Jorge Bergoglio, o figură controversată în ţara sa: „Istoria îl condamnă“

Jorge Bergoglio, o figură controversată în ţara sa: „Istoria îl condamnă“

Papa Francisc I FOTO Reuters

Jorge Bergoglio, primul Papă argentinian, este un conservator cunoscut pentru abilităţile sale de negociere, dar şi pentru faptul că este oricând dispus să se opună intereselor celor puternici. Cu toate acestea, noul Suveran Pontif a fost criticat de-a lungul timpului şi s-a spus despre el că ar fi fost apropiat de armată, în timpul dictaturii militare din Argentina.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Este un bărbat modest, dintr-o familie din clasa mijlocie, relatează agenţia Reuters. Descris de către biograful său drept o forţă echilibrată, Bergoglio, în vârstă de 76 de ani, duce un trai monahal, a fost discret faţă de mass-media şi profund preocupat de inegalităţile sociale din ţara sa şi de oriunde în America Latină.

 

Este un conservator. Este pe deplin capabil să facă renovările necesare fără să se aventureze în necunoscut. Ar fi o forţă echilibrată”, a declarat Francesa Ambrogetti, cea care a participat la redactarea biografiei lui Bergoglio, după ce l-a intervievat pe acesta de mai multe ori în decursul ultimilor trei ani.

 

Crede că Biserica ar trebui să aibă un rol misionar, să se apropie de oameni, să fie activă… o Biserică axată nu atât de mult pe reglementarea credinţei, ci mai degrabă pe promovarea şi simplificarea ei”, a adăugat ea.

 

“Duce o viaţă sobră şi austeră. Aşa trăieşte”, a spus ea.

 

Fostul cardinal, primul iezuit care devine Papă, a fost născut într-o familie din clasa mijlocie. Tatăl său a lucrat la căile ferate, iar mama lui era casnică.

 

Este un bărbat modest, ataşat de tradiţiile vechi ale Bisericii Catolice. Având în vedere faptul că a respins o locuinţă confortabilă de arhiepiscop, a trăit într-un mic apartament de la periferia oraşului Buenos Aires, unde îşi petrecea sfârşitul de săptămână în izolare. În rarele sale apariţii publice, Bergoglio (foto dreapta) a recurs adesea la cuvinte aspre pentru a caracteriza societatea argentiniană şi politicienii şi a avut o relaţie dificilă cu preşedintele Cristina Fernandez şi cu ultimul ei soţ, Nestor Kirchner.

 

Bergoglio a devenit preot la vârsta de 32 de ani, la un deceniu după ce şi-a pierdut unul din plămâni din cauza unei afecţiuni a sistemului respirator. În ciuda debutului său târziu, a condus comunitatea locală de iezuiţi timp de patru ani.

 

Succesul său a coincis cu sângeroasa dictatură militară dintre anii 1976 şi 1983, în timpul căreia 30.000 de persoane au fost răpite şi ucise, ceea ce a ridicat întrebări cu privire la rolul său în această poveste.

 

Cel mai cunoscut episod este unul în care se vorbeşte despre răpirea a doi iezuiţi pe care guvernul militar i-a închis în secret pentru munca depusă în cartierele sărace.

 

Potrivit unei cărţi scrise de jurnalistul Horacio Verbitsky, Bergoglio şi-a retras ordinul de protecţie a celor doi bărbaţi după ce ei au refuzat să renunţe la vizitarea cartierelor mărginaşe, ceea ce în final a condus la capturarea lor. În „El Silencio“, cunoscutul jurnalist de investigaţie îl acuză pe noul Papă de implicare în arestarea celor doi. Mai târziu, Bergoglio însuşi a negat acuzaţiile.

 

Cartea lui Verbitsky se bazează pe mărturiile lui Orlando Yorio, unul dintre iezuiţii răpiţi, care a murit în 2000. Ambii clerici răpiţi au supravieţuit detenţiei.

 

Istoria îl condamnă. Îl arată ca fiind opus inovaţiei în Biserică şi, mai presus de toate, în timpul dictaturii a fost apropiat de armată”, declară Furtunato Mallimacci, fostul decan al Universităţii din Buenos Aires.

 

Aceia care îl apără pe Bergoglio spun că nu există nicio dovadă care să probeze toate aceste afirmaţii, dimpotrivă, ei spun că preotul i-a ajutat pe mulţi să scape de teroarea miliţiilor.

 

La Vatican, departe de moştenirea tristă a dictaturii, liniştitul preot este aşteptat să conducă Biserica într-un mod cât se poate de ferm.

 


 

De ce a fost ales argentinianul Jorge Mario Bergoglio noul Papă

Nu se regăsea pe lista scurtă a cardinalilor consideraţi favoriţi în lupta pentru Sfântul Scaun şi nici măcar pe lista lungă a caselor de pariuri. Alegerea sa este surprinzătoare: este primul iezuit care ocupă această funcţie. Cu toate acestea, argentinianul Mario Bergoglio pare a fi candidatul perfect pentru şefia Bisericii Catolice - cel puţin din punctul de vedere al intereselor de la Vatican

Primul Papă care alege numele Francisc. Care este semnificaţia

Printre primele cuvinte rostite miercuri seară de la balconul Bazilicii Sfântului Petru, atunci când cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio a fost anunţat drept următorul Papă, Francisc I, s-a regăsit şi o referire la „săracul din Assisi”, sfântul catolic în onoarea căruia noul Suveran Pontif şi-a ales numele.

VIDEO Papa Francisc: primele gesturi ale lui Jorge Bergoglio care au uimit lumea

Primele gesturi ale lui Jorge Mario Bergoglio, noul Papă, denotă viaţa modestă pe care acesta a dus-o în ultima jumătate de secol. Spre deosebire de ceilalţi suverani pontifi, Papa Francisc, îmbrăcat doar într-o sutană albă, a cerut mai întâi binecuvântarea mulţimii şi a ţinut să se roage pentru Papa emerit Benedict al XVI-lea.

Prima ieşire publică a noului Papă. Ce a făcut Jorge Bergoglio în prima zi de pontificat

Aşa cum anunţase miercuri seară, noul Papă, Jorge Bergoglio, a vizitat dis-de-dimineaţă Bazilica Sfânta Maria Mare din Roma, pentru o rugăciune privată. Papa Francisc a refuzat orice dialog cu presă, încercând să se ferească de ochii lumii, aşa cum obişnuieşte de zeci de ani de zile

Cine sunt iezuiţii, ordinul din care face parte noul Papă, Jorge Bergoglio?

Noul Papă, Jorge Mario Bergoglio, este primul suveran pontif ales din rândul iezuiţilor, un ordin religios al Bisericii Catolice care şi-a dedicat existenţa propovăduirii catolicismului pe noile continente şi încurajării educaţiei şi justiţiei sociale în lume. Apropiaţii spun că Papa Francisc, aşa cum se va numi noul Papă Jorge Mario Bergoglio, este cunoscut pentru caracterul său umil şi iubirea faţă de categoriile sociale defavorizate.

Activitatea Suveranului Pontif  nu va fi afectată de faptul că şi-a pierdut un plămân

Noul Papă şi-a pierdut un plămân în urma unei infecţii în adolescenţă, însă experţii medicali afirmă că acesta nu a limitat cel mai probabil energia şi acţiunile pontifului în vârstă de 76 de ani şi nu ar trebui sã îi facă probleme pe viitor.

Cristian Unteanu, pe blogul său de pe adevarul.ro, despre iezuitul auster ales Papă pentru o lume în criză

Noul Papă, Jorge Mario Bergoglio, reprezintă o opţiune extrem de relevantă şi foarte probabil decisivă a Bisericii Catolice în încercarea de a se remodela într-un moment în care, într-o lume în criză,  ea însăşi cunoaşte o serie de crize multiple şi al căror ecou este departe de a se fi terminat. Ce va aduce nou primul Papă non-european?

Marius Văcărelu, despre jocurile geopolitice ale alegerii unui Papă: ce au de câştigat sau de pierdut Venezuela, Brazilia şi Argentina

După cum se vede, ziua de 13 martie a anului 2013 a adus un nou conducător la Vatican, după vechile canoane, care spun să nu credem în prea multe pariuri, ci să ne încredem în capacitatea celor din conclav - şi mai ales din jurul acestuia - de a decela cumva anumite tendinţe, care, în final, sunt bine cosmetizate şi prezentate sub numele „intervenţia Sfântului Duh”.

Preotul Marcel Radut Seliste, pe blogul său de pe adevarul.ro, desprePapa Francisc I: surprinzătorul răspuns al Bisericii Romei la criza morală a societăţii contemporane

Habemus papam! Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, Arhiepiscop de Buenos Aires, este noul Papă al Romei pe care cardinalii romano-catolici ”l-au aflat la capătul lumii” şi căruia creştinii îi încredinţează nădejdea lor că Biserica este forţa mărturisitoare a învăţăturii lui Hristos în calea întunericului care cuprinde lumea. Asistăm la apusul domniei ”Prinţilor Bisericii”? Ne reîntoarcem la smerenia ”Urmaşilor Apostolilor lui Hristos”?

Diana Mandache, istoric al Regalităţii europene, pe blogul său de pe adevarul.ro: Pontifex Maximus Franciscum I

Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio este primul Papă din America Latină, care şi-a luat numele de Francisc I. A fost un Sede Vacante  de 12 zile, unul din cele mai scurte. După 1829 a fost primul conclav întrunit în postul Paştelui, care în a doua zi de reuniune a votat alegerea celui de-al 266-lea Pontif.

INFOGRAFIE Marii perdanţi în lupta pentru Vatican

Jorge Mario Bergoglio, care a fost ales miercuri seară noul Papă, nu se număra printre cardinalii consideraţi favoriţi în cursa pentru Sfântul Scaun. Nu se ştie încă numele celui de-al doilea clasat, însă noul Suveran Pontif a avut contracandidaţi puternici.

 

 

 

Noul Suveran Pontif, Francisc I - seara de 13 martie, Vatican. FOTO: Reuters

Imagini din aceeasi galerie
 • Noul Suveran Pontif, Francisc I - seara de 13 martie, Vatican. FOTO: Reuters
 • Noul Suveran Pontif, Francisc I. FOTO: AFP
 • Cardinalul argentinian Jorge Bergoglio, ajuns Papă pe 13 martie 2013 FOTO Reuters
 • Cardinalul argentinian Jorge Bergoglio în tinerețe, ajuns Papă pe 13 martie 2013 FOTO Reuters
 • Cardinalul argentinian Jorge Bergoglio (al doilea din stânga, pe al doilea rând) în tinerețe, alături de familie FOTO Reuters
 • Cardinalul argentinian Jorje Bergoglio, susținând echipa de fotbal San Lorenzo din Buenos Aires FOTO Reuters
 • Președintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, salutându-l pe cardinalul Jorge Bergoglio, în decembrie 2008 FOTO  Reuters
 • Noul Suveran Pontif, Francisc I. FOTO: Reuters
 • Noul Suveran Pontif, Francisc I, alături de Benedict al XVI-lea. FOTO: Reuters
 • Noul Suveran Pontif, Francisc I. FOTO: Reuters
 • Noul Suveran Pontif, Francisc I - seara de 13 martie, Vatican. FOTO: Reuters
 • Noul Suveran Pontif, Francisc I - seara de 13 martie, Vatican. FOTO: Reuters
 • Noul Suveran Pontif, Francisc I - seara de 13 martie, Vatican. FOTO: Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările