Opoziţia, păcălită de preşedintele Viktor Ianukovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a tras sforile în parlementul de la Kiev pentru ca legea amnistei să treacă în forma pe care a dorit-o doreşte partidul său, şeful statului ucrainian şi-a luat concediu medical fără a promulga aces act normativ.

Parlamentul ucrainean a votat, miercuri, o lege ce amnistiază toţi protestatarii arestaţi în timpul mitingurilor opoziţiei . În schimb, protestatarii trebuie să elibereze clădirile guvernamentale şi administrative ocupate. Legea a avut susţinerea a 232 din cei 450 de membri ai Radei, iar deputaţii opoziţiei au refuzat să susţina proiectul, întrucât consideră că protestatarii trebuie eliberaţi fără alte condiţii.

Preşedintele Viktor Ianukovici a fost prezent pentru scurtă vreme în clădirea Legislativului pentru a conduce negocierile dintre Partidul Regiunilor şi formaţiunile de opoziţie. Ianukovici a reuşit chiar să îşi impună condiţiile. E vorba despre amnistierea arestaţilor doar după eliberarea tuturor clădirilor publice ocupate de protestatari şi după demontarea baricadelor din oraşele ucrainene.

După ce şi-a văzut treaba făcută,  preşedintele Ucrainei, Victor Ianukovici, a plecat în concediu de boală. Potrivit unui comunicat al biroului de presă al Administraţiei Prezidenţiale, Ianukovici suferă de o infecţie respiratorie acută însoţită de febră înaltă. Dar şeful statului a plecat în concediul medical fără a promulga această lege şi nici hotărârea Radei Supreme de marţea trecută privind anularea scandaloaselor legi, votate în parlament la 16 ianuarie.

În consecinţă acestea acţionează în continuare şi oricând pot fi folosite împotriva protestatarilor. Şi chiar dacă Ianukovici ăşi va pune semnătura pe legea amnistei, aceasta nu va intra în vigoare până când protestatarii nu eliberează toate clădirile şi nu permit ridicarea baricadelor din Kiev şi alte oraşe ucrainene. În plus, opoziţia mai trebuie să dezarmeze şi grupurile de protestatari violenţi.


Opoziţia nu-şi retrage oamenii din stradă

Liderul partidului de opozitie Svoboda, Oleg Tiagnibok, a declarat că „legea a fost adoptată prin încălcarea regurilor parlamentului pentru că nu a fost discutată în comisii“. Tiagnibok a subliniat că Piaţa Independenţei nu va fi evacuată de protestatari, în ciuda adoptării acestei legi. Şi liderul UDAR, Vitali Kliciko, crede că noua lege va spori tensiunile în societatea ucraineană. Arseni Iaţeniuk, din Partidul Iuliei Timoşenko, susţine că există încă posibilitatea ca Ianukovici să impună starea de urgentă, ceea ce va duce la vărsare de sânge. „Scenariul violent nu a dispărut de pe agenda. Există. Astăzi am primit informaţii că armata a primit o comunicare specială de la preşedinte cu privire la necesitatea întoarcerii la statul de drept, cu alte cuvinte cerând armatei să susţină actualul preşedinte“, a mai spus Iaţeniuk.


Risc de război civil

Primul preşedinte al Ucrainei independente Leonid Kravciuk a declarat, miercuri, în faţa membrilor Parlamentului, că ţara se află „în pragul războiului civil“, invitând deputaţii să se implice în vederea unei ieşiri din criză, relatează AFP.

Şi deputatul de origine română din Radă, Ion Popescu, a declarat pentru Europa Liberă că „eventuala retragere a preşedintelui Ianukovici trebuie să aibă loc în limitele constituţionale şi că impunerea de sancţiuni nu ar face decât să agraveze o situaţie şi aşa dramatică. În opinia lui Ion Popescu, reprezentant al Partidului prezidenţial al Regiunilor, Ucraina s-ar afla în pragul unui „război civil” şi s-ar putea ajunge la desprinderea părţii industrializate a Ucrainei, „pe modelul Moldovei şi regiunii separatiste transnistrene”.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite