Papa Francisc a dat afară din preoţie un fost cardinal, în urma numeroaselor acuzaţii de abuz sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost arhiepiscop şi cardinal al Bisericii Romano-Catolice a fost dat afară din preoţie, după ce Vaticanul l-a găsit vinovat de abuzul sexual asupra unor minori, decizia fiind menită să semnaleze poziţia din ce în ce mai fermă pe care Biserica o are faţă de astfel de cazuri, informează The Guardian.

Theodore McCarrick, în vârstă de 88 de ani, una dintre figurile proeminente ale bisericii, a fost caterisit cu doar câteva zile înainte de un summit episcopal global întrunit de Vatican, la care se va discuta despre abuzurile sexuale asupra copiilor.

Acţiunea Vaticanului face din McCarrick cea mai importantă figură catolică din timpurile moderne care este îndepărtată din preoţie. Acestuia nu îi va mai fi permis să aibă rolul unui cleric, singura pedeapsă mai severă decât caterisirea fiind excomunicarea. 

Papa Francis a aprobat acţiunea ca fiind „definitivă,” asta însemnând că McCarrick nu va avea dreptul să conteste decizia, a declarat Vaticanul, sâmbătă.

O audiere precedentă a Vaticanului l-a găsit vinovat pe fostul arhiepiscop de solicitarea de servicii sexuale în timpul spovedaniei „un factor agravant fiind abuzul de putere” şi a ordonat „demiterea sa din starea clericală.”

McCarrick, care s-a retras din funcţia de arhiepiscop al oraşului Washington DC în 2006, a fost forţat să demisioneze din funcţia de cardinal în luna iulie a anului trecut, după ce un bărbat a susţinut în mod public că a fost abuzat sexual de către figura bisericească în 1971, pe vremea când era un băiat de altar cu vârsta de 16 ani.

McCarrick a respins acuzaţiile, însă Arhiepiscopia New York-ului a considerat acuzaţia „credibilă şi întemeiată” şi a înmânat cazul Vaticanului spre investigare.

Ulterior, un alt bărbat a spus că şi el a fost abuzat de McCarrick atunci când era copil şi mai mulţi foşti preoţi în devenire au susţinut că au fost hărţuiţi sexual de către fostul cardinal, la casa sa din New Jersey.

Săptămâna viitoare, peste 100 de episcopi din toată lumea se vor întâlni la Roma pentru un summit de patru zile întrunit de către Papa Francisc cu scopul de a discuta desăre probleme abuzului sexual din Biserică şi muşamalizarea sa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite