Furtună în Spania

Furtună în Spania

Ploaia şi vânturile puternice au pus stăpânire ieri peste aproape întreaga Spanie, aşteptându-se ca azi să cuprindă întreaga peninsulă şi Balearele. Au fost anulate zboruri ale

Marea Britanie nu şi-a vindecat niciodată sindromul post-imperial. Ca în stresul post-traumatic, Marea Britanie a încercat să menţină marele Imperiu în care soarele nu apunea niciodată prin crearea Commonwealth-ului şi a încercat să menţină, cumva, prin limbă şi suveranitatea Reginei asupra Australiei, Noii Zeelande, Canadei şi altor dependinţe, relevanţa globală şi grandoarea fostului Imperiu Britanic pentru regatul insular.

luna trecuta · comentarii (52)

Una dintre cele mai mari provocări pentru guvernul de la Berlin este asigurarea personalului calificat necesar în sistemul medical şi de îngrijire la domiciliu. Ministrul federal al Sănătăţii vrea să înfiinţeze cel puţin 8000 de posturi noi. Însă, în sistemul sanitar şi de îngrijire la domiciliu, deja există 36.000 de posturi neocupate.

acum 11 ore · comentarii (0)

Lumea serviciilor secrete, cel puţin până acum respectată şi temută, a devenit ţinta unor atacuri de neimaginat cu doar câţiva ani în urmă. Se succed dezvăluiri care de care mai spumoase/teribile/sinistre/ciudate/în majoritate neverificabile, însoţite de acuzaţii venind fie pe „surse“ atent montate în cadrul unor campanii extinse de dezinformare parte a noului război hibrid care a cuprins largi zone ale planetei.

acum 12 ore · comentarii (8)

Activiştii pro-UE din Marea Britanie au declanşat un proces juridic prin care doresc să obţină formal, de la nivelul Comisiei Europene via Curtea Europeană de Justiţie, un răspuns la o întrebare formală a Londrei oficiale dacă procesul declanşat la 30 martie 2017 cu accesarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, respectiv retragerea din UE, poate fi reversat fără acordul statelor terţe, fiind doar o decizie a Marii Britanii.

acum 4 zile · comentarii (43)

Multă lume a constatat că Viorica Dăncilă foloseşte interpreţi la toate întâlnirile externe. Cum e posibil aşa ceva?, m-au întrebat – scandalizaţi – oameni care ştiau că, înainte de a ocupa fotoliul de premier, Dăncilă fusese aproape un deceniu membră a Parlamentului European. E posibil ca un deputat european să vorbească doar limba maternă?

acum 6 zile · comentarii (84)

Ungaria lui Viktor Orban a reuşit încet dar sigur să îşi consolideze un rol tot mai important în regiune, având în vedere în această strategie să influenţeze, adesea prin circuite financiare complexe gestionate de apropiaţi ai regimului, comunităţile maghiare din statele limitrofe, inclusiv România. Această influenţă şi avânt politic al lui Orban s-au simţit şi în discursul susţinut la Tuşnad săptămâna trecută.

acum 16 zile · comentarii (145)

Viorica Dăncilă a comis recent două gafe diplomatice. Aflată la Podgorica, ea s-a arătat bucuroasă că e la Priştina. A mers, apoi, la Skopje şi n-a mai greşit locul, dar a declarat că e cel dintâi premier care vizitează Macedonia, deşi mulţi alţii fuseseră acolo înaintea ei. Dăncilă a fost, pe bună dreptate, criticată, fiindcă gafele veneau după altele, strict domestice. Ar mai fi de spus alte două-trei lucruri, despre impactul lor extern.

acum 20 zile · comentarii (38)

Am văzut reacţiile europofililor şi europo-centriştilor ca urmare a ultimei vizite a lui Donald Trump în Europa şi vizita sa la Moscova. Nu se pune problema să-l apăr aici în vreun fel pe Donald Trump, cuprins de fuga sa perpetuă de a-şi hrăni orgoliul cu imagine, utilizând un stil de diplomaţie contondent şi profund nepoliticos, cu o largheţe nepermisă în alte condiţii în privinţa libertinajului politic.

acum 21 zile · comentarii (31)

Imediat după '90, au început să vină înspre România mesaje discrete de interes care, mai târziu, au fost formalizate la nivelul cel mai înalt: ambiţia României, înainte şi mai ales după ce va fi devenit parte a UE şi NATO, ar fi trebuit să fie ajungerea la un statut special, absolut unic la nivelul celor două construcţii şi care i-ar fi putut garanta multiple beneficii pe termen lung şi foarte lung.

acum 23 zile · comentarii (33)

Încep lucrurile serioase, cu propuneri spectaculoase, cu atât mai interesante cu cât se ştie deja că ele vor sta la baza dezbaterilor pentru alegerile europarlamentare, dorind să influenţeze în cât mai mare măsură acea schiţă exhaustivă de proiect european care va fi prezentată ca Declaraţie Solemnă în finalul Summitului UE de la Sibiu din primăvara viitoare.

acum 24 zile · comentarii (39)

Parcă asistăm la o piesă de teatru cu un final ce putea să fie mortal. În actul întâi, Trump se supără pe toată lumea şi scoate, la impresionarea adversarului, armele altădată atât de eficiente ale ameninţărilor cu războiul comercial de mare amploare şi cu sancţiuni economice împotriva „ţărilor inamice“ de pe lista unde figurau UE, Rusia şi China.

acum 26 zile · comentarii (21)
Postari Recente