Operaţiunea „Familia“: Europol anunţă destructurarea unei vaste reţele de trafic de droguri. Cocaină, milioane de euro şi bunuri de lux confiscate în mai multe ţări

Operaţiunea „Familia“: Europol anunţă destructurarea unei vaste reţele de trafic de droguri. Cocaină, milioane de euro şi bunuri de lux confiscate în mai multe ţări

FOTO AFP

Europol a anunţat joi destructurarea unei vaste reţele de narcotraficanţi din Balcani, o regiune aflată în centrul traficului de droguri din Europa. Şaisprezece persoane au fost arestate şi o tonă de cocaină confiscată la capătul unei anchete efectuate pe trei continente, scrie AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unsprezece persoane au fost arestate în Europa (Cehia, Croaţia, Elveţia şi Serbia) şi cinci în Hong Kong în cadrul unei vaste operaţiuni de destructurare a unei reţele de traficanţi de droguri, informează Europol într-un comunicat.

Europol vorbeşte despre o „reţea balcanică“, care „se deda unui trafic de cocaină de largă amploare dinspre America Latină către Europa“.

Ancheta, desfăşurată sub numele de cod „Familia“, a început în octombrie 2018, după găsirea a un milion de euro într-o maşină parcată în Croaţia.

Capul reţelei a fost arestat pe 17 mai, când a sosit pe aeroportul Basel-Mulhouse, între Elveţia şi Franţa, la bordul unui avion privat venit din America Latină, via Nisa.

Este vorba de un muntenegrean în vârstă de 60 cunoscut în lumea interlopă cu pseudonimul „Majk“, potrivit cotidianului croat „Jutarnji List“.

Născut Ilmija Frljuckici, el se afla în atenţia poliţiei încă de la începutul anilor ’90. Îşi schimba des numele, fiind fie Michael Dokovich, fie Michael Bugatti, fie Michael Illyriani sau mai recent Zivko Jovici sau Radovan Trzin. S-a căsătorit în 1994, în Statele Unite, cu fiica unui poliţist din Florida.

Alţi doi complici de-ai săi au fost arestaţi pe 17 mai: un ceh şi un croat.

Poliţiştii au descoperit în avionul său 603 de kilograme de cocaină. Alte 421 de kilograme au fost găsite în cadrul acestei anchete în aprilie, în portul din Hong Kong.

Ancheta a mai dus la confiscarea a un milion de euro în Cehia, dar şi a unei „cantităţi importante de bunuri de lux, ceasuri şi maşini“ în Serbia.

„Criminalitatea organizată nu respectă nicio frontieră. Această cooperare internaţională reuşită (…) este singura armă de care dispunem pentru a o combate“, a declarat un poliţist croat care a participat la operaţiunea „Familia“.

Potrivit unui raport al ONG-ului Global Initiative Against Transnational Organized Crime, Balcaniul este „un punct tot mai important de intrare a cocainei în Europa“.

În februarie 2018, Poliţia Albaneză a confiscat, în portul Durres, 631 de kilograme de cocaină de provenienţă columbiană ascunsă într-un transport de banane.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: