „cei care zâmbesc în timp ce te înjunghie în spate”.

Principalele critici pe care catolicii conservatori i le aduc Papei Francisc au în vedere poziţiile pe care acesta le-a adoptat în privinţa schimbărilor climatice şi a imigraţiei, dar mai ales deciziile sale de  accepta divorţul şi de a permite împărtăşania catolicilor recăsătoriţi. În luna mai, de exemplu, un grup de preoţi şi universitari au îndemnat episcopii catolici, într-o scrisoare, să-l denunţe pe Papa Francisc drept eretic, spunând că liderul de la Vatican nu a fost suficient de vocal împotriva avortului, mult prea tolerant faţă de homosexuali şi prea înţelegător faţă de protestanţi şi musulmani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite