Miza este enormă: toată lumea, poate chiar şi Trump, în orice caz toţi ceilalţi membri ai G7 ar vrea o resetare a relaţiilor cu Rusia. Problema este că nu ştiu cum s-o facă deoarece cheia problemei stă în acceptarea sau refuzul soluţiei federalizării formulate de Putin pentru rezolvarea situaţiei din Ucraina.

acum 2 zile · comentarii (87)

Documentarul Tell No One realizat de fraţii Tomazs şi Marek Sekielski, jurnalişti polonezi, a fost lansat pe platforma youtube la data de 11 mai 2019. De atunci, peste 22 de milioane de oameni l-au vizionat. În Polonia, documentarul a suscitat dezbateri furtunoase şi o erodare a încrederii polonezilor în biserică.

acum 5 zile · comentarii (17)

Problema gestionării unui mare oraş, al unei aşezări urbane în general, a devenit o problemă esenţială. Tema este obiect de studiu şi la facultăţi de mare prestigiu, despre asta se scriu doctorate, în ideea asta se finanţează cooperări post-doctorale multinaţionale pentru realizarea de proiecte îmbinând viziuni integrate în soluţionarea unora dintre chestiunile extrem de urgente şi care tind să devină vulnerabilităţi majore de securitate.

acum 7 zile · comentarii (15)

Pesemne că doar acum, când la Londra se disipează ultimele urme ale măreţiei a ceea ce a fost odată Imperiul se putea ca Nigel Farage, liderul partidului care a câştigat în forţă europarlamentarele şi s-a impus într-un mod indubitabil pe scena politică, să rostească mesajul incredibil, violent, dur, jignitor, insultător în raport cu tradiţiile şi bunul simţ politic şi standardele minimale de comportament ale lumii politice britanice.

acum 9 zile · comentarii (16)

Situaţia este pe cât de neobişnuită, pe atât de periculoasă: în Uniunea Europeană sunt interzise din ce în ce mai multe tipuri de pesticide despre care studii medicale multiple au demonstrat fără urmă de îndoială că produc oamenilor boli grave şi, foarte adesea, netratabile.

acum 10 zile · comentarii (45)

Iată cum, ştiind să aleagă şi apoi să susţină printr-un efort impecabil, de ani şi ani de zile, asumat de toate partidele politice, o personalitate cu adevărat excepţională cum este Kristalina Georgieva, fraţii bulgari şi-au făcut intrarea în politica mare a lumii, fiind, practic, prima ţară fost comunistă care are onoarea să aibă un om propus de Uniunea Europeană pentru postul de Director General al FMI.

acum 18 zile · comentarii (7)

Avertismentele au un ton urgent şi nu mai lasă decât puţine îndoieli asupra stării de spirit care domneşte în UK, acum când se ştie foarte clar că UE nu va face concesiile pe care miza Boris Johnson şi că, pe de altă parte, acesta reiterează promisiunea că, în orice caz, Marea Britanie va părăsi edificiul comunitar pe 31 octombrie.

acum 21 zile · comentarii (27)

Unitatea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlanei de Nord pare să fie pusă în pericol major, în fiecare zi mai mult după ce noul premier Boris Johnson pare să consolideze parcursul de coliziune directă cu interesele şi poziţia Statelor Membre din Uniunea Europeană, exact ceea ce nu-şi doresc scoţienii şi irlandezii.

acum 26 zile · comentarii (73)

Am urmărit cu atenţie ultimul discurs politic al premierului Theresa May, într-o formă publică şi cu mass media care a abundat în întrebări, chiar dacă organizatorul reuniunii a fost celebrul think tank Chatham House care are reguli mult mai stricte faţă de publicarea opiniilor exprimate în aceste contexte.

acum 30 zile · comentarii (10)