Opoziţia ucraineană face lobby în faţa Angelei Merkel, pentru sprijin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii opoziţiei se află astăzi la Berlin, unde se vor întâlni cu Angela Merkel, pentru a discuta despre un eventual sprijin financiar pentru Ucraina, după aproape trei luni de proteste, anunţă agenţia AFP.

La Kiev, evenimentele şi-au pierdut din intensitate, după intrarea în vigoare a legii amnistierii luni şi evacuarea sediului primăriei capitalei, un loc simbolic al mişcării de contestare, în urma unor negocieri intense, între procurorul general Viktor Pşonka şi liderii opoziţiei.

Arseni Iaţeniuk, aliat al Iuliei Timoşenko, şi Vitali Kliciko, un alt lider al opoziţiei, urmează să aibă o întâlnire la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel. Ei vor cere Uniunii Europene ajutor financiar pentru Ucraina şi instituirea unui regim fără vize pentru ucraineni.

„Avem nevoie de ajutor. Nu avem nevoie de cuvinte, avem nevoie de fapte“, a subliniat duminică Iaţeniuk, unul din liderii formaţiunii Batkivşcina/Patria, în faţa zecilor de mii de manifestanţi adunaţi în Piaţa Independenţei din centrul Kievului.

„Dorim ca Europa să ne spună clar ce măsuri economice ne poate oferi“, a spus el.

Moscova, care a exercitat presiuni asupra Kievului pentru a renunţa la apropierea de UE, a acordat Ucrainei în luna decembrie un credit de 15 miliarde de dolari, dintre care a vărsat deja o primă tranşă de trei miliarde, precum şi o scădere semnificativă a preţului la gaze.

Occidentalii au anunţat, la rândul lor, că pregătesc un ajutor financiar pentru Ucraina, aflată la un pas de incapacitate de plată.

În acest moment, negocierile dintre opoziţie şi guvern sunt practic în impas, fie că este vorba de reforma constituţională ce prevede reducerea competenţelor prezidenţiale în favoarea guvernului sau parlamentului, fie de numirea noului premier.

Mişcarea de protest apărută în urma virajului pro-rus al puterii de la Kiev în detrimentul apropierii iniţiale de Uniunea Europeană a evoluat de-a lungul săptămânilor spre o respingere categorică a guvernului.

Nici demisia guvernului la sfârşitul lunii ianuarie sau negocierile dintre putere şi opoziţie nu au rezolvat conflictul, marcat de ciocniri violente soldate cu cel puţin patru morţi şi peste 500 de răniţi, conform France Presse.

„Singurul subiect de negociere posibil cu (Viktor) Ianukovici este plecarea lui şi garanţii de protecţie pentru familia sa“, a afirmat fostul premier încarcerat Iulia Timoşenko, într-un interviu acordat sâmbătă. Ea a mai estimat că Ucraina lui Ianukovici şi-a pierdut independenţa în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin.

Oleg Tiagnibok a făcut apel la o manifestaţie pentru marţi dimineaţă în faţa Radei Supreme (parlamentul unicameral) unde ar trebui să fie discutată reforma constituţională cerută de opoziţie.

De la Moscova, Steinmeier invocă necesitatea dialogului cu Rusia

Vineri, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, afirma într-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant, că „nimeni nu are interesul ca situaţia să escaladeze" în Ucraina şi insista asupra importanţei menţinerii dialogului cu Rusia.

„Ar trebui să contribuim toţi la încurajarea dialogului între opoziţie şi reprezentanţii Guvernului în Ucraina. În acest domeniu, Rusia poate avea o contribuţie constructivă", a declarat şeful diplomaţiei germane în interviul publicat de Kommersant înaintea primei sale vizite la Moscova după numirea în funcţie, în decembrie anul trecut.

Referitor la politica Uniunii Europene faţă de ţările din est, ministrul Frank-Walter Steinmeier a subliniat că „aceasta nu este un joc geopolitic pentru disputarea unei zone de influenţă moştenită din timpul Războiului Rece şi cu atât mai puţin o manevră împotriva Rusiei".

Fără a menţiona Ucraina, şeful diplomaţiei de la Berlin a afirmat că ajutorul pe care Uniunea Europeană vrea să îl ofere vecinilor din est ''va ajuta întreaga regiune, care va profita imediat de schimburi economice mai intense şi de mai multă stabilitate politică".

„Cred că este posibil de adoptat o astfel de cale în beneficiul tuturor şi includ aici în special Rusia. Ar trebui să reflectăm împreună asupra oportunităţilor, condiţiilor şi limitelor unei integrări economice mai profunde între Europa, Rusia şi vecinii noştri comuni", a mai afirmat ministrul german de Externe în interviul pentru Kommersant.

Frank-Walter Steinmeier, s-a aflat joi şi vineri într-o vizită la Moscova, pentru a discuta cu omologul săi rus Serghei Lavrov despre situaţia din Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite