„Oxford University Press“ interzice cuvântul porc pentru a nu jigni musulmanii şi evreii

„Oxford University Press“ interzice cuvântul porc pentru a nu jigni musulmanii şi evreii

Editura Oxford University Press şi-a avertizat scriitorii să nu menţioneze porcii, cârnaţii sau să aibă cuvinte ce au legătură cu porcii în cărţile pentru copii, în încercarea de a evita jignirea evreilor şi musulmanilor FOTO blog.oup.com

Oxford University Press interzice cuvintele porc, cârnaţi sau şuncă, precum şi alte cuvinte care au legătură cu porcul pentru a evita jignirea musulmanilor şi a evreilor. Ghidul de bune practici al editurii a luat amploare după o discuţie la un post de radio privind dreptul la liberă exprimare, pe fondul atacului terorist din Paris.

Ştiri pe aceeaşi temă

Editura Oxford University Press şi-a avertizat scriitorii să nu menţioneze porcii, cârnaţii sau să aibă cuvinte ce au legătură cu porcii în cărţile pentru copii, în încercarea de a evita jignirea evreilor şi musulmanilor, notează „The Telegraph“
 
„Am primit o scrisoare trimisă de Oxford University Press către un autor ce scria ceva pentru copii. Printre lucrurile pe care nu avea voie să le scrie în textul său, se precizează că trebuie să evite cuvântul porc şi altele ce ar putea fi percepute ca porc sau produse din porc. Dacă o editură respectabilă, legată de o instituţie academică (Universitatea Oxford, n.r.) spune că trebuie să scrii o carte în care n-ai voie să spui porc pentru că unii s-ar putea simţi jigniţi, atunci este de-a dreptul ridicol. E o glumă“, comenta Jim Naughtie, prezentatorul emisiunii „Today“ de la Radio 4.
 
Regulile de publicare au fost luate în bătaie de joc chiar şi de musulmanii sau evreii care ar fi ofensaţi de menţionarea animalelor de fermă în cărţile pentru copii. „Sunt complet de acord. Este pur şi simplu o prostie“, spune un parlamentar britanic, musulman. „Şi când oamenii exagerează, întreaga situaţie este compromisă“, adaugă Khalid Mahmood, parlamentar laburist.
 
Cum naiba poate cineva să considere cuvintele «porc» sau «cârnaţi» ofensatoare? Niciun cuvânt nu este jignitor, ci contextul în care este folosit“, a declarat şi conservatorul Philip Davies.
 
Un purtător de cuvânt al editurii a spus că „Oxford University Press este dedicată misiunii ei academice şi educaţionale unde excelenţa este obligatorie. Materialele noastre se vând în aproape 200 de ţări şi, fără a ne compromite dedicaţia noastră în niciun fel, încurajăm unii autori ai materialelor educative să ia în considerare diferenţele culturale şi sensibilităţile religioase.“
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările