Opt universităţi importante din Grecia s-au închis din cauza reducerilor drastice de personal

Opt universităţi importante din Grecia s-au închis din cauza reducerilor drastice de personal

Universitatea din Atena FOTO Reuters

Opt universităţi importante din Grecia au decis să-şi suspende activitatea după ce aproximativ 1.350 de angajaţi au fost incluşi într-un aşa-numit „plan de mobilitate”, convenit cu troica, care presupune relocarea a 25.000 de angajaţi în alte posturi. Instituţii de învăţământ importante precum Universitatea Naţională Kapodistria din Atena, cea mai veche din Grecia, şi Universitate Politehnică din Atena au fost forţate să-şi închidă porţile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Personalul celor opt universităţi a fost redus cu aproximativ 40% în urma „planului de mobilitate”. Senatul Universităţii din Atena şi cel al Universităţii Tehnice din Atena au anunţat încă de luni că îşi vor închide porţile, fiindcă nu pot funcţiona în lipsa personalului disponibilizat, notează „Kathimerini” în ediţia online.

Universitatea Naţională Kapodistria din Atena, cea mai veche din Grecia - fondată în 1837 - şi una din cele mai mari universităţi din capitala ţării, cu 125.000 de studenţi şi 2.000 de profesori, a decis să-şi suspende funcţionarea în faţa „incapacităţii de a desfăşura activităţile de educaţie, cercetare şi administrare”. Într-un comunicat dat publicităţii luni, universitatea se declară „incapabilă să înscrie noi studenţi, să susţină examene, să înmâneze diplome şi să desfăşoare în general orice activitate academică”, notează cotidianul „El Pais”.

Miercuri, Universitatea Ioannina a decissă se alăture universităţilor care îşi suspendă activitatea. Senatul universităţii a decis să oprească orice activitate administrativă şi educativă până luni. De asemenea, cei de la Ioannina vor să dea în judecată statul.

Ministerul Învăţământului a hotărât să includă mai mult de o treime din personalul administrativ al ambelor universităţi în „planul de mobilitate”, convenit cu FMI, BCE şi Comisia Europeană. Potrivit acestui plan, peste 25.000 de funcţionari publici vor primi 75% din salariu în perioada în care li se va găsi un alt post. Dacă timp de opt luni nu li se găseşte o nouă poziţie, ei vor fi concediaţi.

Şeful Federaţiei Asociaţilor de Profesori Universitari din Grecia, Stathis Efstathopoulos, a avertizat marţi, într-o scrisoare adresată premierului Antonis Samaras, că universităţile riscă să intre în colaps.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: