VIDEO Manifestaţii de stradă la Budapesta după ce Parlamentul a aprobat aşa-zisa „lege a sclaviei“

VIDEO Manifestaţii de stradă la Budapesta după ce Parlamentul a aprobat aşa-zisa „lege a sclaviei“

La Budapesta au avut loc proteste, miercuri seară, după ce Parlamentul ungar a aprobat un set de legi controversate. Una dintre ele măreşte numărul de ore în plus pe care îl pot cere angajatorii şi a fost supranumită „legea sclaviei”. Cealaltă lege permite înfiinţarea unor noi tribunale în care ministrul Justiţiei are o putere sporită, scrie The Guardian.

Preşedintele Serbiei solicită sprijinul Emiratelor Arabe Unite pentru rezolvarea paşnică a problemei Kosovo

Preşedintele Serbiei solicită sprijinul Emiratelor Arabe Unite pentru rezolvarea paşnică a problemei Kosovo

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucici, s-a întâlnit la Abu Dhabi cu prinţul moştenitor al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed al-Nayan, cu care a discutat despre situaţia actuală din Kosovo, despre taxele vamale introduse de Pristina pentru mărfurile importate din Serbia şi despre formarea Armatei Kosovo, care provoacă neliniştea Serbiei pentru viitorul poporului sârb din Kosovo.

Atentatul de la Strasbourg. Ce teorii ale conspiraţiei circulă pe conturile de Facebook ale „vestelor galbene“

Atentatul de la Strasbourg. Ce teorii ale conspiraţiei circulă pe conturile de Facebook ale „vestelor galbene“

După atacul terorist de marţi seară de la Strasbourg, soldat cu trei morţi şi 13 răniţi,  pe mai multe conturi de Facebook ale unor „veste galbene“ circulă tot felul de teorii conspiraţioniste. Unii scriu că acest atac a fost organizat pentru a contracara planurile vestelor galbene care au anunţat un al cincilea protest, sâmbătă. O teză care l-a indignat pe secretarul de stat francez Laurent Nunez.

Parlamentul European anunţă intrarea în linie dreaptă a propunerii legislative privind noul mecanism de protecţie pentru bugetul european şi apărarea valorilor comune, unul pe care-l anunţam ca fiind în pregătire de mai multe luni şi discutat intens la nivelul tuturor instituţiilor comunitare.

acum 8 ore · comentarii (11)

Faptul că Germania încheie o epocă e o realitate incontestabilă, după ce la 7 decembrie, la Congresul CDU de la Hamburg (locul de naştere al Cancelarului), doamna Angela Merkel a plecat în aplauze furtunoase de la conducerea partidului, după 18 ani de exercitare a conducerii.

acum 14 ore · comentarii (6)

Era inevitabil să se ajungă aici şi era urgent să se facă anunţul că Statele Membre se decid să înceapă pregătirile pentru cel mai negru scenariu: britanicii refuză acordul semnat de guvernul Theresa May şi ies din UE printr-o rupere brutală, fără reguli, provocând un dezastru economic şi social fără precedent.

acum 2 zile · comentarii (50)

În câteva săptămâni, „vestele galbene“ au ajuns din numele unui articol vestimentar purtat de bicicliştii din Occident emblema unei revolte. Una aprinsă în Franţa de scânteia scumpirii carburanţilor şi de abrogarea unei taxe pe averile bogaţilor. Violenţa declanşată pe străzile Parisului nu e principalul aspect ce trebuie reţinut. Alte două lucruri sunt, în opinia mea, mai importante.

acum 2 zile · comentarii (20)

Ceea ce a început ca o mişcare legitimă de contestare a creşterilor de preţuri la carburanţi a degenerat într-o luptă politică în perspectiva campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare în Franţa, acolo unde extrema dreaptă a lui Marine le Pen şi anarhiştii de extrema stângă francezi contestă Europa, acordurile climatice de la Paris şi pe Preşedintele pro-european Emmanuel Macron.

acum 3 zile · comentarii (128)

Curtea de Justiţie a UE a decis că Marea Britanie poate anula unilateral cererea de ieşire din Uniune. Acest lucru înseamnă că tabăra „Remain“ îşi va intensifica lobby-ul pentru un nou referendum, punând presiune pe Guvernul May, care este el însuşi împărţit între „Brexiteers” şi „Remainers”.

acum 3 zile · comentarii (5)

Lupta contra dezinformării în UE are, de acum, un plan de acţiune şi o ţintă principală: Rusia. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, a desemnat Rusia ca principală sursă a „tentativelor de parazitare electorală“. În perspectiva alegerilor europarlamentare, Bruxelles-ul pune presiune pe marile platforme ale Internetului pentru a stopa propagarea informaţiilor false.

acum 4 zile · comentarii (5)

Discuţia nu mai este despre politică, despre partide şi liderii lor. Totul basculează, extrem de rapid şi în forme din ce în ce mai violente înspre o contestare extremă a întregului establishment politic şi administrativ, aşa cum se întâmplă acum în Franţa.

acum 4 zile · comentarii (27)

Preşedinţia Consiliului UE este testul de maturitate al României ca stat membru al Uniunii Europene. La 12 ani de la aderarea noastră, 27 de ţări aşteaptă de la noi o gestiune matură a unei perioade esenţiale pentru existenţa UE, marcată de alegerile europarlamentare, finalizarea Brexit şi negocierile privind bugetul Uniunii. Dar ce este Consiliul pe care România îl va coordona de la 1 ianuarie 2019?

acum 5 zile · comentarii (1)

Se petrec lucruri foarte grave, fără precedent în istoria contemporană, în legătură cu ceea ce credeam că este codul de relaţii între partenerii din spaţiul euro-atlantic, cel bazat pe înţelegerea profundă a nevoii de solidaritate în cazul în care una dintre ţările membre se află într-o situaţie de criză socială ce-i poate pune în pericol structurile de rezistenţă, afectând astfel întregul sistem.

acum 5 zile · comentarii (151)