Pandemia Covid-19. Muntenegru, Serbia şi Macedonia de Nord interzic accesul credincoşilor la slujbe în perioada Paştelui ortodox

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Muntenegru, Serbia şi Macedonia de Nord nu au cedat insistenţelor liderilor religioşi ortodocşi şi au menţinut regulile de distanţare socială, interzicând  accesul credincioşilor la slujbe în perioada Paştelui ortodox.

Muntenegru intenţionează să întărească interdicţia asupra adunărilor publice în perioada Paştelui ortodox din cauza epidemiei de coronavirus, a anunţat marţi şeful forţelor de poliţie Veselin Veljovic, citat de dpa.

"Poliţia se va asigura că măsurile luate pentru limitarea răspândirii coronavirusului sunt respectate. Slujbele religioase vor avea loc fără prezenţa credincioşilor", a scris pe Twitter direcţia de poliţie muntenegreană.

Poliţia "va împiedica cu forţa pe oricine încearcă să pericliteze sănătatea publică", se arată în postarea pe Twitter.

Şeful Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, episcopul Amfilohije, a fost reţinut pentru scurt timp duminică împreună cu mai mulţi preoţi, pentru încălcarea interdicţiei privind adunările publice.

Biserica Ortodoxă Sârbă este cel mai mare grup religios din Muntenegru şi este văzută ca o modalitate pentru Serbia de a influenţa ţara.

Dar chiar şi guvernul Serbiei a refuzat marţi o cerere din partea Bisericii de a permite o pauză în interdicţia de circulaţie de 60 de ore stabilită pentru weekend, pentru a permite credincioşilor să participe la slujbă duminică, când se sărbătoreşte Paştele în calendarul ortodox.

Principalul epidemiolog sârb, Predrag Kon, a declarat într-o conferinţă de presă cotidiană că pledoaria Bisericii "neagă tot ce încearcă să facă (Serbia) pentru a salva vieţile oamenilor".

Macedonia de Nord, unde creştinii aparţin de asemenea în principal Bisericii Ortodoxe Sârbe, a impus la rândul său o interdicţie de deplasare în weekend şi a interzis explicit oamenilor să se adune pentru slujbe religioase.

Interdicţia din Macedonia de Nord urmează să dureze chiar mai mult decât în Serbia, începând de joi după-amiază şi până marţi dimineaţă.

Mitropolia Moldovei a anunţat că Sfânta Liturghie pascală va avea loc doar cu participarea slujitorilor şi a personalului bisericesc, care ajută la oficierea serviciilor divine.

În cazul comunităţilor monahale, doar cu participarea obştii mănăstireşti, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei Moldovei, transmite IPN.

Credincioşii sunt îndemnaţi să înalţe rugăciuni de acasă, având posibilitatea să urmărească slujba la posturile TV şi radio. Pentru a fi urmărită slujba din fiecare sfânt locaş, pot fi instalate sisteme de sonorizare sau poate fi transmisă online pe reţele de socializare.

Fiecare parohie va coordona împreună cu administraţia publică locală şi inspectoratul de poliţie din teritoriu modalitatea preluării focului sfânt şi binecuvântarea prinoaselor din noaptea Învierii. Dacă localitatea este compactă şi numără câteva zeci de familii, slujitorii se pot deplasa pe la fiecare gospodărie.

Altă modalitate ar fi binecuvântarea în curtea bisericii, respectându-se toate normele de rigoare. Să se intre câte trei persoane, să fie respectată distanţa socială, fiecare creştin să poarte masca de protecţie şi să îmbrace mănuşi igienice.

Persoanele în etate să evite ieşirea din casă. Vecinii, rudele sau voluntarii din parohie le-ar putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi cele sfinţite în noaptea Învierii Domnului, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşte.

Mitropolia Moldovei îndeamnă credincioşii să respecte recomandările prevăzute în timpul stării de urgenţă.

Cu măşti şi mănuşi de protecţie, câteva zeci de credincioşi bulgari s-au rugat pentru sănătate, duminică, de Florii, la catedrala Sfânta Nedelia din Sofia, într-una dintre puţinele ţări în care bisericile rămân deschise cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, conform unui reportaj Reuters.

În cadrul eforturilor de a stopa răspândirea noului coronavirus, autorităţile de la Sofia au luat decizia de a închide şcolile, restaurantele şi barurile şi au interzis accesul în parcuri, precum şi circulaţia între oraşe. Până în prezent Bulgaria a raportat 669 de infecţii şi 28 de decese. Însă a permis accesul la biserici, spre deosebire de vecinele Grecia şi România, de asemenea ţări preponderent ortodoxe, notează Reuters. Aceleaşi reguli se vor aplica şi duminică când lumea ortodoxă sărbătoreşte Paştele.

Decizia de a menţine bisericile deschise a aprins o dezbatere intensă pe site-urile de socializare în Bulgaria, în condiţiile în care numeroşi oameni merg la slujbele de Paşte fără a se duce la biserică în mod regulat şi în restul anului. Mulţi se tem că bisericile ar putea să devină focare de infecţie şi să-i pună în primejdie tocmai pe cei mai vulnerabili - bătrânii - periclitând eforturile colective de a stopa răspândirea bolii.

Bisericile din cea mai mare ţară ortodoxă, Rusia, au fost deschise duminică, dar Biserica Ortodoxă Rusă le-a cerut parohiilor din Moscova şi din regiunile învecinate să-şi închidă porţile dacă afluenţa de credincioşi este prea mare în Săptămâna Patimilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite