Pandemia Covid-19. Autorităţile italiene închid Aeroportul Ciampino din Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeroportul Ciampino din Roma, care operează în principal zborurile low cost, va fi închis începând de vineri ca urmare a epidemiei de coronavirus, în timp ce aeroportul Fiumicino, dedicat mai ales zborurilor internaţionale, îşi va reduce activitatea de marţi,17 martie, potrivit societăţii Aeroporti di Roma (ADR), citată joi de AFP.

"Decizia a fost necesară din cauza multiplelor anulări de zboruri dinspre şi înspre Italia anunţate de multe companii aeriene care operează de obicei cele două aeroporturi ale capitalei", se arată într-o notă publicată de ADR.

Terminalele de pasageri ale aeroporturilor Fiumicino şi Ciampino "vor fi din nou operaţionale când va fi depăşită actuala fază de urgenţă", se mai precizează în comunicat.

În 2019, aeroporturile din Roma au fost tranzitate în total de 49,9 milioane de pasageri şi au fost utilizate de aproape o sută de companii aeriene, deservind 240 de destinaţii din întreaga lume.

Noul coronavirus a provocat în Italia 827 de morţi, în timp ce numărul contagierilor se cifrează la 12.462, potrivit datelor Protecţiei Civile.

Guvernul italian a decis să închidă toate magazinele, cu excepţia celor alimentare şi a farmaciilor, pentru a încetini răspândirea noului coronavirus, scriu publicaţiile din Peninsulă.

"Vor fi închise toate magazinele, cu excepţia celor cu bunuri necesare, precum farmaciile şi cele alimentare. Este permisă în continuare livrarea la domiciliu. Producţia industrială va continua, dar cu măsuri de siguranţă. Va fi garantat transportul public", a anunţat premierul Giuseppe Conte miercuri seară.  

Măsuri excepţionale în Elveţia, la graniţa cu Italia

Ticino, unul dintre cantoanele elveţiene la graniţa cu Italia, a decretat joi ''stare de necesitate'' din cauza răspândirii noului coronavirus, interzicând toate adunările publice la care iau parte peste 50 de persoane, informează AFP.

În restul Elveţiei, ar trebui cu siguranţă să fie implementate măsuri similare, a declarat responsabilul departamentului de boli transmisibile din cadrul Oficiului federal pentru sănătate publică, Daniel Koch, la postul de radio elveţian SFR.

"Starea de necesitate este decretată pe ansamblul teritoriului cantonal, până pe 29 martie", a subliniat preşedintele guvernului regional, Christian Vitta, în cadrul unei conferinţe de presă.

Măsurile excepţionale instituite limitează viaţa publică din Ticino, cel mai afectat canton din Elveţia, cu 130 de cazuri. De azi înainte, toate adunările la care participă peste 50 de persoane sunt interzise, dacă în magazine şi restaurante vor fi mai puţin de 50 de persoane, acestea rămân deschise, toate sălile de cinema, teatru, piscine şi localuri similare trebuie să-şi închidă porţile.

Şcolile primare şi secundare vor primi în continuare elevii pentru a evita ca cei mici să meargă la bunici, dar universităţile rămân închise.

Autorităţile le solicită celor peste 65 de ani să nu mai ia parte la adunări publice şi să nu utilizeze transportul în comun, decât în cazuri de urgenţă sau pentru a merge la cumpărături de alimente.

În faţa propagării rapide a coronavirusului în sudul Alpilor, Elveţia a închis nouă puncte frontaliere secundare cu Italia (din 380) şi doar angajaţii frontalieri sunt autorizaţi să le traverseze.

În Elveţia, unde peste 600 de persoane au fost contaminate, dintre care patru au decedat, autorităţile au interzis de peste două săptămâni toate adunările publice mai mari de 1.000 de persoane, însă anumite autorităţi locale, precum Ticino, iau măsuri mai stricte.

La fel Geneva, unde se află sediul european al ONU, a interzis de joi toate adunările publice mai mari de 100 de persoane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite