Belarus, paria Europei

Belarus, paria Europei

Uniunea Europeană a decis să îngheţe toate bunurile deţinute în ţările membre de preşedintele republicii Belarus, Aleksander Lukaşenko, şi de 35 dintre principalii săi colaboratori.

Marea Britanie nu şi-a vindecat niciodată sindromul post-imperial. Ca în stresul post-traumatic, Marea Britanie a încercat să menţină marele Imperiu în care soarele nu apunea niciodată prin crearea Commonwealth-ului şi a încercat să menţină, cumva, prin limbă şi suveranitatea Reginei asupra Australiei, Noii Zeelande, Canadei şi altor dependinţe, relevanţa globală şi grandoarea fostului Imperiu Britanic pentru regatul insular.

acum 29 zile · comentarii (52)

Activiştii pro-UE din Marea Britanie au declanşat un proces juridic prin care doresc să obţină formal, de la nivelul Comisiei Europene via Curtea Europeană de Justiţie, un răspuns la o întrebare formală a Londrei oficiale dacă procesul declanşat la 30 martie 2017 cu accesarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, respectiv retragerea din UE, poate fi reversat fără acordul statelor terţe, fiind doar o decizie a Marii Britanii.

acum 19 ore · comentarii (31)

Multă lume a constatat că Viorica Dăncilă foloseşte interpreţi la toate întâlnirile externe. Cum e posibil aşa ceva?, m-au întrebat – scandalizaţi – oameni care ştiau că, înainte de a ocupa fotoliul de premier, Dăncilă fusese aproape un deceniu membră a Parlamentului European. E posibil ca un deputat european să vorbească doar limba maternă?

acum 3 zile · comentarii (84)

Ungaria lui Viktor Orban a reuşit încet dar sigur să îşi consolideze un rol tot mai important în regiune, având în vedere în această strategie să influenţeze, adesea prin circuite financiare complexe gestionate de apropiaţi ai regimului, comunităţile maghiare din statele limitrofe, inclusiv România. Această influenţă şi avânt politic al lui Orban s-au simţit şi în discursul susţinut la Tuşnad săptămâna trecută.

acum 13 zile · comentarii (145)

Viorica Dăncilă a comis recent două gafe diplomatice. Aflată la Podgorica, ea s-a arătat bucuroasă că e la Priştina. A mers, apoi, la Skopje şi n-a mai greşit locul, dar a declarat că e cel dintâi premier care vizitează Macedonia, deşi mulţi alţii fuseseră acolo înaintea ei. Dăncilă a fost, pe bună dreptate, criticată, fiindcă gafele veneau după altele, strict domestice. Ar mai fi de spus alte două-trei lucruri, despre impactul lor extern.

acum 17 zile · comentarii (38)

Am văzut reacţiile europofililor şi europo-centriştilor ca urmare a ultimei vizite a lui Donald Trump în Europa şi vizita sa la Moscova. Nu se pune problema să-l apăr aici în vreun fel pe Donald Trump, cuprins de fuga sa perpetuă de a-şi hrăni orgoliul cu imagine, utilizând un stil de diplomaţie contondent şi profund nepoliticos, cu o largheţe nepermisă în alte condiţii în privinţa libertinajului politic.

acum 18 zile · comentarii (31)

Imediat după '90, au început să vină înspre România mesaje discrete de interes care, mai târziu, au fost formalizate la nivelul cel mai înalt: ambiţia României, înainte şi mai ales după ce va fi devenit parte a UE şi NATO, ar fi trebuit să fie ajungerea la un statut special, absolut unic la nivelul celor două construcţii şi care i-ar fi putut garanta multiple beneficii pe termen lung şi foarte lung.

acum 20 zile · comentarii (33)

Încep lucrurile serioase, cu propuneri spectaculoase, cu atât mai interesante cu cât se ştie deja că ele vor sta la baza dezbaterilor pentru alegerile europarlamentare, dorind să influenţeze în cât mai mare măsură acea schiţă exhaustivă de proiect european care va fi prezentată ca Declaraţie Solemnă în finalul Summitului UE de la Sibiu din primăvara viitoare.

acum 21 zile · comentarii (39)

Parcă asistăm la o piesă de teatru cu un final ce putea să fie mortal. În actul întâi, Trump se supără pe toată lumea şi scoate, la impresionarea adversarului, armele altădată atât de eficiente ale ameninţărilor cu războiul comercial de mare amploare şi cu sancţiuni economice împotriva „ţărilor inamice“ de pe lista unde figurau UE, Rusia şi China.

acum 23 zile · comentarii (21)

Ucraina a dat publicităţii în premieră rezultatele analizelor şi studiilor despre captivitatea în regiunea separatistă controlată de forţele ruse şi pro-ruse din Donetsk şi Luhansk, în Estul Ucrainei, acolo unde suspiciunea de trădare este împărţită uniform faţă de toţi localnicii

acum 25 zile · comentarii (160)