Pandemia Covid 19. Guvernul maghiar trimite armata în întreprinderi şi suspendă plata ratelor la credite până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tibor Benkö, ministrul ungar al Apărării
Tibor Benkö, ministrul ungar al Apărării

Grupurile militare de coordonare vor fi prezente începând din această dimineaţă la mai multe întreprinderi din Ungaria – a anunţat Tibor Benkö, ministrul ungar al Apărării. Tibor Benkö a precizat că există câteva sute de întreprinderi ungare care au o infrastructură în care Armata ungară ar putea îndeplini un rol.

Ministrul ungar a amintit între altele de sectoarele energetic, comunicaţii şi sănătate. Şeful portofoliului a menţionat, de asemenea, şi faptul că începând de mâine, militarii vor fi prezenţi în ţară într-un număr mai mare.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat miercuri un moratoriu general privind rambursarea creditelor pentru toate companiile şi debitorii privaţi până la finele anului, în ideea de a limita consecinţele economice ale răspândirii coronavirusului, transmite Reuters.

"Persoanele fizice şi companiile vor fi scutite de la plata principalului şi a dobânzilor până la finele anului pentru creditele pe care le-au luat până astăzi", a anunţat Viktor Orban într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook.

Anunţul premierului vine după ce Banca Naţională a Ungariei, condusă de Gyorgy Matolcsy, fost ministru al Economiei în guvernul lui Orban, a făcut un apel către bănci să suspende în mod voluntar rambursarea împrumuturilor pentru companii şi persoane fizice.

După ce Orban şi-a anunţat decizia, forintul ungar, care s-a depreciat cu 6% în raport cu moneda euro de la începutul acestui an, a atins un minim istoric de 355 forinţi pentru un euro. De asemenea, acţiunile grupului bancar OTP Bank au scăzut cu 7%, până la cel mai scăzut nivel de după luna iulie 2017.

Tot miercuri, premierul ungar a anunţat şi alte măsuri destinate păstrării locurilor de muncă, măsuri care vizează cele mai vulnerabile sectoare, precum turismul, restaurantele şi petrecerea timpului liber. Companiile din aceste sectoare vor fi scutite de la plata contribuţiilor sociale. Orban a precizat că acestea sunt cele mai urgente măsuri adăugând că noi măsuri destinate stimulării economiei vor fi adoptate în zilele următoare. 

În Ungaria au fost confirmate 58 de cazuri de îmbolnăvire de coronavirus, iar în laboratoare au fost examinate 1803 teste – s-a afirmat în cadrul informării prezentate de Comitetul Operativ. Tibor Lakatos, şeful comitetului, a comunicat că se vor pune în funcţiune încă 7 laboratoare pentru ca, în caz de nevoie, populaţia să poată fi testată şi la nivel local. Tibor Lakatos a precizat totodată că se va verifica respectarea noilor măsuri, de exemplu închiderea magazinelor, iar autorităţile vor efectua şi controale având ca scop protecţia consumatorilor, pentru a împiedica specula.

Guvernul maghiar a stabilit culoare de transport mărfuri pentru camioanele care traversează Ungaria cu destinaţii în Serbia, Ucraina sau România, a declarat secretarul de stat pentru comunicare, la şedinţa de marţi a comisiei pentru protecţie socială a parlamentului ungar, informează MTI.

Această măsură obligă camioanele care intră în ţară să urmeze ruta desemnată şi să alimenteze la benzinării desemnate, urmând să părăsească teritoriul Ungariei la punctul de trecere a frontierei prestabilit de autorităţi, spre cele trei ţări vecine, a precizat oficialul, adăugând că aceste camioane vor fi echipate cu un marcaj distinctiv.

Secretarul de stat a reamintit că traficul internaţional de persoane pe cale rutieră, feroviară şi aeriană a fost suspendat. Cu toate acestea, aeroportul internaţional "Liszt Ferenc" nu a fost închis, iar cetăţenii ungari se pot întoarce acasă.

Este în continuare valabilă dispoziţia conform căreia persoanele care sosesc din Italia, China, Coreea de Sud, Israel sau Iran trebuie să intre în carantină la domiciliu, pentru o perioadă de două săptămâni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite