Marea Britanie nu şi-a vindecat niciodată sindromul post-imperial. Ca în stresul post-traumatic, Marea Britanie a încercat să menţină marele Imperiu în care soarele nu apunea niciodată prin crearea Commonwealth-ului şi a încercat să menţină, cumva, prin limbă şi suveranitatea Reginei asupra Australiei, Noii Zeelande, Canadei şi altor dependinţe, relevanţa globală şi grandoarea fostului Imperiu Britanic pentru regatul insular.

acum 26 zile · comentarii (52)

Multă lume a constatat că Viorica Dăncilă foloseşte interpreţi la toate întâlnirile externe. Cum e posibil aşa ceva?, m-au întrebat – scandalizaţi – oameni care ştiau că, înainte de a ocupa fotoliul de premier, Dăncilă fusese aproape un deceniu membră a Parlamentului European. E posibil ca un deputat european să vorbească doar limba maternă?

acum 5 ore · comentarii (40)

Ungaria lui Viktor Orban a reuşit încet dar sigur să îşi consolideze un rol tot mai important în regiune, având în vedere în această strategie să influenţeze, adesea prin circuite financiare complexe gestionate de apropiaţi ai regimului, comunităţile maghiare din statele limitrofe, inclusiv România. Această influenţă şi avânt politic al lui Orban s-au simţit şi în discursul susţinut la Tuşnad săptămâna trecută.

acum 11 zile · comentarii (145)

Viorica Dăncilă a comis recent două gafe diplomatice. Aflată la Podgorica, ea s-a arătat bucuroasă că e la Priştina. A mers, apoi, la Skopje şi n-a mai greşit locul, dar a declarat că e cel dintâi premier care vizitează Macedonia, deşi mulţi alţii fuseseră acolo înaintea ei. Dăncilă a fost, pe bună dreptate, criticată, fiindcă gafele veneau după altele, strict domestice. Ar mai fi de spus alte două-trei lucruri, despre impactul lor extern.

acum 14 zile · comentarii (38)

Am văzut reacţiile europofililor şi europo-centriştilor ca urmare a ultimei vizite a lui Donald Trump în Europa şi vizita sa la Moscova. Nu se pune problema să-l apăr aici în vreun fel pe Donald Trump, cuprins de fuga sa perpetuă de a-şi hrăni orgoliul cu imagine, utilizând un stil de diplomaţie contondent şi profund nepoliticos, cu o largheţe nepermisă în alte condiţii în privinţa libertinajului politic.

acum 15 zile · comentarii (31)

Imediat după '90, au început să vină înspre România mesaje discrete de interes care, mai târziu, au fost formalizate la nivelul cel mai înalt: ambiţia României, înainte şi mai ales după ce va fi devenit parte a UE şi NATO, ar fi trebuit să fie ajungerea la un statut special, absolut unic la nivelul celor două construcţii şi care i-ar fi putut garanta multiple beneficii pe termen lung şi foarte lung.

acum 17 zile · comentarii (33)

Încep lucrurile serioase, cu propuneri spectaculoase, cu atât mai interesante cu cât se ştie deja că ele vor sta la baza dezbaterilor pentru alegerile europarlamentare, dorind să influenţeze în cât mai mare măsură acea schiţă exhaustivă de proiect european care va fi prezentată ca Declaraţie Solemnă în finalul Summitului UE de la Sibiu din primăvara viitoare.

acum 18 zile · comentarii (39)

Parcă asistăm la o piesă de teatru cu un final ce putea să fie mortal. În actul întâi, Trump se supără pe toată lumea şi scoate, la impresionarea adversarului, armele altădată atât de eficiente ale ameninţărilor cu războiul comercial de mare amploare şi cu sancţiuni economice împotriva „ţărilor inamice“ de pe lista unde figurau UE, Rusia şi China.

acum 20 zile · comentarii (21)

Ucraina a dat publicităţii în premieră rezultatele analizelor şi studiilor despre captivitatea în regiunea separatistă controlată de forţele ruse şi pro-ruse din Donetsk şi Luhansk, în Estul Ucrainei, acolo unde suspiciunea de trădare este împărţită uniform faţă de toţi localnicii

acum 22 zile · comentarii (160)

Întâlnirea va fi decisivă pentru soarta tuturor jocurilor viitoare din spaţiul euro-atlantic. Nu este o exagerare. Din păcate, la acest nivel au ajuns lucrurile, împinse cu osârdie spre un punct conflictual de răscruce de toţi cei care au dorit şi încă doresc cu ardoare dispariţia Europei Unite şi, evident, a spaţiului de liber-schimb pe care-l reprezintă, acum cel mai puternic din lume.

acum 22 zile · comentarii (9)

Moldova, Somalia, Burundi - aceasta este vecinătatea în care a ajuns Republica Moldova pe agenda Parlamentului European, la capitolul „Încălcări ale drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept“. Rezoluţia forului europarlamentar, de o duritate fără precedent în ultimul deceniu, a determinat suspendarea asistenţei financiare a UE. Cum au votat - sau, în mod surprinzător, nu au votat deloc - europarlamentarii români?

acum 22 zile · comentarii (28)
Postari Recente