Opoziţia manifestează la Erevan pentru a impune alegerea premierului. Paşinian anunţă că s-a întâlnit cu preşedintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opozantul armean Nikol Paşinian, liderul unui val de proteste care a aruncat Armenia într-o criză politică, a anunţat că s-a întâlnit cu preşedintele ţării, relatează The Associated Press. Paşinian şi-a exprimat duminică speranţa că preşedintele Armen Sarkisian îi va susţine candidatura la postul de şef al Guvernului.

Parlamentul armean urmează să alegă marţi un nou premier, după demisia fostului preşedinde Serj Sargsyan de  săptămâna trecută, survenită în urma protestelor.

Sargsyan a fost preşedintele Armeniei timp de un deceniu şi a demisionat din funcţie din cauza limitei de mandate impuse de Constituţie. El a devenit premier în urma unei reforme care a diminuat puterile preşedinţiei şi le-a consolidat pe ale premierului. Opoziţia a denunţat această reformă şi l-a acuzat pe Sargsyan că ar fi dorit să rămână la conducerea ţării pe o perioadă nedeterminată.

Susţinători ai opoziţiei au blocat duminică traficul rutier în Erevan şi au chemat la demonstraţii în masă în centrul capitalei.

Demonstraţie de forţă

Susţinători ai lui Paşinian s-au adunat duminică pe străzile capitalei, cu speranţa ca o demonstraţie de forţă să impună alegerea acestuia marţi, relatează AFP.

Manifestanţi înfăşuraţi în steaguri au blocat intersecţii, au cântat, scandat sloganuri şi au dansat în semn de susţinere faţă de liderul frondei antiguvernamentale, în vârstă de 42 de ani.

”Asistăm la un moment decisiv”, a declarat pentru AFP Arut Haşatrian, un licean în vârstă de 17 ani, apreciind că Partidul Republican, la putere, ar trebui să renunţe.

”Continuăm manifestaţiile până când candidatul poporului ajunge la putere”, a promis Vartan Madatian, un contabil în vârstă de 34 de ani. ”Sper că republicanii vor avea suficient bun simţ să nu se agaţe de putere şi să voteze cu Nikol” Paşinian, a adăugat el.

De la 13 aprilie, Armenia, o fostă republică sovietică din Caucaz, a intrat într-o criză politică fără precedent - o mişcare de protest a provocat pe 23 aprilie demisia lui Serj Sargsyan, ales premier cu şase zile mai înainte de către deputaţi, după ce a fost şeful statului zece ani.

Convocat în sesiune extraordinară, Parlamentul armean urmează să aleagă marţi un succesor la conducerea Guvernului.

La conducerea mişcării de protest, deputatul Nikol Paşinian, un fost jurnalist şi opozant vechi, este în prezent singurul candidat declarat la postul de premier.

Sâmbătă, după zile de negocieri, Partidul Armenia Prosperă, care deţine 31 de mandate în Parlament, a anunţat că îl susţine, la fel ca Partidul Federaţia Revoluţionară Armeană, care are şapte mandate.

Paşinian, care poate conta de asemenea pe susţinerea partidului său, Yelk - nouă mandate -, are nevoie de 53 de voturi pentru a fi ales.

Astfel, el va avea nevoie de câţiva transfugi de la Partidul Republican, care deţine 58 de mandate şi majoritatea absolută în Legislativ. Acest partid, aflat la putere, a anunţat că nu va prezenta un candidat şi că aşteaptă să cunoască toate numele candidaţilor, pentru a-şi stabili poziţia.

”Dacă trei forţe politice parlamentare susţin un singur candidat în vederea alegerii premierului, atunci Partidul Republican nu se va opune”, a declarat deja presei Vagram Bagdassarian, un purtător de cuvânt al grupului parlamentar al Partidului Republican.

În opinia unor observatori, Parşinian ar urma să obţină anumite voturi de la Partidul Republican. ”Sunt sigur că cel puţin şase persoane din Partidul Republican - ca nişte şobolani care părăsesc corabia - vor vota cu Parşinian”, a declarat pentru AFP expertul Ervand Bozoian.

”Totul va fi bine”

Cu scopul de a influenţa alegerea, Prşinian şi-a îndemnat susţinătorii să organizeze un miting uriaş duminică seara.

”Adunările noastre fantastice şi reuniunile în ţară au un efect puternic asupra situaţiei”, le-a spus el susţinătorilor săi într-o înregistrare video. ”Totul va fi bine. Trebuie să continuăm până la victorie”.

Paşinian s-a dus săptămâna aceasta să se întâlnească cu susţinători în întreaga Armenie şi a fost primit ca un erou în oraşe şi sate de mulţimi care agitau steagul naţional portocaliu-albastru-roşu.

Această criză politică destabilizează Armenia, un mic stat enclavă în Caucazul de Sud, fragilizat de un conflict teritorial vechi de decenii cu vecinul său Azerbaidjanul.

După două săptămâni de imobilism, cel puţin în public, Rusia pare să vrea să se poziţioneze ca mediator. Joi, Vladimir Putin a discutat la telefon cu şeful interimar al Guvernului, Karen Karapetian.

La rândul său, Paşinian s-a întâlni cu deputaţi ruşi şi le-a dat asigurări că, odată instalat la putere, nu va pune în pericol bunele relaţii pe care le au Erevanul şi Moscova.

Armenia depinde de investiţiile şi ajutorul Rusiei şi găzduieşte o bază militară rusă. Grăniceri ruşi patrulează la frontiera armeană cu Turcia şi Iranul.

Departamentul de Stat american a îndemnat sâmbătă la o ”soluţie care să reflecte interesele tuturor armenilor”.

Manifestanţii îi reproşează lui Sargsyan, un fost militar în vârstă de 63 de ani, că nu a ştiut să reducă sărăcia şi corupţia în cei zece ani cât a stat la putere şi că le-a lăsat oligarhilor controlul asupra economiei acestei ţări cu 2,9 milioane de locuitori.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite