On The Sunny Side. Reporterii Der Spiegel în România anului 1964

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum 55 de ani, o echipă de reporteri de la Der Spiegel a trecut Cortina de Fier pentru a explora statele-satelit ale URSS. A ieşit un reportaj vrednic de săptămânalul german: documentat, consistent şi bine scris de la un capăt la altul. Pe coperta ediţiei cu pricina sunt cinci tineri din Bucureşti.

de Marius Cosmeanu

Acum 55 de ani, în august 1964, o echipă de reporteri de la Der Spiegel a trecut Cortina de Fier pentru a explora, în statele-satelit ale URSS, comunismul gol-goluţ. A ieşit un reportaj vrednic de săptămânalul german: documentat, consistent şi bine scris de la un capăt la altul. Singurele lucruri pe care le-am putea imputa jurnaliştilor germani astăzi ar fi cele câteva accente ideologice. Dar era război, chiar dacă rece.

Politic, 1964 a fost un al destinderii, se vorbea de dezgheţ, cu voie de la Moscova, şi răzvrătiri mocnite în statele-satelit. La finele lui, însă, Nikita Hruşciov, urmaşul lui Stalin, era înlăturat de la putere şi înlocuit de un comunist mai vigilent: Brejnev. 1964 este şi anul eliberării deţinuţilor politici din România, dar şi cel al arestării, mai la sud, a lui Nelson Mandela.

Alte repere: în 1964 începe nebunia Beatles, Jean Paul Sartre şi Martin Luther King se aleg cu Nobelul, iar Eugen Ionesco devine membru al Academiei Franceze. Piesa sa Rinocerii este jucată, în probabil cea mai reuşită punere în scenă din câte au existat, la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

Pentru o mai bună contextualizare şi pentru a vă face călătoria în timp mai plăcută, am completat textul original cu hyperlinkuri. La final, găsiţi şi o listă cu statistici despre ţările care fac subiectul reportajului.

Public acest text şi cu alt scop decât popularizarea lui: aş vrea mă ajutaţi, dacă aveţi indicii/informaţii, să dăm de (unii dintre) tinerii care apar pe coperta revistei. De exemplu, prin numerele de înmatriculare ale motocicletelor. Sau altfel. Poate iese o poveste frumoasă. Îmi puteţi scrie pe: newsletter@savantgarde.ro

Naţional-comunismul: On the sunny side

Din valurile piscinei se ridică o domnişoară de vreo 20 de ani, cu unghii sidefii şi buze ciclamén, purtând un bikini cu imprimeu de ocelot şi coafură în stil Farah Diba. Se aşază pe un şezlong, lângă un radio portabil, şi îşi retuşează, cu o mână exersată, conturul ochilor. Habar nu are că în seară acelei zile de vară, pe 21 iunie, poliţia avea să dirijeze din elicoptere, în premieră, şiroaiele de maşini ce se întorceau din weekend spre oraş. Se întâmpla, nu între Travemünde şi Hamburg, ci între lacul Balaton şi Budapesta, în Republica Populară Ungară.

În drum spre slujba de dimineaţă de la Catedrala Sfântul Ioan, procurorul general al Statelor Unite, Robert Kennedy, fratele preşedintelui decedat, împreună cu soţia lui, Ethel, mamă a opt copii, sunt înconjuraţi de 3000 de fani ai familiei Kennedy care cântă Trăiască o sută de ani. Mulţimea nu se opreşte până când cei doi nu urcă pe capota unei limuzine pentru a ţine un discurs ad-hoc. Se întâmpla vara acesta, nu în Irlanda, de unde provine familia Kennedy, ci, pe 28 iunie, la Varşovia, în Republica Populară Polonă.

Întreg reportajul Der Spiegel îl puteţi citi pe Savantgarde.ro,

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite