Oligarhul ucrainean Dmitri Firtaş a fost arestat la Viena şi ar putea fi extrădat în SUA

Oligarhul ucrainean Dmitri Firtaş a fost arestat la Viena şi ar putea fi extrădat în SUA

Oligarhul ucrainean Dmitri Firtaş

Miliardarul ucrainean Dmitri Firtaş, fost partener de afaceri cu Paul Manafort, fostul şef de campanie al lui Donald Trump, a fost arestat la Viena. Arestarea a venit la cererea autorităţilor spaniole şi a avut loc la doar câteva minute după ce o instanţă din Austria a aprobat extrădarea lui Firtaş în Statele Unite, unde acesta este acuzat de dare de mită.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
În Spania, oligarhul ucrainean este căutat pentru spălare de bani. Nu este clar cum şi dacă arestul va împiedica extrădarea. Statele Unite vor să-l judece pentru că ar fi dat mită de 18,5 milioane de dolari pentru a deschide mine de titan în India.
 
Controversatul miliardar, în vârstă de 51 de ani, a făcut avere exploatând instabilitatea şi haosul de după implozia Uniunii Sovietice în 1991, acţionând ca intermediar în schimbul de alimente ucrainene cu gaze naturale din Asia Centrală. În prezent, este unul dintre cei mai importanţi actori din Europa Centrală şi de Est în industriile chimică şi energetică, deţinând instalaţii în Ucraina, Germania, Italia, Cipru, Tadjikistan, Elveţia, Ungaria, Austria şi Estonia.
 
Firtaş a fost unul dintre cei mai puternici oameni din Ucraina şi un aliat al fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici. După ce Ianukovici a fugit din Ucraina în Rusia, în urma protestelor violente, Firtaş  şi alţi oligarhi au devenit persona non grata la Kiev. Guvernul interimar de atunci i-a acuzat că au sifonat miliarde de dolari din ţară.
 
International Business Times scrie că Firtaş ar putea fi verigă lipsă în ceea ce priveşte acuzaţiile privind legăturile unor apropiaţi ai lui Trump cu Rusia. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările