Romania, la raport

Romania, la raport

La exact sase luni de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, Comisia Europeana prezinta, astazi, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, raportul de monitorizare a

După ce Vladimir Putin cânta prohodul liberal democraţiei ca sistem, iată că Uniunea Europeană a mai dat o mostră a modului în care „metodă comunitară“ şi multilateralism european - o variantă pe care o propune ca model şi la nivelul guvernanţei globale – a dat rezultate în numirile în funcţiile de conducere ale UE.

acum 18 zile · comentarii (49)

Am urmărit cu atenţie ultimul discurs politic al premierului Theresa May, într-o formă publică şi cu mass media care a abundat în întrebări, chiar dacă organizatorul reuniunii a fost celebrul think tank Chatham House care are reguli mult mai stricte faţă de publicarea opiniilor exprimate în aceste contexte.

acum 4 ore · comentarii (5)

La doar o zi după votul favorabil acordat de Parlamentul European doamnei Ursula von der Leyen, Comisia Europeană a publicat o Comunicare foarte importantă, îndelung aşteptată: COM (2019) 343 final, Strengthening the rule of law within the Union. A blueprint for action.

acum 5 zile · comentarii (2)

Administraţia regională din Tatarbunar a lansat acum două zile ideea trecerii şcolii din satul Borisăuca de la predare în limba română la predare în limba ucraineană. În regiunea Odessa mai erau, în anul 2018, doar patru şcoli cu predare în limba română – se pare că din toamna anului 2019 vor rămâne trei.

acum 5 zile · comentarii (62)

În raportul confidenţial cu circulaţie internă al poliţiei olandeze şi pe care au avut ocazia să-l consulte cei de la Algemeen Dagblat (AD), reluat în ultimele ore de publicaţii din întreaga lume, se spune că, în ultimele săptămâni, au fost concediate mai persoane din rândul forţelor de ordine din Olanda, rezultat direct al unor investigaţii demarate pentru a lămuri acuzaţii de corupţie şi încălcare a secretelor oficiale.

acum 6 zile · comentarii (31)

Curtea Europeană de Justiţie a anulat sancţiunile împotriva lui Viktor Ianukovici şi unora dintre cei mai apropiaţi susţinători ai săi, adică blocările de conturi şi interdicţia de acces la diverse proprietăţi în străinătate confirmat an după an de Consiliul European, adică de şefii de state şi guverne din cele 28 de state membre.

acum 8 zile · comentarii (26)

Vorbind la Conferinţa de Securitate de la München din 2019, fostul vicepreşedinte Joe Biden a transmis un mesaj liniştitor pentru politicienii, diplomaţii şi liderii militari europeni îngrijoraţi de dezangajarea americanilor din Europa: Ne vom întoarce! Discursul lui Biden a fost întâmpinat cu aplauze. „Răbdarea“ este numele jocului actual.

acum 11 zile · comentarii (7)

Au mai fost scandaluri, certuri, ameninţări mai puţin voalate. Dar ceea ce publică azi publicaţia britanică Mail On Sunday chiar este fără precedent şi ridică întrebări extrem de grave, pe măsura acuzaţiilor teribile aduse administraţiei Trump şi preşedintelui SUA personal de Sir Kim Darroch, ambasadorul britanic la Washington.

acum 16 zile · comentarii (87)

Noile numiri din vârful administraţiei Uniunii Europene marchează un nou punct de cotitură pentru destinele acestei construcţii politice. Schimbarea de gardă este profundă şi ea survine la finalul unui ciclu în care UE s-a confruntat cu nenumărate crize economice şi sociale. Urmează votul din Parlamentul European, acolo unde Verzii par că se vor îndepărta de compromisul rezultat în Consiliu.

acum 20 zile · comentarii (49)