VIDEO Oskar Lafontaine, omul care „a lansat” euro, cere puterilor UE să renunţe la moneda „catastrofală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Social-democrat la început, Oskar Lafontaine a părăsit partidul în mai 2005 pentru a candida la şefia formaţiunii de stânga Die Linke FOTO Reuters
Social-democrat la început, Oskar Lafontaine a părăsit partidul în mai 2005 pentru a candida la şefia formaţiunii de stânga Die Linke FOTO Reuters

Oskar Lafontaine, fostul ministrul german de Finanţe care „a lansat” moneda unică europeană, cere renunţarea la euro pentru a permite ţărilor din sudul Europei să-şi revină economic, scrie „The Telegraph”.

„Situaţia economică se înrăutăţeşte de la lună la lună. Rata şomajului a atins procente care pun la îndoială bazele structurilor democratice. Germanii nu au conştientizat că sudul Europei, inclusiv Franţa, va fi forţat, în plină sărăcie, să se împotrivească hegemoniei germane, mai devreme sau mai târziu”, a declarat Oskar Lafontaine, fost ministrul german de Finanţe în perioada 1998-1999, sub mandatul căruia a fost lansată moneda unică europeană.

Lafontaine consideră că o mare parte din vina pentru actuala criză aparţine Germaniei. El a precizat pe pagina web a partidului de stânga (Die Linke) de pe site-ul Parlamentului german că Angela Merkel „se va trezi din starea ei atotştiutoare” când ţările aflate în dificultate financiară se vor uni pentru a schimba politica de criză, „pe cheltuiala Germaniei”.

image

Oskar Lafontaine a primit titlul de „Cel mai periculos om al Europei” din partea publicaţiei britanice „The Sun” după ce a făcut apel la o „Europă Unită” şi la „sfârşitul statelor-naţiune” în 1998.

„Speranţa că moneda unică va determina un comportament economic raţional din toate părţile este deşartă”, a adăugat Oskar Lafontaine, care a atras atenţia că decizia de a forţa Spania, Portugalia şi Grecia să se devalorizeze a fost „o catastrofă”.

Afirmaţiile lui Lafontaine susţin declaraţiile ministrului francez de Finanţe, Pierre Moscovici, care a anunţat, duminică, sfârşit austerităţii şi triumful politicii franceze. „Austeritatea s-a terminat. Este un lucru decisiv în istoria proiectului Uniunii Europene, de la adoptarea euro”, a declarat Moscovici.

„Suntem martorii sfârşitului austerităţii financiare şi sfârşitului unei dogme austere“, a adăugat ministrul francez de Finanţe.

Declaraţiile lui Moscovici au fost făcute în contextul încheierii unui acord cu Bruxellesul prin care Franţa şi Spania au primit o amânare de doi ani pentru a-şi putea atinge ţinta de deficit bugetar de 3%.

Tonul triumfător al afirmaţiilor lui Moscovici ar putea spori tensiunile între Berlin şi Paris şi confirmă temerile potrivit cărora concesiile nu vor face altceva decât să afunde Uniunea într-un haos fiscal, comentează Ambrose Evans-Pritchard, de la „The Telegraph”.

În acest sfârşit de săptămână, vicecancelarul german Philipp Rösler a acuzat Comisia Europeană de „iresponsabilitate” pentru că subminează politica europeană de austeritate.

Alianţa franco-germană care coordonează politica UE de aproximativ jumătate de secol s-a fragilizat considerabil după ce Partidul Socialist din Franţa a blamat „intransigenţa egoistă” a cancelarului Merkel, „care se gândeşte doar la germani, la echilibrul comercial şi la viitorul ei electoral”.

Moneda unică europeană a fost lansată la 1 ianuarie 1999, bancnotele fiind emise trei ani mai târziu.

Oskar Lafontaine, omul care „a lansat” euro, cere puterilor UE să renunţe la moneda „catastrofală”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite