Papa Francisc le cere liderilor din întreaga lume să pună capăt „tiraniei“ banilor

Papa Francisc le cere liderilor din întreaga lume să pună capăt „tiraniei“ banilor

Papa Francisc FOTO AFP

Papa Francisc a atacat „dictatura“ sistemului financiar global şi a avertizat că, în prezent, „cultul banului“ schimbă în rău viaţa multor oameni.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Capitalismul pieţei libere a creat o „tiranie“ şi fiinţele umane sunt judecate numai în funcţie de capacitatea lor de a consuma, a subliniat el, citat de cotidianul britanic „The Telegraph“. Banii, susţine Suveranul Pontif, ar trebui să fie puşi în slujba omului, nu să îl „conducă“.

De asemenea, el crede că statele ar trebui să se implice mai mult în economie şi să nu permită „autonomie absolută“, luptând astfel pentru „binele comun“.

Prăpastia dintre cei săraci şi bogaţi se adânceşte, iar „bucuria vieţii“ dispare pe zi ce trece în multe ţări dezvoltate, a mai afirmat Papa, la două luni după ce a fost desemnat succesor al lui Benedict al XVI-lea.

„În timp ce venitul unei minorităţi creşte exponenţial, cel al majorităţii se prăbuşeşte“, a spus Francisc, cunoscut pentru faptul că respinge un stil de viaţă luxos şi a optat pentru un trai modest, în ciuda poziţiei sale.

Totodată, el a explicat că popoarele sărace sunt umilite, viaţa cetăţenilor este marcată de violenţă şi disperare, iar capitalismul a creat „o nouă, invizibilă şi uneori virtuală tiranie“.

„Papa iubeşte întreaga lume, bogaţi şi săraci deopotrivă, dar Papa are datoria, în numele lui Hristos, să le reamintească bogaţilor să ajute săracii, să îi respecte“, a conchis  el.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările