VIDEO Omul care l-a dat jos pe Ianukovici. Un protestatar de 26 de ani este considerat erou după ce a condamnat UE că „strânge mâna unui criminal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volodimir Parasiuk, în vârstă de 26 de ani, a susţinut un discurs puternic vineri seară în faţa Euromaidanul, iar ucrainenii cred acum că vorbele tânărului l-au convins pe Viktor Ianukovici să fugă din Kiev.

Cu Vitali Kliciko privind peste umărul său, tânărul de 26 de ani, originar din Liov, a urcat pe o scenă în Piaţa Independenţei din Kiev şi a denunţat acordul încheiat de miniştrii de Externe din Polonia, Franţa şi Germania cu Viktor Ianukovici, avertizându-i pe aceştia că „strâng mâna unui criminal”. 

Într-un discurs emoţionant şi puternic în acelaşi timp, tânărul a anunţat că nimeni nu va aştepta alegerile anticipate stabilite atunci pentru decembrie 2014. Ianukovici ar trebui să plece din oraş până a doua zi dimineaţă sau se confunte cu consecinţele, a avertizat tânărul vineri seară. Ianukovici a plecat din Kiev la scurt timp după aceea. 

Practic, cuvintele lui Parasiuk au anulat prevederile acordului la care ajunsese preşedintele cu reprezentanţii UE în ochii tuturor celor din piaţă. „Emoţiile curgeau pentru că pierdusem un număr ridicat de oameni. Dintr-o dată, aceşti politicieni veneau şi spuneau că Ianukovici va rămâne preşedinte şi că vor avea loc alegeri anticipate. Eu am o părere clară. Ianukovici este un terorist, teroristul numărul unu al Ucrainei”, a spus Parasiuk. 

„N-am vorbit din ambiţie şi nici din eroism. Doar că fierbeam. Atunci când realizezi că trebuie să tragi mai tare. Ca atunci când vezi un pahar căzând şi, chiar înainte să atingă pământul, cineva încearcă să-l prindă. Am înţeles că asta încerca opoziţia să facă. Am înţeles atunci că mai avem o singură şansă, să dăm un ultimatum. Cum am fi putut negocia? Mamele celor căzuţi aveau nevoie de o astfel de poziţie”, spune Parasiuk acum pentru „Daily Mail”. 

image
image

CITEŞTE MAI MULT

Vocea Rusiei: „Ianukovici a trădat din prostie pură. În mod normal, el trebuia să fie deja mort, dar se pare că Dumnezeu îi are în pază pe proşti”„Este greu să prevezi că un preşedinte de ţară poate fi atât de idiot pentru a-şi trăda întreaga echipă, rudele şi aliaţii, fiind în acelaşi timp suficient de hâtru pentru a scăpa de sub supravegherea consilierilor de încredere”, scrie un jurnalist pe portalul în limba română al organizaţiei media  de stat Vocea Rusiei.

VIDEO Poliţiştii ucraineni cer iertare în genunchi poporului pentru baia de sânge de la KievAproximativ 100 de membri ai trupelor de represiune Berkut mobilizate pentru dispersarea mulţimii de protestatari din Piaţa Independenţei din Kiev au îngenuncheat pe o scenă din Liov şi au cerut iertare oamenilor pentru rolul pe care l-au jucat în evenimentele tragice de săptămâna trecută, când cel puţin 88 de persoane şi-au pierdut viaţa în Euromaidan.

Şeful de cabinet al lui Ianukovici a fost împuşcatAndrei Kliuev, fostul şef de cabinet al preşedintelui demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar fi fost împuşcat, potrivit purtătorului său de cuvânt, transmite Associated Press.

Vitali Kliciko anunţă că va candida la alegerile prezidenţiale din UcrainaFostul campion la box Vitalii Kliciko s-a declarat, marţi, candidat la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, programate pentru 25 mai, relatează AFP.

Viktor Ianukovici era pregătit să folosească trupe armate pentru a „strivi protestatarii ucraineni”Preşedintele ucrainenan Viktor Ianukovici era pregătit să mobilizeze mii de soldaţi pentru a „strivi” protestatarii din Euromaidan, înainte de a fi demis, sâmbătă, de parlament, arată o serie de documente găsite de activişti în apropiere de reşedinţa oficială a Lui Ianukovici. Autenticitatea documentelor încă nu poate fi confirmată.

De ce o nouă Ucraina este cel mai mare coşmar al Kremlinului: Moldova ar putea fi prima care preia mişcarea EuromaidanSchimbările fundamentale care se petrec zilele acestea la marginea Rusiei reprezintă cel mai mare coşmar al Kremlinului, notează un specialist în Ucraina. Nu este vorba doar despre extinderea birocraţiei UE atât de aproape de Moscova, ci de ceva de 10 ori mai rău: posibilitatea ca restul statelor aflate încă sub influenţa Moscovei să preia mişcarea Euromaidan. Prima ţară în care s-ar putea întâmpla asta este Moldova.

De ce revoluţia din Kiev ar putea declanţa un tsunami care să înconjoare întreaga Europă.„Haosul din Kiev ar putea declanşa un tsunami care rupe geamandurile Europei de Vest. Este o greşeală să credem că suntem simpli spectatori, de la o distanţă sigură”, scrie istoricul Mark Almond într-o analiză publicată de tabloidul britanic „Daily Mail”. Radicalizarea protestanţilor reprezintă, în opinia lui Almond, cel mai important risc care ar putea transforma un conflict aparent intern într-un război internaţional în toată regula.

FOTO Ucraina: după revoluţie, judecata. Protestatarii târăsc în Euromaidan un presupus lunetist responsabil pentru represiunea sângeroasă. Protestatarii ucraineni din Piaţa Independenţei, scena Euromaidanului în ultimele trei luni, au preluat controlul asupra mai multor clădiri în care au stat săptămâna trecută lunetiştii, responsabili pentru cea mai mare parte a celor aproximativ 100 de morţi înregistraţi într-o singură zi. Manifestanţii au capturat astfel cel puţin un presupus lunetist, pe care l-au târât în Euromaidan, unde l-au pedepsit pentru sângele vărsat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite