Opt motive pentru care Spania va interzice românilor să muncească acolo

Într-o ţară cu şomajul cel mai ridicat din UE (21%), situaţia imigranţilor români este şi mai gravă: 38% dintre compatrioţii noştri rezidenţi în Spania nu au un loc de muncă. "Să-i absorbim mai întâi pe aceştia, înainte să mai vină şi alţii", au motivat spaniolii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Secretarul de Stat pentru Imigraţie şi Emigraţie, Anna Terron, a declarat ieri că românii care "sunt deja pe piaţa muncii spaniole" nu vor avea nevoie de permis de muncă după ce se va reactiva moratoriul, măsură care, conform previziunilor, va fi adoptată vineri în Consiliul de Miniştri, scrie agenţia Europa Press.

"Ne gândim la protejarea românilor care sunt deja aici"

Terron a explicat că "decizia nu se bazează pe colectivul românilor, ci pe situaţia naţională a pieţei muncii" şi în cea a acestor imigranţi. "38% din românii din Spania sunt şomeri în prezent şi ni se pare rezonabil să absorbim mai întâi pe cei care se află deja aici", a precizat Terron.

De aceea, începând de vineri, românii care se vor deplasa în Spania pentru a munci sau cei care sunt deja aici şi vor să se încorporeze pe piaţa muncii vor trebui să prezinte un contract de muncă ferm pentru a putea obţine o autorizaţie de muncă.

Guvernul speră ca acest anunţ să aibă "un impact pedagocic" şi să se ştie că pe piaţa muncii din Spania, în prezent, nu există "loc" pentru noi muncitori. Terron este încrezătoare că măsura se va traduce într-o reducere a sosirilor cetăţenilor din România, pe termen mediu.

Spania face uz de o clauză inclusă în "contractul" din 2008, când a ridicat moratoriul

Terron a reamintit că această decizie se adoptă executând o clauză de rezervă inclusă în acordul din anul 2008, când Spania a ridicat restricţiile la muncă pentru români, cu scopul de a-i lăsa să circule şi să muncească liber în Spania. Respectiva clauză spune că în caz de dificultăţi pe piaţa muncii, Guvernul poate reactiva restricţiile.

Totuşi, a subliniat că măsura va fi dusă de urgenţă în Consiliul de Miniştri din cauza campaniei agricole de vară, pentru că, în timp ce Guvernul a încheiat aducerile de muncitori din străinătate din cauza lipsei de oferte pe piaţa internă, "în România se încheie în continuare contracte, uneori pe salarii foarte mici, iar persoanele care vin aici cu primul contract nu mai pleacă apoi".

Un alt factor care a contribuit la luarea acestei decizii este intrarea acestor imigranţi în Spania s-a făcut "contra curentului" în perioada de criză, cu o creştere interanuală a populaţiei de români din Spania de 11% pe an, în timp ce restul imigranţilor au scăzut ca număr.

Spania, "păcălită" de celalte mari economii vest europene

S-a mai ţinut cont şi de faptul că Franţa, Germania şi Italia, care au prevăzut ridicarea acestui moratoriu pentru români imediat după ce ar fi făcut-o Spania, încă nu au adoptat această decizie, drept pentru care, Spania este acum singura ţară din vestul UE în care românii pot munci fără necesitatea unui permis oficial de muncă.

Această decizie "nu le-a plăcut foarte mult românilor", a spus Terron, deşi "admit şi ei că Spania a fost o ţară care i-a sprijinit mereu, iar acum înţeleg că este o situaţie dificilă pentru noi" şi că, cu această măsură, "sunt protejaţi angajaţii români care sunt deja aici".

Vezi punctual pe adevarul.es care sunt cele 8 motive pentru care Guvernul Spaniei a decis impunerea restricţiei pe piaţa muncii pentru români


Citeşte şi:

Ministrul Muncii, "urecheat" de Opoziţie: "Oare românii sunt europeni de rang inferior?"

Preşedintele FEDROM: "Nu e atât de grav. Nu e ca şi cum ar pune controale pe graniţă"

William Brînză: "Numărul românilor din Spania a scăzut, nu a crescut"

Reacţiile cetăţenilor spanioli la restricţionarea pieţei muncii pentru români

Ministrul Muncii: "Decizia restricţionării pieţei muncii pentru români o vom lua de comun acord cu autorităţile române"

El Pais: "Românii din Spania s-au înmulţit de 4 ori de la intrarea ţării lor în UE"

"Absenţa imigranţilor nu garantează rezolvarea problemei şomajului autohton"

Reacţia Ministerului Muncii, privind restricţiile românilor pe piaţa muncii din Spania

Spania restricţionează piaţa muncii pentru români

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările