Operaţiunea „Matra“: Qatarul dă detalii despre racheta găsită luni în mâinile unor neonazişti din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură YouTube
Captură YouTube

Qatarul a anunţat marţi că racheta găsită de Direcţia Antiterorism din Torino în posesia unor neonazişti a aparţinut armatei sale şi a fost vândută acum 25 de ani unei ţări terţe.

Direcţia Antiterorism din Torino a descoperit luni o rachetă aer-aer Matra, de fabricaţie franceză, în hangarul unor bărbaţi suspectaţi de vânzări ilegale de arme şi de legături cu grupuri neonaziste.

Imediat după  acest anunţ, ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a declarat că descoperirea a fost rezultatul unor indicii trimise de către el şi că racheta respectivă îl viza personal. Salvini, considerat un politician cu vederi de extrema dreaptă, a insinuat că în spatele acestei tentative de asasinat se află un grup neonazist care a luptat alături de trupele guvernamentale ucrainene împotriva separatiştilor proruşi din Donbas. El a făcut aceste declaraţii în plin scandal legat de finanţările primite ilegal din Rusia, care a anexat Crimeea şi susţine rebeliunea din estul Ucrainei.

Marţi, Qatarul a anunţat că racheta i-a aparţinut până acum 25 de ani, când a vândut-o, într-un lot de 40, unei ţări „prietene“.

Qatarul nu a dezvăluit numele ţării, dar s-a declarat „preocupat“ de felul în care a ajuns în mâinile unor persoane private şi dispus să coopereze „îndeaproape cu părţile vizate“.

Trei persoane au fost arestate în acest caz: proprietarul hangarului, un elveţian în vârstă de 42 de ani, asociatul său italian, în vârstă de 51 de ani, dar şi Fabio Del Bergiolo, în vârstă de 50 de ani, un fost candidat al partidului naţionalist Forza Nuova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite