Pandemia Covid-19. China trimite experţi în Italia. Donaţii de la fondatorul Alibaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul coronavirul a făcut peste 800 de morţi în Italia
Noul coronavirul a făcut peste 800 de morţi în Italia

În Italia urmează să sosească, astăzi, experţi şi materiale din China, a anunţat Ministerul chinez al Afacerilor Externe, într-un moment în care această ţară europeană se confruntă cu o creştere substanţială a numărului de contaminări, informează AFP.

China, de unde a plecat pandemia la sfârşitul lui 2019 şi care a constatat o reducere semnificativă a numărului de infectări pe teritoriul său, a început să trimită specialişti şi materiale în mai multe ţări.

După Irak şi Iran, "un grup de 9 persoane cu materiale pentru terapie intensivă, produse de protecţie medicală şi alte bunuri va pleca joi din Shanghai spre Roma", a anunţat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang.

În timpul unei convorbiri telefonice avute marţi, ministrul chinez al afacerilor externe Wang Yi l-a asigurat pe omologul său italian Luigi Di Maio de sprijinul Beijingului în lupta împotriva coronavirusului, potrivit Xinhua.

"Poporul chinez nu va uita niciodată sprijinul preţios pe care i l-a dat Italia atunci când China trecea prin cele mai dificile momente în lupta împotriva virusului", a declarat Wang.

Cel mai bogat om din China donează în Europa 1,8 milioane de măşti şi 100.000 de truse de testare pentru coronavirus 

Cel mai bogat om din China a anunţat că donează 1,8 milioane de măşti pentru faţă şi 100.000 de truse de testare pentru coronavirus ţărilor din Europa, pentru a sprijini efortul de combatere a focarului.

Jack Ma, fondatorul companiei de e-commerce Alibaba, şi-a anunţat planurile pe reţeaua socială chineză Weibo, potrivit china.org.

Ma a spus că intenţionează să trimită măştile şi trusele în ţările care au fost cel mai grav afectate de virus, între care Italia şi Spania.

Ma, în vârstă de 55 de ani, a declarat: „Din fericire, deşi transportul transfrontalier pentru mărfuri de prevenire a epidemiei a fost dificil, am aflat că un hub din aeroportul din Liege funcţionează bine şi poate acţiona ca o linie de salvare care să ne ajute să livrăm ajutoarele noastre în Europa, celor care au nevoie. Deşi suntem la mii de kilometri distanţă, vom face o cursă contra cronometru, în speranţa că vom putea oferi ajutor de urgenţă ţărilor aflate în dificultate."

Cei circa 60 de milioane de italieni sunt supuşi începând de marţi unor restricţii pentru deplasările lor, în încercarea de a stăvili propagarea virusului, care s-a soldat până acum cu cel puţin 827 de morţi şi a infectat mai mult de 12.000 de persoane în Italia.

În punctul culminant al epidemiei în China, Italia a fost, cu toate acestea, prima ţară europeană care a întrerupt legăturile aeriene cu gigantul asiatic, aminteşte AFP.

În total, coronavirusul a făcut cel puţin 3.169 de morţi în China, pe departe ţara cea mai afectată din lume, cu 80.793 de persoane infectate, potrivit celui mai recent bilanţ. 

Pandemia noului coronavirus este ”controlabilă”, a subliniat joi directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în cadrul unei reuniuni cu statele membre, la sediul acestei Agenţii ONU specializate, la Geneva, relatează AFP.

”Este vorba despre o pandemie controlabilă”, dar ”nu putem combate un virus dacă nu ştim unde se află. Asta înseamnă că este necesară o supraveghere robustă în vederea găsirii, izolării, testării şi tratării fiecărui caz, pentru a rupe lanţul transmiterii”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus în faţa diplomaţilor.

El a subliniat că ţările este necesar să adopte o ”abordare globală (...) adaptată situaţiei lor, cu îndiguirea ca pilon central” şi a îndemnat ţările ”să găsească echilibrul just între protecţie şi sănătate, prevenirea perturbărilor economice şi sociale şi respectarea drepturilor omului”.

”Pentru a salva vieţi, trebuie să reducem transmiterea. Asta înseamnă că trebuie să izolăm cât mai multe cazuri posibil şi să punem în carantină contactele lor cele mai apropiate”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Chiar dacă nu puteţi opri transmiterea, puteţi încetini şi proteja instituţiile de sănătate, azilele de bătrâni şi alte spaţii vitale - dar numai dacă testaţi toate cazurile suspecte”, a avertizat el.

Unele ţări duc o lipsă acută de material, iar şeful OMS a anunţat că organizaţia sa lucrează ”zi şi noapte” pentru a le veni în ajutor.

Agenţia specializată a ONU a trimis deja echipament de protecţie în 57 de ţări şi se pregăteşte să expedieze în alte 28.

Ea a trimis totodată furnituri de laborator în 120 de ţări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite