Pandemia COVID-19. Italia a înregistrat alte aproape 700 de decese. 67 de preoţi au murit de la începutul epidemiei, iar şeful Agenţiei de Protecţie Civilă s-a îmbolnăvit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Pentru a patra zi, numărul cazurilor actuale de coronavirus scade: 3.491 în ultimele 24 de ore, marţi erau 3.612 cazuri; este în scădere şi numărul deceselor dar rămâne încă mare: 683 într-o zi, cu o zi înainte fiind 743. În total, au murit 7.503 persoane, o cifră înspăimântătoare, scrie La Repubblica.

Persoanele vindecate, potrivit datelor Protecţiei Civile, într-o zi au fost 1.036, în total fiind 9.362. 

De la începutul epidemiei, numărul total al celor infectaţi, morţi şi vindecaţi este de 74.386.

Datele despre criza de coronavirus pentru ziua de miercuri au fost anunţate de directorul operativ al Departamentului Protecţiei Civile, Luigi D'Angelo. 

Şaizeci şi şapte de preoţi italieni infectaţi cu coronavirus au murit de la începutul epidemiei în Italia, potrivit unui bilanţ publicat miercuri de ziarul Conferinţei Episcopale Italiene Avvenire, relatează AFP.

Cotidianul care publică numele preoţilor, majoritatea în vârstă, şi uneori, fotografiile lor, menţiona cu o zi înainte 50 de decese în rândul acestora.

Ultimele două victime au fost raportate de episcopiile din Cremona (Lombardia) şi La Spezia (oraş port din Liguria, la sud de Genova).

În urmă cu două săptămâni, papa Francisc le-a cerut preoţilor "să aibă curajul să iasă şi să meargă în vizită" la bolnavii infectaţi cu coronavirus. Cererea a venit pe 10 martie, când guvernul italian le-a cerut italienilor să-şi limiteze ieşirile şi să evite contactul cu bolnavii. Pe de altă parte, conferinţa de presă zilnică în care Italia raportează cele mai noi cifre legate de epidemia de coronavirus a fost anulată miercuri pentru că oficialul care oferea aceste date a dezvoltat simptome de COVID-19, relatează dpa.

Şeful Agenţiei de Protecţie Civilă, Angelo Borrelli, are temperatură şi a părăsit sediul agenţiei ca măsură de precauţie, a anunţat biroul său într-un comunicat. Drept urmare, conferinţa de presă zilnică de la ora 18:00 (17:00 GMT) este suspendată pe durată nedeterminată, însă cifrele privind contagiunea vor fi publicate în continuare printr-un comunicat de presă, a adăugat biroul.

Potrivit agenţiei de ştiri ANSA, Borrelli, în vârstă de 55 de ani, a fost testat pentru coronavirus şi aşteaptă rezultatele.

În urmă cu trei zile, Agenţia de Protecţie Civilă a declarat că 12 membri ai personalului său au fost testaţi pozitiv la coronavirus, în timp ce rezultatele pentru Borrelli au ieşit negative.

Italia se confruntă cu cel mai grav focar de coronavirus din lume, cu peste 69.000 de cazuri de infectare şi circa 6.800 de decese raportate marţi. În localitatea Vertova din apropiere de Bergamo, de la 1 martie, aproape 40 de oameni au murit în acest sat ce are o populaţie de 4.600 de locuitori.

"Între 1 martie şi astăzi (marţi, 24 martie - n.r.), am înregistrat 36 de morţi. Dacă vă gândiţi că într-un an numărul morţilor din Vertova variază de obicei între 55 şi 62, înţelegeţi mai bine amploarea lucrurilor care se întâmplă aici", a declarat primarul localităţii Orlando Gualdi, citat de AFP.

Vertova se află la aproximativ 10 kilometri nord faţă de Bergamo, în valea râului Serio, una dintre zonele în care noul coronavirus a fost cel mai virulent, fără ca motivele aflate în spatele acestui fenomen să fie cunoscute.

Ca peste tot în Italia, străzile sunt goale, magazinele închise, iar primarul face turul localităţii ce pare abandonată, încercând să aducă puţină consolare locuitorilor aflaţi în izolare la domiciliu şi câteva veşti celor cu sănătate fragilă.

"Din păcate, nu există nici măşti sanitare, nici dezinfectant în sat. A trebuit să-mi fac propria mască, dintr-o bucată de stofă şi cu maşina mea de cusut", a declarat Augusta Magni, o locuitoare din Vertova, în vârstă de 63 de ani.

"Situaţia e apăsătoare. Fiecare dintre noi are rude, prieteni, membri ai familiei sale care sunt îngrijoraţi. Sperăm ca situaţia să se amelioreze rapid", a recunoscut la rândul său Claudio Bertocchi, un agent comercial de 62 de ani.

În spatele lui, drapele italiene flutură pe balcoane, alături de banderole în culorile curcubeului, decorate de copiii din localitate. "Totul va fi bine", spun ei. Cu toate acestea, străzile din localitate sunt goale. 

13.581 de morţi în Europa

Spania a devenit miercuri a doua ţară cea mai afectată potrivit numărului de decese din cauza pandemiei de Covid-19, a cărui expansiune "ameninţă umanitatea întreagă", potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, scrie AFP.  Numărul total al deceselor - 3.434 - l-a depăşit pe cel al Chinei (3.281).

Pandemia cu noul coronavirus a ucis mai mult de 20.000 de persoane în lume, potrivit unui bilanţ realizat de AFP care citează date oficiale miercuri, la ora 17.00 GMT.

În total, 20.334 de decese au fost înregistrate, dintre care majoritatea în Europa (13.581). Cu 7.503 de morţi, Italia este cea mai afectată ţară, înaintea Spaniei (3.434) şi a Chinei (3.281), focarul iniţial al pandemiei. 

SUA vin tare din urmă

Mai mult de 60.000 de cazuri de coronavirus au fost oficial recenzate miercuri în Statele Unite, dintre care 827 de decese, potrivit unui bilanţ al Universităţii Johns Hopkins, scrie AFP.În ziua precedentă, Statele Unite numărau 600 de decese de Covid-19. Majoritatea deceselor au fost înregistrate în New York, noul epicentru al epidemiei din ţară. Statele Unite sunt a treia ţară ca număr de cazuri înregistrate, după China şi Italia. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite