Operaţiunea „No deal“. 3.500 de militari britanici în alertă în caz de Brexit fără acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
soldati brexit

Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunţat marţi că va pune în stare de alertă 3.500 de militari, în eventualitatea în care ministerul menţionat va trebui să ajute alte departamente ale guvernului, de exemplu în porturi sau aeroporturi, în cazul unui Brexit fără acord.

Într-o intervenţie în Camera Comunelor, ministrul apărării Gavin Williamson a informat că respectivul contingent va include militari „din serviciul activ şi rezervişti“, care vor fi pregătiţi pentru a se implica în activităţile pe care le vor avea de îndeplinit.

Guvernul condus de premierul conservator Theresa May a decis marţi, în reuniunea sa săptămânală, „să acorde prioritate operativă“ pregătirilor pentru o ieşire fără acord din Uniunea Europeană la 29 martie 2019, insistând totodată asupra faptului că intenţia executivului de la Londra este în continuare de a părăsi blocul comunitar ca urmare a unui acord negociat cu UE.

 Mai sunt mai puţin de 100 de zile până la data la care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, însă Theresa May nu a câştigat susţinerea parlamentului pentru acordul la care a ajuns cu Bruxelles-ul. Ea a informat că votul amânat al parlamentului privind acordul va avea loc la jumătatea lui ianuarie, acest anunţ determinând unii parlamentari să o acuze că încearcă să tragă de timp pentru ca acordul ei să fie singurul disponibil.

May a avertizat parlamentarii că singurele alternative la acordul ei sunt părăsirea UE fără niciun acord sau rămânerea în blocul european.

„Vom discuta despre planurile unui Brexit fără acord astăzi. Este absolut normal să intensificăm astfel de pregătiri. Nu numai că trebuie să pregătim ţara, dar este cea mai bună cale pentru a ne asigura că obţinem un acord”, a declarat Penny Mordaunt, Secretarul pentru Dezvoltare Internaţională.

În această lună, ministrul Finanţelor, Philip Hammond, a declarat că a alocat 4,2 miliarde de lire sterline pentru planurile privind Brexitul de la data referendumului din 2016 şi că va aloca încă două miliarde de lire pentru departamentele guvernamentale. Purtătorul de cuvânt al lui May a precizat că această măsură va fi luată „în curând”.

Creşterea economică a Marii Britanii a încetinit de la referendumul din 2016 şi nu există nicio garanţie că va exista un acces fără taxe la bunurile europene pentru companiile şi consumatorii britanici după Brexit.

Estimările Camerei de Comerţ a Marii Britanii pentru 2018 şi 2019 arată că Regatul Unit va avea cea mai mică creştere economică de la criza din 2009, din cauza lipsei de investiţii şi scăderii consumului.

May caută asigurări de la UE că soluţia de rezervă pentru Irlanda de Nord – o garanţie pentru a preveni întoarcerea la o graniţă strictă între Irlanda de Nord şi Irlanda care ar implica rămânerea Marii Britanii în uniunea vamală a UE pentru un termen nelimitat – va fi evitată.

După ce UE a clarificat că nu va exista o renegociere a acordului iar May a exclus posibilitatea unui nou referendum, riscul unui Brexit fără acord a crescut, un scenariu care ar implica o ieşire abruptă din blocul european, fără o perioadă de tranziţie, lucru care ar afecta mediul de afaceri.

Ministrul Pieţelor Imobiliare, James Brokenshire, a declarat pentru postul de radio al BBC că guvernul se pregăteşte pentru un Brexit fără acord „fără tragere de inimă”.

„Nu este ceea ce ne dorim să facem, nu este ceva ce ne aşteptăm că se va întâmpla pentru că dorim să ajungem la un acord şi să treacă de parlament, dar cred că este corect să ne continuăm pregătirile pentru o ieşire fără acord”, a declarat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite