E vremea pronosticurilor la Bruxelles, în paralel cu negocieri de ultim moment, înainte de Consiliul European de joi şi vineri, la care şefii de state şi guverne din UE sunt chemaţi să se pronunţe asupra poziţiilor de la vârful UE. Dezacordul franco-german întreţine suspansul. Între timp, preşedintele României este menţionat, azi, din nou, ca posibil succesor al lui Donald Tusk.

acum 15 ore · comentarii (0)

Au început jocurile foarte mari, pe bani mulţi, primele proiecte care demarează acum în sensul promisiunilor făcute de şefii de state şi guverne din UE în domeniul construcţiei unei autentice apărări şi securităţi europene. Obiectivul este acela de a ajunge într-un orizont previzibil de timp la asigurarea autonomiei strategice a continentului nostru.

acum 23 ore · comentarii (39)

Hemiciclul Parlamentului European arată, astăzi, după alegeri, ca un mozaic neasamblat, ale cărui componente aşteaptă să fie lipite de compromisul alianţelor politice. În această arhitectură atât de colorată şi de fragmentată, pe 26 mai, românii au aşezat câteva piese care pot contribui la o nouă construcţie europeană şi pot deveni un liant între Bucureşti şi instituţiile europene.

acum 2 zile · comentarii (20)

Ambele ştiri sunt reale şi imediat verificabile. Vorbim despre amândouă în acelaşi text doar pentru că ajută la explicarea conceputului de „jocuri geostrategice suprapuse“ care au loc de mai mult timp în regiunea în care ne aflăm şi sunt aduse acum în atenţia marelui public odată cu succesul experimentului din Republica Moldova, salutat în mod egal de americani, europeni şi de ruşi.

acum 3 zile · comentarii (99)

Rusia şi-a dublat campanile de dezinformare în UE, în perioada premergătoare alegerilor europarlamentare: s-au înregistrat 1000 de atacuri în perioada ianuarie-mai 2019. Acţiunile nu şi-au atins obiectivul datorită măsurilor luate de Comisia Europeană şi unele state. Jumătate din ţările UE nu posedă, însă, niciun instrument de apărare contra dezinformării şi numai o treime din membrele Uniunii vizează adaptarea legislaţiei la noile ameninţări.

acum 4 zile · comentarii (33)

Anexarea ilegală a Crimeei reprezintă cea mai periculoasă criză de după încheierea Războiului Rece. Poziţionarea militară a Rusiei în Marea Neagră deschide o nouă Cortinei de Fier în Estul Europei. Din mulţimea conflictelor îngheţate din zona Mării Negre întotdeauna unul poate fi reîncălzit, de la Abhazia în Georgia, până la Donbas în Ucraina.

acum 5 zile · comentarii (46)

După 2 ani şi jumătate de retorică anti-europeană, România şi-a diminuat considerabil şansele pentru a obţine un post relevant de comisar european în viitoarea structură a Comisiei. Impresia bună lăsată de aparatul tehnic care a gestionat mandatul ţării noastre în fruntea UE este singura carte pe care premierul Viorica Dăncilă o are, cu adevărat, la îndemână, dar cu marjă limitată de acţiune.

acum 9 zile · comentarii (8)

La Bucureşti, politicienii care au girat pentru clasa politică de la Chişinău şi-au pierdut vocea. S-a dovedit în acest zile că noii şi vechii au în spate aceeaşi putere: Moscova. La acest moment statul Republica Moldova are două conduceri paralele ce îşi adună forţele pentru un război.

acum 10 zile · comentarii (17)

După o întâlnire cu Kozak, care nici nu ar fi trebuit să aibă loc, Maia Sandu şi Andrei Năstase au luat o decizie istorică: trădează electoratul pro-european şi fac alianţă cu socialiştii. Decizia reprezintă o puternică lovitură pentru politicienii români care au girat aceste formaţiuni politice şi care astăzi trădează.

acum 13 zile · comentarii (4)