Pâinea care nu mucegăieşte 60 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acum este posibil ca pâinea, alimentul de bază al oricărui om, să nu mucegăiască până la 60 de zile, graţie unei noi descoperiri  FOTO Shutterstock
Acum este posibil ca pâinea, alimentul de bază al oricărui om, să nu mucegăiască până la 60 de zile, graţie unei noi descoperiri  FOTO Shutterstock

O companie americană susţine că a dezvoltat o tehnică prin intermediul căreia pâinea nu mucegăieşte timp de 60 de zile. Soluţia constă în expunerea pâinii la microunde care ucid sporii ce cauzează respectiva problemă.

Astfel, reprezentanţii companiei afirmă că pot reduce în mod semnificativ cantitatea de pâine irosită, care în Marea Britanie reprezintă o treime din totalitatea pâinilor cumpărate. Tehnica poate fi folosită şi pe alte produse alimentare, cum ar fi carnea proaspătă de curcan, dar şi pe fructe sau legume, informează BBC.

Risipa de alimente este o problemă importantă în majoritatea ţărilor dezvoltate. În Statele Unite ale Americii, cifrele arată că o familie americană din clasa de mijloc aruncă la gunoi 40% din alimentele pe care le cumpără, contribuind la totalul de 165 de miliarde de dolari irosiţi anual în acest mod.

Pâinea este principalul „vinovat” care duce la catităţi enorme de deşeuri, în contextul în care aproximativ 32% din pâinile cumpărate numai în Marea Britanie sunt aruncate la gunoi în loc să fie mâncate, conform cifrelor furnizate de Departamentul de Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (DMAAR).

Cea mai mare ameninţare la temenul de valabilitate al pâinii este mucegaiul. Cum multe pâini se vând ambalate în plastic, orice urmă de apă care se evaporează din interior rămâne pe ambalaj şi duce la formarea unei suprafeţe umede. Astfel, se formează mediul prielnic pentru apariţia ciupercii care provoacă mucegaiul.

În condiţii normale, pâinea ar mucegăi în 10 zile. Dar compania americană Microzap susţine că a dezvoltat o metodă prin intermediul căreia pâinea nu mucegăieşte timp de 60 de zile.

La laboratorul companiei, directorul executiv, Don Stull, a prezentat dispozitivul metalic cu microunde care seamănă cu o linie de producţie industrială. Iniţial, a fost conceput pentru a distruge bacterii, cum ar fi salmonela, dar, pe parcurs, cercetătorii au descoperit că poate distruge sporii de mucegai în mai puţin de 10 secunde.

„Am supus testului o felie de pâine, apoi am verificat cât mucegai conţinea cu ajutorul unor teste periodice. În ziua 60, felia de pâine avea acelaşi conţinut de mucegai la fel ca atunci când a ieşit din cuptor”, a explicat Don Stull.

O chestiune de gust

Dispozitivul construit de echipa lui Don foloseşte cam aceeaşi tehnologie precum cea întâlnită la cuptoarele cu microunde comerciale, dar cu unele diferenţe importante, după cum spune el.

Dispozitivul companiei a atras interesul multor producători de pâine. Totuşi, aceştia sunt îngrijoraţi că o astfel de investiţie ar duce la creşterea preţurilor într-o industrie în care limitările te constrâng.

Cât de receptivi vor fi consumatorii?

În plus, există şi posibilitatea ca o astfel de pâine să nu fie cumpărată de consumatori. Stull recunoaşte că o să fie dificil să convingă unele persoane de beneficiile acestui nou produs.

„Vom avea nevoie de aprobarea din partea consumatorilor”, a spus el. „Cei mai mulţi oameni fac asta bazându-se pe ceea ce simt faţă de produs, iar dacă păstrezi aceeaşi calitate, cel mai probabil vor accepta.”

Stull consideră că această tehnologie ar putea avea impact asupra pâinii în alte moduri. El spune că producătorii de pâine adaugă o mulţime de conservanţi pentru a stopa răspândirea mucegaiului, dar apoi trebuie să adauge şi substanţe chimice pentru a masca gustul conservanţilor. Dacă brutarii ar şti să folosească tehnologia cu microunde, ar putea evita folosirea aditivilor.

În 2011, gigantul producător alimentar „Cargill” a trebuit să retragă 16 milioane de kilograme de pâini, în urma unei contaminări cu salmonela. Stull consideră că folosirea microundelor ar fi o modalitate eficientă de a preveni astfel de probleme.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite