Opt atuuri ale Franţei în secolul XXI

Opt atuuri ale
Franţei în secolul XXI

Deviza oficială a Franţei, adoptată oficial în timpul Republicii a Treia. FOTO: wikipedia.org

Jurnaliştii cotidianului francez „Le Monde” au realizat un articol în care au ţinut să sublinieze principalele atuuri ale statului francez, în contextul în care presa internaţională, mai ales cea din spaţiul anglo-saxon, prezintă declinul continuu al Franţei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Articolul realizat de jurnaliştii de la cotidianul „Le Monde” vizează transmiterea unui mesaj de forţă a statului francez mai ales către criticii Hexagonului, dar în acelaşi timp doresc să iasă din logica ultimei perioade în care şi o parte a presei franceze a prezentat, cu precădere, minusurile actualei administraţii şi problemele economice.

Cele opt atuuri invocate de jurnaliştii francezi au fost:

1.Stat care atrage întotdeauna investitorii

În favoarea acestui argument este citat barometrul anual al Ernst & Young, potrivit căruia, în 2012, Franţa a destinaţie ca atractivitate la nivel european privind investiţiile.

2.Stat care investeşte în afara graniţelor

Datele Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare dau statul francez drept a patra putere în materie de investiţii directe în afara graniţelor. Cifrele de afaceri ale filialelor franceze din afara Hexagonului ajung la peste 1.000 de miliarde de euro.

3.Leagăn al inovării

Companiile aflate la început de drum sunt încurajate, mai ales cele care aduc produse noi pe piaţă.

4.Destinaţie a studenţilor

Franţa atrage al treilea număr de studenţi din lume după Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie. În 2013, 2888.544 de studenţi din afara graniţelor franceze au ales să vină la studii în Hexagon.

5.Munca depusă de salariaţi este foarte productivă

Raportul dintre orele de muncă şi productivitate este unul foarte bun, potrivit statisticilor Eurostat.

6.O demografie dinamică

Franţa este una din puţinele ţări care nu a suferit la capitolul ratei fertilităţii odată cu începerea crizei economice. Singura ţară europeană care în depăşeşte Franţa în ceea ce priveşte rata fertilităţii în anul 2012 (n-r. – an luat în considerare de cei de la „Le Monde”) este Irlanda.

7.Arta de a trăi

Franţa este recunoscută pentru gastronomia sa. Bucătăria franceză a pătruns şi a influenţat majoritatea culturilor naţionale din Europa, dar nu numai.

8.Prima destinaţie turistică din lume

În anul 2012, 83 de milioane de turişti au ajuns pe teritoriul Franţei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Comerţului, dintr-un total mondial de 1.035 de milioane. Următoarele ţări în acest clasament sunt Statele Unite (67 de milioane de turişti) şi China (aproape 58 de milioane).   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: