Pandemia Covid-19. Italia, Spania şi Franţa au stabilit preţuri fixe pentru măştile de unică folosinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francezii, obligaţi să poarte maşti în public după ridicarea restricţiilor
Francezii, obligaţi să poarte maşti în public după ridicarea restricţiilor

Ţările europene impun folosirea măştilor de protecţie în contextul ridicării parţiale a măsurilor de distanţare socială. Italia, Spania şi Franţa au stabilit preţuri fixe pentru măştile de unică folosinţă.

 Preţul unei măşti de unică folosinţă a fost fixat la 50 de eurocenţi în Italia şi 96 de eurocenţi în Spania. Ea va costa 1 euro în Franţa, unde din 11 mai purtarea acesteia va deveni obligatorie. Măştile reutilizabile sunt vândute cu 3 euro. În Portugalia statul a stabilit un adaus comercial de maximum 15% pentru măşti, geluri dezinfectante şi aparate medicale. Alte ţări, cum ar fi Germania, Belgia, Marea Britanie sau Olanda nu au impus restricţii de preţ. În Germania purtarea măşti este obligatorie în mijloacele de transport în comun, iar ea costă 3 euro. În România o mască chirurgicală, care ar putea deveni obligatorie din data de 15 mai, se vinde în farmacii cu un euro.

 În Danemarca, unde „epidemia este sub control”, măsurile restrictive au fost ridicate, elevii au revenit la ore şi restaurantele, barurile, sălile de fitness şi saloanele de coafură sunt din nou deschise publicului, scrie cotidianul francez Le Point. Elveţia „accelerează ieşirea din izolare pentru a ‘învăţa să trăiască’ cu virusul”, începând din 11 mai. În Italia, anularea treptată a restricţiilor anunţată de guvernul central stârneşte însă nemulţumirea unor provincii, care ar dori să aibă posibilitatea de a acţiona descentralizat, în concordanţă cu realităţile de pe teren, scrie agenţia ANSA. La rândul ei, Franţa, confruntată cu o cădere istorică de 5,8% a PIB-ului său în primul trimestru al anului, anunţă o repornire a activităţii pe regiuni care vor primi „cartonaşe verzi sau roşii”, în funcţie de datele locale şi pe baza unor consultări între premier, sindicate şi patronat. 

Recesiunea care începe să se facă simţită în întreaga Europă va aduce o contracţie cuprinsă între 5 şi 12% pentru anul acesta, conform estimării BCE, care avertizează şi în privinţa unui „risc de fragmentare a zonei euro”. Banca Centrală Europeană asigură însă că pentru a împiedica un astfel de scenariu, pe lângă programul de sprijin în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro anunţat deja, ar putea adopta şi pachete suplimentare. Premierul britanic anunţă la rândul său „un plan cuprinzător de ieşire din izolare pentru economie, şcoli şi deplasări, de săptămâna viitoare”, în condiţiile în care Regatul Unit „a depăşit vârful” epidemiei. Iar în ţara aflată la originea pandemiei, chinezii vor putea călători pentru prima dată de la instituirea carantinei, informează The Guardian. 

Autorităţile sanitare din Franţa vor utilizat de săptămâna viitoare un sistem de urmărire a circulaţiei coronavirusului în teritoriu, pentru perioada de relaxare a restricţiilor, care începe la 11 mai. Departamentele de pe harta ţării sunt definite prin culori: roşu, portocaliu sau verde, în funcţie de virulenţa cu care se manifestă epidemia, Francezii vor putea circula din nou între localităţi de luna viitoare, dar limita de 100 de km faţă de domiciliu stabilită de guvern nu va putea fi depăşită, indiferent de culoarea departamentelor.

Harta va fi actualizată şi publicată în fiecare seară, fiind urmăriţi mai mulţi indicatori: numărul de cazuri nou confirmate, situaţia capacităţii spitalelor de a îngriji bolnavi COVID în stare gravă şi numărul de teste efectuate. În prezent, din cele 101 departamente, 35, între care şi Parisul, sunt roşii, fiind concentrate toate în sfertul nord-estic al Franţei, unde coronavirusul s-a manifestat cel mai puternic, fiind înregistrate cele mai multe cazuri grave, cu cea mai mare presiune pe spitale şi cel mai mare număr de decese.

Cu portocaliu sunt colorate acele departamente în care situaţia se poate agrava şi schimba în roşu sau, dimpotrivă, virusul îşi poate încetini propagarea şi transforma în verde. În funcţie de evoluţia datelor, la fiecare 7 zile autorităţile vor decide, după caz, măsuri de relaxare sau noi restricţii ca, de exemplu, redeschiderea sau nu a şcolilor şi a parcurilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite