Oraşul din Italia în care poţi cumpăra case la 1 euro. Ce condiţie trebuie să îndeplinească doritorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ollolai  FOTO CNN
Ollolai  FOTO CNN

În Ollolai, un oraş din Italia, din regiunea montană a Barbagiei, din Sardinia Centrală, sunt scoase la vânzare sute de case abandonate, la preţul de 1 euro.

Ollolai nu este primul oraş italian unde se încearcă acest mecanism, dar este primul în care pare că acesta funcţionează. Există totuşi, o condiţie: clădirile sunt într-o stare deplorabilă, iar cumpărătorii trebuie să îşi ia angajamentul de a le renova în decurs de trei ani. Costurile aproximative, după cum informează CNN, ar fi de aproximativ 25.000 de dolari .

Planul din spatele acestor vânzări este acela de a repopula o comunitate care are un risc crescut de a deveni un oraş fantomă. În ultima jumătate de secol, populaţia din Ollolai a scăzut de la 2250 de locuitori la 1300.

„Cruciada mea este aceea de a salva tradiţiile noastre unice de la căderea în uitare. Mândria pentru trecutul nostru este puternică. Am fost mereu oameni puternici şi nu o să permitem să ne lăsăm oraşul să moară”, a declarat pentru CNN, primarul din Ollolai, Efisio Arbau.

Fostă capitală a Barbagiei, Ollolai rămâne una dintre cele mai nealterate şi autentice părţi ale Sardiniei. Deşi mulţi au părăsit clădirile din piatră, retrăgându-se în oraş, stilul de viaţă tradiţional nu a dispărut în totalitate, ciobanii încă fac brânza de oaie Casu Fiore Sardo pentru care zona este recunoscută, iar meşteşugarii încă împletesc coşuri.

Ollolai_foto_edition.cnn.com

Primarul i-a contactat pe foştii proprietari ai caselor şi le-a cerut să le cedeze autorităţilor locale.

„Sunt clădiri pitoreşti vechi, construite din granit tipic Sardiniei, care se găseşte pe crestele munţilor şi pe coastă”, a mai spus primarul pentru aceeaşi publicaţie.

Acesta a dat un decret special şi a scos casele la vânzare încă din 2017. În ciuda faptului că se află într-o condiţie proastă, au fost vândute deja trei case, iar primarul spune că a primit mai mult de 100 de cereri de cumpărare din întreaga lumea, inclusiv din Rusia sau Australia.

Primarul speră ca renovările caselor să ducă la crearea de noi slujbe şi la resuscitarea economiei.

Vito Casula, un fost constructor, a fost primul care a restaurat o casă de două etaje la preţul unui cappuccino.

„Trăim în apropiere şi vizităm des Ollolai. Într-o zi, soţia mea a văzut anunţul în ziar. A fost o oportunitate. Oraşul ăsta liniştit e îngheţat în timp. Oferă o viaţă sănătoasă şi paşnică”, a explicat, pentru CNN, Casula.

Acesta a recomandat oraşul celor care sunt „sătui de prea mult stres şi au nevoie de o pauză”.

Ollolai_foto_edition.cnn.com

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite