Pandemia COVID-19. „Lockdown“ în toată Italia, începând de joi

Pandemia COVID-19. „Lockdown“ în toată Italia, începând de joi

Regiunile roşii sunt considerate Lombardia, Piemonte, Tirolul de Sud, Valle d'Aosta şi Calabria.

Şeful guvernului italian Giuseppe Conte a semnat un decret, în noaptea de marţi spre miercuri, ce instaurează carantina pe întreg teritoriul naţional începând de joi de la ora locală 22:00 (21:00 GMT), informează miercuri mass-media din Peninsulă, citată de AFP.

Alte măsuri restrictive, care urmează să fie detaliate în ziua respectivă de Conte şi vor fi în vigoare până la 3 decembrie, au fost de asemenea decise, inclusiv închiderea centrelor comerciale în weekend.
 
Prima ţară din Europa afectată de epidemia de COVID-19 în februarie, Italia a înregistrat peste 39.000 de decese la mai mult de 750.000 de cazuri, aminteşte France Presse.
 
Conform acestui nou decret, cele 20 de regiuni ale Italiei vor fi împărţite, potrivit presei, în trei zone - verde, portocaliu şi roşu - în funcţie de gravitatea situaţiei epidemiologice şi în care vor fi aplicate măsuri mai mult sau mai puţin restrictive.
 
La nivel naţional, va fi impusă o restricţie de circulaţie de la 22:00 la 5:00 dimineaţă şi nu se va putea circula în această perioadă decât din motive legate de muncă sau de sănătate ce trebuie justificate.
 
Liceele vor trebui să treacă la educaţie de la distanţă, iar muzeele vor fi închise.
 
Centrele comerciale vor fi de asemenea închise în weekend sau de sărbători şi transportul public nu va putea accepta mai mult de 50% din capacitatea totală a pasagerilor.
 
Croazierele sunt de asemenea anulate de la această dată, cu excepţia celor deja în curs.
 
Ministerul Sănătăţii va decide cu privire la clasificarea regiunilor şi posibila schimbare a culorii lor pe baza a aproximativ douăzeci de factori, printre care rata de transmitere sau de ocupare a paturilor din spitale sau în unităţile de terapie intensivă. 
 
Regiunile roşii sunt considerate Lombardia, Piemonte, Tirolul de Sud, Valle d'Aosta şi Calabria.
 
Decretul conţine atât reguli valabile pentru întreg teritoriul naţional, cât şi reguli care se vor aplica la nivel regional.
 
Printre puţinele modificări făcute între schiţa decretului şi versiunea finală este cea referitoare la saloanele de coafură: acestea rămân deschise chiar şi în zonele roşii.
 
Conform Corriere della Sera, regulile vor intra în vigoare în 5 noiembrie şi vor dura până în 3 decembrie.
 
Regulile valabile în toată Italia:
 
-limitarea circulaţiei după ora 22.00
 
-autocertificarea pentru cei care ies din casă după ora 22.00
 
-închiderea muzeelor şi expoziţiilor;
 
-şcoală la distanţă 100% pentru licee, pentru şcolile elementare şi gimnaziale şi pentru serviciile de îngrijire a copiilor activitatea se va face în prezenţă, dar cu folosirea obligatorie a măştilor (cu excepţia copiilor sub 6 ani).Până acum, elevii îşi puteau da jos masca în timpul orelor, dacă nu se apropiau unii de alţii.
 
magazinele mari şi medii se închid în zilele de sărbătoare şi înainte de sărbători, cu excepţia farmaciilor, a magazinelor alimentare, a tutunelor şi a chioşcurilor de ziare
 
-transportul public se poate folosi la o capacitate de 50%
 
-închiderea barurilor şi restaurantelor la ora 18:00, cu posibilitatea de a rămâne deschise pentru prânzul de duminică
 
-suspendarea preselecţiei şi a probelor scrise la concursurile de angajare publice şi private
închiderea zonelor de pariuri şi jocuri în baruri
 
În regiunile care sunt plasate într-un scenariu de severitate maximă şi cu un nivel ridicat de risc (roşu sau de nivelul 4), au fost introduse următoarele măsuri:
 
-este interzisă circulaţia în şi din regiune, precum şi pe teritoriul propriu-zis (cu excepţia urgenţelor)
 
-magazinele se închid, cu excepţia celor alimentare, farmaciilor, chioşcurilor de ziare
 
-pieţele nealimentare se închid
 
-activitatea de baruri, pub-uri, restaurante, patiserii este închisă: este permisă doar livrarea la domiciliu
 
-activităţile sportive se suspendă. Sunt premise plimbările lângă casă, cu respectarea distanţării de cel puţin un metru şi cu obligaţia purtării măştii
 
-De asemenea, sunt premise activităţilor sportive exclusiv în aer liber şi individual
 
-Educaţia se desfăşară faţă în faţă în grădiniţe, şcoli elementare şi gimnaziale.
 
Decretul îi încredinţează ministrului Sănătăţii, Roberto Speranza, responsabilitatea de a stabili „măsuri suplimentare pentru a reduce contaminările” în zonele în care sunt multe.
 
În regiunile situate într-un scenariu intermediar (portocaliu sau de nivelul 3) circulaţia în şi în afara regiunii va fi interzisă (cu excepţia nevoilor de muncă, sănătate şi urgenţă).
 
-este permisă circulaţia strict necesară către şcoală şi înapoi
 
-orice deplasare către o altă localitate, alta decât cea de reşedinţă, va fi interzisă, cu excepţia nevoilor dovedite de muncă sau de studiu, din motive de sănătate
 
-este permisă livrarea alimentelor acasă, la pachet.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările