Orly: primul sat din Franţa pentru integrarea ţiganilor 

Orly: primul sat din Franţa pentru integrarea ţiganilor 

Programul pentru integrarea ţiganilor în Franţa a început în urmă cu aproximativ opt luni FOTO: LeParisien

Deschis în urmă cu aproximativ opt luni, satul de integrare a ţiganilor din Franţa, un „experiment” european, nu şi-a atins încă obiectivul. 

Satul din Orly este un loc unic în Franţa, creat cu o finanţare în valoare de 250.000 de euro din partea Uniunii Europene, în care trăiesc 74 de romi, printre care şi Maria cu copiii ei, informează publicaţia „Le Parisien”. Înainte de a ajunge aici, în decembrie trecut, Maria făcea chirpici în România, iar apoi a ajuns în Italia, unde a lucrat în agricultură, şi apoi la Paris, unde a ajuns să cerşească.
 
În mahalaua în care a locuit înainte, a avut loc un incendiu în februarie 2010, în urma căruia i-au murit doi copii, de 15 luni şi 3 ani. Acum, ea speră să-şi găsească ceva de muncă şi să înceapă o nouă viaţă în cadrul acestui program de integrare aflat încă în faşă şi confruntat cu numeroase obstacole, în ciuda eforturilor făcute de asociaţia „Habitat et soins“, care gestionează nevoile cotidiene ale aşezării.  „Nu este încă totul pus la punct”, rezumă Maria într-o franceză stricată.
 
74 de locuitori trăiesc din vânzarea fierului vechi şi din cerşetorie
 
Obiectivul de a le oferi locuinţe familiilor este, cu siguranţă, îndeplinit, dar acestea trăiesc, în continuare, din cerşit şi de pe urma a ceea ce obţin din vânzarea fierului vechi. Adulţii continuă să fie supuşi regimului restrictiv de acces pe piaţa muncii. „În acestă toamnă, vom depune la prefectură şapte dosare complete de solicitare a autorizaţiei de muncă“, a precizat Laurence Potte-Bonneville, directorul regional al asociaţiei.
 
Şcolarizarea adolescenţilor este complicată
 
Adolescenţii luptă să se adapteze, în ciuda constrângerilor cu care se confruntă în ceea ce priveşte şcolarizarea: ei au fost trimişi la trei licee diferite în cursul anului, pentru a fi integraţi în clase speciale pentru tinerii care nu au frecventat cursurile unei şcoli. „Pentru anumiţi elevi, trezirea în fiecare dimineaţă pentru a asculta un profesor nu este un automatism. Ei nu au făcut niciodată asta”, recunoaşte Elsa, educatoare specializată în cadrul comunităţii de romi.
 
După opt luni de la instalarea în satul din Orly, adulţii pot urma, într-un final, cursuri de limba franceză, la începerea anului şcolar. „A fost o solicitare expresă din partea lor“, a precizat Laurence Potte-Bonneville. Zona şi lipsa condiţiilor au ridicat probleme în recrutarea unui profesor, trei refuzând oferta în ultimul moment, iar al patrulea s-a întâlnit cu familiile din Orly în luna iulie. Acum, satul de integrare a romilor de la Orly nu se poate spune că este o reuşită, dar partenerii vor face un bilanţ peste trei luni şi ei sunt optimişti.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: