Panică în Italia. Numărul îmbolnăvirilor  cu noul coronavirus a ajuns la 157 şi a fost înregistrat al treilea deces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile italiene se aşteaptă ca numărul pesroanelor infectate cu noul coronavirus să crească
Autorităţile italiene se aşteaptă ca numărul pesroanelor infectate cu noul coronavirus să crească

În Italia, unde se află cea mai mare comunitate de români din străinătate, numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a crescut la 157. Guvernatorul Lombardiei a spus că în regiune s-a ajuns la 89 de pacienţi, faţă de 54 în ziua anterioară, iar un purtător de cuvânt al guvernatorului din Veneto a informat că aici sunt 19 cazuri, cu 7 mai mult decât sâmbătă.

UPDATE Al treilea deces de coronavirus în Italia

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus în Italia a crescut la 157, de la 130, în numai câteva ore. 

A fost înregistrat şi al treilea deces: este vorba despre o femeie în vârstă din lombardia, care suferea de cancer şi care a fost depistată cu noul coronavirus.


UPDATE Carnavalul de la Veneţia, anulat

Carnavalul de la Veneţia va fi anulat, a anunţat duminică guvernatorul regional Luca Zaia care a solicitat concursul cetăţenilor astfel încât să fie limitată răspândirea virusului. În Veneţia au fost raportate două cazuri.

Ministrul adjunct al Sănătăţii, Pierpaolo Sileri, a declarat pentru SkyTG24 că e posibil ca numărul cazurilor să crească în continuare, exprimându-şi speranţa că acestea vor rămâne limitate geografic.

"Mă aştept la cazuri suplimentare", a spus acesta. "Este clar că vom avea mai multe".

Ca măsuri de precauţie, guvernul a decis să restricţioneze accesul în circa 12 oraşe din zonele afectate, izolând zecile de mii de persoane care locuiesc aici.

Măsura vizează oraşe din provincia Lodi, la circa 60 de kilometri sud-est de Milano, unde locuiesc circa 50.000 de persoane, şi oraşul Vo', cu aproximativ 3.000 de locuitori.

Agenţia de protecţie civilă italiană a dat un decret de urgenţă, guvernul având acum puteri speciale pentru a opri cetăţenii să plece sau să intre în zonele cele mai afectate. Miniştrii de resort vor putea, de exemplu, să oprească evenimente sportive sau excursii şcolare. 

În total, aproape jumătate dintre acestea fiind depistate în ultimele 24 de ore. Doi pacienţi s-au făcut bine, în timp ce 18 sunt în stare gravă sau critică.

Cele mai afectate zone sunt Lombardia şi Veneto. Nu este o epidemie naţională, nu sunt cazuri extinse la nivel naţional. Tocmai pentru a preveni acest lucru, autorităţile se grăbesc să ia măsuri. Încă de vineri seară au fost impuse restricţii. Au fost închise şcoli, restaurante, baruri, birouri publice, nici trenurile nu mai opresc în localităţile restricţionate.

Prima victimă din Italia a fost o femeie de 76 de ani, descoperită joi decedată în locuinţa ei aflată la 50 km de Milano, şi testată pozitiv cu coronavirus. 

Un bărbat de 78 de ani a murit din cauza bolii, a doua zi, într-un spital din Padova. Soţia şi fiica acestuia sunt printre cele 17 persoane infectate cu coronavirus din regiunea Veneto, unde autorităţile iau în considerare anularea celebrului Carnaval din Veneţia. 

În Lombardia vecină sunt 89 de cazuri, inclusiv un bărbat internat la un spital din Milano. Oraşul, în care acum se desfăşoară Săptămâna Modei, are o populaţie de 1,4 milioane. 

Imagini din regiunile aflate în carantină în Italia din cauza coronavirusului. FOTO EPA-EFE

Premierul italian Giuseppe Conte a anunţat, la finalul şedinţei Consiliului de Miniştri, că poliţiştii şi, la nevoie, forţele armate se vor asigura că sunt respectate măsurile de carantină.

Doi medici se numără în rândul celor mai recente cazuri confirmate de infectare cu coronavirus în Italia. S-ar putea ca ei să fi intrat în contact cu pacienţi purtători de coronavirus fără să fi ştiut asta.

Un spital din Padova cu 450 de pacienţi internaţi a fost închis pentru controale. Presa vorbeşte despre 4.200 de cetăţeni din Veneto care vor fi testaţi, iar regiunile din nordul Italiei se pregătesc să intervină de urgenţă.

Un aspect care atrage atenţia e că sunt bolnavi în Italia care nu au fost niciodată în China şi nici nu au intrat în contact cu persoane care au călătorit acolo recent.

Guvernul a pus la dispoziţia cetăţenilor un număr, în caz că au simptome. În niciun caz nu trebuie să meargă la spital, cetăţenii cu simptome vor fi preluaţi direct de acasă şi transportaţi în condiţii speciale la spital. Multe localităţi sunt pur şi simplu pustii, tocmai pentru că oamenii respectă aceste sfaturi.

Imagini din regiunile aflate în carantină în Italia din cauza coronavirusului. FOTO EPA-EFE

Franţa se pregăteşte pentru o eventuală epidemie de Covid-19

Ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, a declarat că noi cazuri de infectare cu coronavirusul depistat în China la finalul anului trecut sunt „foarte posibile” în Franţa şi că autorităţile sanitare sunt pregătite în cazul unei epidemii, scrie Reuters.

Duminică, Varan a afirmat şi că autorităţile franceze urmăresc cu mare atenţie situaţia din Italia.

„Astăzi, în Franţa, există un singur pacient infectat, iar el e spitalizat la Lyon. Starea lui nu este îngrijorătoare. Toţi ceilalţi, în afara bărbatului în vârstă de 80 de ani care a murit, au fost externaţi vindecaţi şi nu sunt contagioşi”, a declarat Varan într-un interviu acordat Le Parisien. „Alte cazuri sunt foarte probabile. O epidemie? Ne pregătim pentru asta”, a adăugat ministrul.

Varan a mai spus că numărul laboratoarelor din Franţa echipate cu teste pentru diagnosticare va fi crescut la câteva mii de teste pe zi, faţă de 400 câte sunt acum.

     

Coreea de Sud, creştere îngrijorătoare a numărului de infectări

Coreea de Sud va activa nivelul de alertă cel mai ridicat pentru coronavirus, a anunţat duminică preşedintele Moon Jae-in, după o creştere rapidă a numărului de cazuri, informează AFP.

Epidemia de Covid-19 a ajuns „într-un moment decisiv“, a afirmat Moon cu prilejul unei reuniuni guvernamentale pe această temă.

Preşedintele a îndemnat la respectarea recomandărilor specialiştilor după ce în Coreea de Sud s-au înregistrat 556 de cazuri de contaminare cu coronavirus şi patru decese, potrivit AFP.

Numărul infectărilor a crescut pe parcursul ultimelor zile, în special în oraşul Daegu, în sud-estul ţării, unde sute de credincioşi aparţinând unei grupări creştine au fost contaminaţi.

În Coreea de Sud se află al doilea cel mai mare focar de infectări cu coronavirus de pe uscat, după China, locul de pornire a epidemiei - cu excepţia focarului de la bordul navei de croazieră Diamond Princess, din Japonia.

Iranul a înregistrat încă trei decese, numărul total de oameni care au murit din cauza coronavirusului fiind 8. Sunt infectate 43 de persoane.

Îm Hong Kong, s-au confirmat până acum 74 de cazuri de infectare şi două decese.

Bilanţul epidemiei de pneumonie virală din China a ajuns duminică la 2.442 de morţi după anunţul altor 97 de decese, toate, cu excepţia unuia, înregistrate în provincia Hubei (centru), epicentrul epidemiei cu noul coronavirus, informează AFP.

Cele mai multe dintre decesele nou anunţate au fost înregistrate în Wuhan, capitala provinciei Hubei, plasată în carantină din 23 ianaurie şi unde locuiesc 11 milioane de persoane.

Comisia Naţională pentru Sănătate din China a anunţat 648 de noi cazuri de contaminare confirmate pe teritoriul ţării, numărul total de infectări ajungând astfel la aproape 77.000 în China continentală (cu excepţia Hong Kong şi Macao).

Apărut în decembrie la Wuhan, coronavirusul s-a propagat în peste 25 de ţări şi suscită o îngrijorare crescută din cauza noilor focare din Europa şi Orientul Mijlociu.

Autorităţile chineze au creat o anumită confuzie asupra bilanţului contaminărilor şi deceselor în China, modificând de mai multe ori metoda de calcul.

Numărul de decese anunţat duminică pentru ultimele 24 de ore este în scădere uşoară în comparaţie cu cel comunicat în ziua precedentă (97, în comparaţie cu 109 sâmbătă), dar numărul de noi contaminări înregistrează o creştere (648, în comparaţie cu 397).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite