NATO: Suedia refuză să dezmintă o „promisiune“ de extrădări Turciei

NATO: Suedia refuză să dezmintă o „promisiune“ de extrădări Turciei

Suedia a „promis” să extrădeze 73 de persoane Turciei pentru a intra în NATO. Prim-ministrul suedez a refuzat, duminică, să dezmintă afirmaţia preşedintelui turc care stârneşte critici. În ciuda îngrijorării privind refugiaţii kurzi sau turci în Suedia, şefa Guvernului nu a vrut să spună dacă un astfel de angajament i s-a dat sau nu Ankarei în schimbul ridicării blocajului pentru candidatura Suediei şi a Finlandei la NATO, scrie AFP.

Era previzibil, era o evoluţie normală: „mass shootings”, fenomenul american recurent şi intrat deja în ADN-ul identităţii lor naţionale, trebuia să producă şi efecte în Europa în condiţiile în care accesul la arme rămâne încă foarte facil, iar piaţa neagră este ofertantă şi mereu aprovizionată de circuitele controlate de reţelele de crimă organizată care transportă ce este surplus abundent în zonele de conflict din estul şi sudul european.

acum 10 ore · comentarii (32)

Exista o speranţă, măcar un început de speranţă că, puşi în faţa unităţii de reacţie dovedite în aceste zile de NATO, liderii de la Moscova vor avea o ezitare în a duce pe mai departe, exact în acelaşi ritm ca până acum, logica după care s-a efectuat până acum ofensiva multi-direcţională din cadrul „operaţiunii militare speciale”, în fapt invadarea teritoriului Ucrainei.

acum 4 zile · comentarii (38)

Summitul G7 încheiat marţi la Elmau şi întrunirea la vârf NATO de miercuri, de la Madrid, au fost consacrate aceluiaşi subiect major: cum să se amplifice presiunea asupra lui Putin.  Iniţial, liderii occidentali au nimerit tonul. Până când Rusia s-a răzbunat pe summitul G7 comiţând noi crime de război prin atacarea cu rachete a unui mall din Kremenciuk şi a altor obiective civile.

acum 5 zile · comentarii (35)

Pe ce temei pot fi sau nu condamnaţi la moarte ca mercenari? Nu este o întrebare oarecare, fie şi numai pentru că, chiar în acest moment, răspunsul - aşa cum va fi el dat de un tribunal din Doneţk poate costa viaţa celor trei cetăţeni străini (doi britanici şi un marocan) veniţi să lupte pentru libertatea Ucrainei.

acum 12 zile · comentarii (49)

De când a fost reales preşedinte, preocuparea esenţială a preşedintelui francez a fost Ucraina, poate, nimeni nu ştie explicaţia exactă, din cauză că instinctul i-a spus că acesta ar fi momentul în care să se impună ca liderul mesianic fie şi numai pentru Europa occidentală oferind o mediere cu Putin şi, astfel, o calmare a pieţelor politice şi o ieşire din criza energetică şi alimentară.

acum 14 zile · comentarii (18)

Continuăm astăzi analizele dedicate minorităţii româneşti din Ungaria, aproape uitată şi pe cale de dispariţie. Profesorul universitar Gabriel Moisa, colaboratorul nostru de la Universitatea din Oradea, ne relevă, pe parcursul a două episoade, misterul din spatele unei uluitoare strategii de manipulare a guvernului de la Budapesta apropo de minorităţile din Ungaria, în special cea românească.

acum 14 zile · comentarii (3)

Cu siguranţă cunoaşteţi povestea tragică despre masacrul de la Srebrenica din 1995. Dacă nu, găsiţi la finalul articolului un link către un rezumat al ororii fără seamăn de atunci, relatată în termenii seci şi impersonali ai unei enciclopedii. Am ales această formă de a vă reaminti evenimentele deoarece memoriile personale pot întotdeauna să fie considerate ca părtinitoare sau rămase sub semnul emoţiei şi şocului.

acum 17 zile · comentarii (25)

Tensiunea creşte zilnic, este amplificată acum continuu, de parcă cineva şi-ar dori să testeze unde se află punctul de rupere, cel în care explodează definitiv structurile de siguranţă – şi aşa mult slăbite şi avariate – nu numai pe continentul nostru, ci şi în întreaga lume.

acum 18 zile · comentarii (44)

Faţă de asta, proiectele autonomiste sau independentiste de până acum sunt chiar o joacă de copii, o etapă modestă de pregătire a unui demers extrem de complex şi care trebuie analizat cu maximă seriozitate deoarece, cu absolută siguranţă, nu degeaba apare acum, exact în momentul în care visul unei arhitecturi comune europene este supus la mari încercări, confruntat fiind cu crize multiple.

acum 20 zile · comentarii (16)

Continuăm astăzi analizele dedicate minorităţii româneşti din Ungaria, aproape uitată şi pe cale de dispariţie. Profesorul universitar Gabriel Moisa, colaboratorul nostru de la Universitatea din Oradea, ne relevă, pe parcursul a două episoade, misterul din spatele unei uluitoare strategii de manipulare a guvernului de la Budapesta apropo de minorităţile din Ungaria, în special cea românească.

acum 20 zile · comentarii (23)
Postari Recente
Modifică Setările