Extinderea UE este un proces „mult prea birocratic“ şi care „nu mai spune nimic poporului“. Afirmaţii absolut revoluţionare în raport cu linia doctrinară proprie gândirii funcţionarilor de la Bruxelles. Numai că, de data asta, ele au fost rostite de Emmanuel Macron în conferinţa de presă ţinută imediat după încheierea lucrărilor Consiliului European.

acum 17 ore · comentarii (39)

Modul neconvingător în care Rovana Plumb, Laszlo Trocsanyi şi Sylvie Goulard s-au prezentat la audierile din Parlamentul European demonstrează dificultăţile pe care Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, le are de trecut pentru a-şi asigura un mandat robust.

acum 7 zile · comentarii (1)

Pentru refugiaţii de pe insula Samos, „mama Maria“ este zâna cea bună. Fiindcă „mama Maria“ este pensionara cu suflet mare care le oferă o masă caldă imigranţilor de pe insulă. Mulţi dintre străinii găzduiţi în tabăra din Samos sunt bolnavi şi suferă din cauza situaţiei lor incerte. Copiii se joacă între şobolani. Condiţiile sunt de nedescris.

acum 11 zile · comentarii (2)

Orice politician, când nu are ce spune, trece instantaneu la treapta superioară a discursului: cu cât mai grandilocvent va fi acesta, cu cât frazele vor fi croite pe calapodul „conceptului eroic“, cu atât mai bine. Iar spectatorii măcar de asta să aibă parte, altfel obişnuiţi cu universala retorică găunoasă a unei demagogii din ce în ce mai agresive.

acum 12 zile · comentarii (15)

A ieşit public şi planul lui Boris Johnson pentru Brexit. Dincolo de rezultatele discutabile, pe care le vom analiza mai jos, trebuie remarcat că avem în faţă o bijuterie de inventivitate şi creativitate a diplomaţiei şi zonei tehnice administrative britanice, care era constrânsă să acomodeze lucruri, cerinţe şi condiţii imposibil de pus de acord.

acum 13 zile · comentarii (2)

Acesta nu este un atac terorist ca toate celelalte. Demonstrează vulnerabilitatea profundă nu doar a sistemelor de securitate franceze, dar transmite şi cel mai periculos şi grav dintre toate mesajele imaginabile, anume că sistemul informatic super-protejat al brigăzii de luptă antiteroristă, fişierul central cu toate datele sale hipersensibile, a fost penetrat demult de un soldat credincios al islamului fundamentalist.

acum 15 zile · comentarii (38)

Ieri, la Minsk, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a semnat  un acord cu separatiştii pro-ruşi din Estul Ucrainei pentru organizarea de alegeri locale in cele trei regiuni – Donbas, Lugansk si Kharkiv. Alegerile se vor organiza ȋn anumite condiţii (atȃt campania electorală cȃt şi alegerile ȋnsele să fie evaluate ca libere şi corecte de către OSCE şi să fie precedate de retragerea ȋn totalitate a trupelor ruseşti).

acum 18 zile · comentarii (12)

Aproximativ 5000 de ruşi deţin case de vacanţă şi insule în Finlanda. Recent a apărut suspiciunea că, în arhipelagul din sudul ţării, ruşii şi-ar fi construit un centru de spionaj. Poliţia a efectuat razii pe o insulă în privinţa căreia experţii în securitate au avut dubii. Se crede că ruşii s-ar folosi de proprietăţile achiziţionate în Finlanda în scop de spionaj.

acum 20 zile · comentarii (15)