ONU continuă operaţiunea de evacuare din Azovstal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
onu shutterstock_1883556868

Saviano Abreu, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, a declarat că ONU „se angajează activ cu părţile implicate pentru a asigura această activitate”.

ONU continuă operaţiunea de evacuare a civililor din uzina Azovstal din Mariupol şi este pregătită să asigure tuturor o ieşire în siguranţă. Acest lucru se precizează într-un comunicat difuzat duminică de reprezentantul Organizaţiei Mondiale pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, Saviano Abreu.

„Pe măsură ce operaţiunea continuă, nu vom furniza informaţii suplimentare în acest moment pentru a asigura siguranţa civililor şi a lucrătorilor umanitari din convoi”, a spus el.

Potrivit lui Abreu, operaţiunea este coordonată împreună cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Rusia şi Ucraina. „S-a convenit cu ambele părţi ale conflictului ca civilii care se află la Azovstal de aproape două luni (femei, copii, persoane în vârstă) să fie evacuaţi în regiunea Zaporojie, unde vor primi imediat sprijin umanitar, inclusiv asistenţă psihologică, ", a spus reprezentantul ONU.

Sediul din Geneva al CICR a confirmat participarea unei organizaţii umanitare la evacuarea civililor de la uzina Azovstal din Mariupol la Zaporojie.

Echipa CICR este „în prezent implicată într-o operaţiune pentru a facilita circulaţia în siguranţă a civililor din uzina Azovstal din Zaporojie”, se arată în comunicat.

Crucea Roşie a reţinut că sâmbătă dimineaţa a sosit la Mariupol un convoi de transport pentru evacuarea civililor din uzină, format din autobuze şi ambulanţe. CICR a descris operaţiunea în desfăşurare drept „complexă”, necesitând „coordonare cu părţile în conflict şi cu Organizaţia Naţiunilor Unite”. În acelaşi timp, CICR a subliniat că acţionează ca un „mediator umanitar imparţial”, care „din februarie facilitează dialogul între părţi cu privire la ieşirea în siguranţă a civililor”.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a raportat că, datorită iniţiativei preşedintelui rus Vladimir Putin, 80 de civili, inclusiv femei şi copii, au fost salvaţi de pe teritoriul uzinei Azovstal.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că îndepărtarea civililor de pe teritoriul Azovstal va continua pe 2 mai, la opt dimineaţa. Anterior, el a spus că aproximativ 100 de civili au fost evacuaţi de pe teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol, care se îndreptau spre Zaporojie.

Cu o zi înainte, un grup de 25 de civili, inclusiv şase copii, au părăsit teritoriul Azovstal. Aceştia au fost evacuaţi la punctul de ajutor Bezymennoe de pe teritoriul Republicii Populare Doneţk. La 1 mai, alte 40 de persoane au fost evacuate la Bezymennoye. După cum a declarat unul dintre martorii oculari pentru TASS, încă aproximativ 300 de civili ar putea rămâne pe teritoriul uzinei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite