Papa Francisc, determinat să o elibereze pe Fecioara Maria din ghearele mafiei. O nouă iniţiativă în acest demers

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce mafia caută să obţină profit de pe urma simbolului Sfintei Fecioare Maria, Vaticanul este decis să contraatace pe plan teologic pentru a pune capăt acestei practici.

Este o „spiritualitate deviantă” împotriva căreia Papa Francisc luptă de mai mulţi ani, scrie portalul revistei „Slate” în ediţia franceză.

Totul a început în iulie 2014, când membri ai ’Ndrangheta, celebra mafie calabreză, au organizat o procesiune religioasă la Oppido Mamertina. Ajunşi în faţa casei lui Giuseppe Mazzagatti, unul dintre şefii locali ai  ’Ndrangheta, cortegiul s-a înclinat în faţa unui statui gigant cu efigia Fecioarei Maria, ca semn de recunoaştere şi loialitate faţă de mafie.

Acest moment a declanşat un scandal toată regula la acea vreme, iar episcopul diocezei Oppido Mamertina-Palmi a interzis procesiunile religioase în comuna din Calabria.

Câteva luni mai târziu, Papa Francisc a reacţionat condamnând în public mafia calabreză. „’Ndrangheta reprezintă adorarea răului şi a dispreţului faţă de binele comun. Sunt excomunicaţi”, a declarat Suveranul Pontif.

Dacă pedeapsa canonică nu a fost suficientă pentru a descuraja mafia să se folosească de simbolul Fecioarei Maria ca legătură de evlavie, Vaticanul a decis să-şi înăsprească răspunsul, lansând recent o contraofensivă pe plan teologic. Cu sprijinul papei, Academia Pontificală Mariană Internaţională (PAMI), un institut specific dedicat mariologiei, a deschis un nou departament intitulat „Eliberarea Mariei de mafie şi forţele criminale”.

Scopul inţiativei, spune părintele Stefano Cecchin, preşedintele Academiei, este de a face auzită „adevărata teologie a Mariei”, pentru ca fidelii să poată distinge actele de venerare de simulacrele de evlavie organizate de mafie sau de autorităţile corupte.

„Fie ca numeroşii devotaţi ai Fecioarei să adopte atitudini care exclud o religiozitate greşită şi răspund mai degrabă la o religiozitate înţeleasă şi trăită corect. Este necesar ca stilul manifestaţiilor dedicate Sfintei Fecioare Maira să fie în acord cu mesajele Evangheliei şi învăţăturile Bisericii”, a subliniat Papa Francisc într-o scrisoare menită aprobării demersului.

Cultul Sfintei Fecioare Maria, care inspiră numeroase procesiuni spectaculoase în Italia, este integrat de mai mult timp în cultura catolică populară. Adoptându-l, mafia încearcă să tragă beneficii, cum ar fi arogarea unui puternic credit social în rândurile comunităţilor locale. Banii crimei organizate contribuie de altfel la finanţarea multor evenimente religioase cu complicitatea unor preoţi. O relaţie ce durează încă din primii ani după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial (1939 - 1945), când cele două tabere luptau împotriva comunismului.

„În sistemul mafiei, figura Mariei a devenit cea a unei fiinţe umane care trebuie să fie supusă, deci sclavă, şi care trebuie să accepte voinţa Domnului, voinţa patronilor, voinţa şefului mafiei”, afirmă Stefano Cecchin.

Lucrările noului departament urmează să înceapă în octombrie, cu participarea unor teologi din cadrul PAMI, poliţişti, judecători şi experţi în combaterea crimei organizate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite