Pactul AUKUS: UE afirmă că nu a fost informată de SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul australian Scott Morrison, în prim-plan, discutând prin viceoconferinţă cu preşedintele american Joe Biden pe tema pactului de securitate AUKUS FOTO EPA-EFE
Premierul australian Scott Morrison, în prim-plan, discutând prin viceoconferinţă cu preşedintele american Joe Biden pe tema pactului de securitate AUKUS FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană (UE) nu a fost informată cu privire la pactul de securitate AUKUS, privind regiunea indo-pacifică, încheiat de către Statele Unite, Australia şi Regatul Unit, şi „va analiza repercusiunile” acestuia, au anunţat joi doi purtători de cuvânt europeni, relatează AFP.

„Uniunea Europeană nu a fost informată cu privire la acest plan şi ne aflăm în contact pentru a înţelege mai bine această alianţă”, a anunţat un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, Peter Stano.

Borrell urmează să prezinte joi seara strategia UE cu privire la regiunea indo-pacifică.

„O analiză a situaţiei şi a repercusiunilor acestei alianţe urmează să fie realizată, iar următoarea reuniune a miniştrilor de Externe din UE, prevăzută la 18 octombrie, la Luxemburg, oferă o oportunitate în vederea unei discuţii despre această alianţă”, a adăugat el.

Prima consecinţă a acestei alianţe a fost ruperea de către Australia a unui important contract cu Franţa privind furnizarea a 12 submarine convenţionale.

Australia urmează să primească, însă, în cadrul AUKUS, submarine cu propulsie nucleară fabricate de Statele Unite şi Regatul Unit.

Parisul şi-a exprimat nemulţumirea şi a formulat acuzaţii grave împotriva preşedintelui american Joe Biden.

„Este cu adevărat o lovitură pe la spate”, şi-a exprimat indignarea, la postul de radio France Info, şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian.

Preşedintele „Biden a luat o decizie brutală”, a la Trump, a denunţat ministrul francez de Externe.

„Am stabilit cu Australia o relaţie de încredere. Această încredere este trădată”, a acuzat el.

Întrebată despre consecinţele furiei Franţei faţă de negocieri în curs între Uniunea Europeană (UE) şi Australia în vederea încheierii unui acord de liber-schimb, Comisia Europeană a adoptat o poziţie prudentă.

„Nu va exista un efect imediat asupra negocierilor şi relaţiilor cu Australia”, a declarat o adjunctă a purtătorului de cuvânt al CE, Dana Spinant.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite