„Om-păianjen“ pe bani puţini

„Om-păianjen“ pe bani puţini

Cristian Costandache este alpinist utilitar de patru ani

Trei români, angajaţi la o firmă de alpinism utilitar din Madrid, îşi pun viaţa în pericol în fiecare zi când escaladează blocuri-turn. Un instructor de arte marţiale, un oţelar şi un constructor muncesc, în condiţii periculoase, la compania unui român originar din Braşov.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Meseria noastră este frumoasă, dar riscantă", îşi începe povestea Cristian Costandache (33 de ani), din Braşov, fost instructor de karate. „Lucrăm cu echipament care nu mai este omologat. I-am spus şefului să ne ia unul nou şi a zis că ne va opri bani din salariu", susţine tânărul.

Munca la înălţime nu-l sperie, însă este dezamăgit pentru că este tratat „ca o cârpă de un român de-al nostru. Dacă-i zici ceva de bani, îţi spune să-ţi cauţi de lucru. Aş fi mulţumit dacă mi-ar da banii la timp şi mi-ar plăti concediul şi sărbătorile legale", explică bărbatul.
Tulceanul Laurenţiu Nicolaev (32 de ani), fost oţelar, căsătorit şi tatăl a două fete, acceptă să lucreze de aproape cinci ani în aceste condiţii, doar pentru că are asigurat un serviciu cu ajutorul căruia căruia poate trimite bani familiei aflate în România.

Fost constructor în ţară, Cristian Nicola (29 de ani), din Braşov, este „mezinul" echipei, fiind angajat de două săptămâni. Se află de un an în Spania, dar este plin de datorii din cauză că a muncit pentru un cetăţean din Republica Moldova care nu l-a plătit. Speră ca măcar în Spania să nu aibă parte de aceeaşi experienţă.

Plătiţi ca zilieri

Deşi au un contract semnat cu firma la care lucrează şi ar trebui să primească un salariu lunar fix, ei sunt plătiţi în funcţie de numărul zilelor lucrate, retribuţia fiind de 60 de euro pe zi. Astfel, într-o lună pot câştiga un salariu de 1.200-1.300 de euro, dar sunt luni în care, din cauza ploilor sau a sărbătorilor legale, ei muncesc mai puţine zile şi încasează doar 700-800 de euro.

În comparaţie, un alpinist utilitar din Spania poate ajunge la un salariu de 2.500 de euro. Doi dintre cei trei români din echipă lucrează în domeniu de peste patru ani, dar abia în 2010 au făcut un curs de alpinism, de opt ore, şi au primit un certificat de calificare.

800 de euro este salariul pe care îl primeşte un român ca alpinist utilitar.

2.500 de euro câştigă un spaniol care face aceeaşi muncă.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările