Papa Francisc, deranjat de „documentul despre Crăciun”: UE „să nu deschidă calea unei colonizări ideologice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc în timpul vizitei efectuate la sfârşitul săptămânii trecute în Cipru FOTO EPA-EFE
Papa Francisc în timpul vizitei efectuate la sfârşitul săptămânii trecute în Cipru FOTO EPA-EFE

Papa Francisc a criticat luni propunerea de ghid intern a Comisiei Europene care a stârnit controverse cu privire la utilizarea cuvântului Crăciun, denunţând un „act dictatorial”.

„Documentul despre Crăciun este un anacronism”, a declarat papa Francisc în avionul care îl aducea luni de la Atena la Roma.

Acest „document despre Crăciun” este de fapt un ghid de uz intern lansat la sfârşitul lui octombrie în cadrul Comisiei Europene. El prevedea, de exemplu, sugestii de evitare a referirii la Crăciun în comunicările interne.

Papa Francisc a făcut o paralelă între aceste recomandări şi practicile aplicate de dictaturi, precum cea nazistă şi cea sovietică, în îndepărtarea de creştinism. „În istorie, multe dictaturi au încercat să facă aşa ceva, gândiţi-vă la Napoleon, gândiţi-vă la dictatura nazistă, la dictatura comunistă, este un mod de laicitate edulcorată”, a spus Suveranul Pontif.

În opinia sa, Uniunea Europeană „trebuie să se trezească şi să nu deschidă calea unei colonizări ideologice”. Aceasta ar putea duce într-un final la „divizarea ţărilor şi eşecul Uniunii Europene”, a insistat papa Francisc.

Comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, a retras documentul intern privind „comunicarea de incluziune socială”.

„Iniţiativa mea de a dezvolta documentul intern ca ghid de comunicare pentru personalul Comisiei a avut ca scop atingerea unui obiectiv important: acela de a ilustra diversitatea culturii europene şi de a arăta natura incluzivă a Comisiei Europene faţă de toate straturile sociale şi convingerile cetăţenilor”, a explicat eurocomisarul.

„Cu toate acestea, versiunea de ghid publicată nu serveşte în mod adecvat acestui scop. Nu este un document matur şi nu îndeplineşte toate standardele de calitate ale Comisiei. Recomandările necesită în mod clar mai multă muncă. Deci voi retrage recomandările şi voi lucra în continuare la acest document”, a adăugat Dalli.

Recomandarea era de a arăta „sensibilitate la faptul că oamenii au tradiţii şi calendare religioase diferite”, se preciza în propunerea de ghid intern.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite