Papa Francisc a devenit „o ţintă a mafiei” din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc încurcă planurile grupurilor infracţionale din Italia. FOTO: Reuters
Papa Francisc încurcă planurile grupurilor infracţionale din Italia. FOTO: Reuters

Cruciada Papei Francisc împotriva corupţiei l-a transformat într-o posibilă ţintă a clanurilor mafiote din Italia, a avertizat unul dintre principalii procurori din ţară.

Nicola Gratteri, procuror italian specializat în urmărirea grupărilor mafiote, a spus miercuri că iniţiativa pontifului Francisc de a aduce transparenţă în activităţile Băncii Vaticanului i-a făcut „agitaţi şi nervoşi” pe mafioţii care încheie afaceri ilegale cu prelaţii catolici.

Magistratul a spus cotidianului italian „Il Fatto Quotidiano” că „Papa Francisc desfiinţează centre de putere economică din Vatican”. „Dacă şefii mafioţi ar putea să-l împiedice, nu ar ezita. Nu sunt sigur dacă grupurile de crimă organizată au puterea de a face ceva, dar cu siguranţă se gândesc la asta”, a conchis procurorul.

Papa Francisc, pontif care promovează o „biserică umilă”, a luat măsuri pentru a reforma Banca Vaticanului, instituţie bănuită că antrenează un circuit internaţional de spălare a banilor. Ultima intervenţie a pontifului a avut loc la începutul acestei săptămâni, când a predicat un mesaj împotriva corupţiei. Pontiful a citat pasaje din Biblie care avertizau că păcătoşii vor fi aruncaţi în mare cu o piatră legată la gât.

„Mafioţii care investesc, care spală banii, care deţin astfel adevărata putere, sunt mafioţii care s-au îmbogăţit de-a lungul anilor datorită înţelegerii sale cu biserica”, a explicat Gratteri, adăugând că „aceştii sunt oamenii care încep să devină tot mai nervoşi”.

Procurorul i-a criticat pe episcopii şi preoţii catolici din sudul ţării care au relaţii apropiate cu mafioţii şi care le apără faptele.  „Preoţii fac în continuare şefilor mafioţi şi beau împreună câte o cafea, ceea ce oferă infractorilor putere şi legitimitate”, a explicat Gratteri.  Acesta a adus aminte de un caz recent, legat de un episcop care a excomunicat unii şefi mafioţi din cauză că au distrus câţiva copaci ai bisericii. Înainte de acest episod, infractorii au omorât sute de oameni” fără să fie sancţionaţi.

În toţi cei 26 de experienţă, procurorul a spus că nu a pătruns în locuinţa niciunui mafiot care să nu fi avut în casă cel puţin un obiect religios. „Mafia şi biserica merg mână în mână”, a declarat italianul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite