Oligarhii ucraineni au angajat politicieni occidentali pentru a reforma ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarii ucraineni Dmitri Firtaş, Rinat AAhmetov şi Viktor Pinciuk finanţează un grup de consilieri occidentali pentru a elabora un plan de reformare a Ucrainei, scrie presa germană. Printre politicienii angajaţi de oligarhi se numără Peer Steinbrueck, fost candidat la functia de cancelar al Germaniei, filosoful francez Bernard Henri Levy şi fostul comisar european german Guenther Verheugen.

Ideea de înfiinţare a acestui grup de consilieri pentru Ucraina a venit din partea politicienilor, nu a oligarhilor, scrie HotNews, citând mai multe publicaţii germane. 

„Noi vrem banii lor ca să ne facem treaba. Nu putem reforma Ucraina împotriva oligarhilor sau fără contribuţia lor”, a declarat Karl-Georg Wellmann, specialistul în politică externă al partidului condus de Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată. 

Grupul de consilieri este format, printre alţii, din  Peer Steinbrueck, parlamentar social-democrat şi fost candidat la functia de cancelar al Germaniei, filosoful francez Bernard Henri Levy, fostul comisar european german Guenther Verheugen, fostul ministru francez de externe Bernard Kouchner şi lordul britanic Risby of Haverhill, parlamentar. 

Oligarhii ucraineni au evitat luni bune să se implice ferm în conflictul din estul Ucrainei. Ca regulă generală, aceştia sprijină fie Kievul, fie Moscova, în funcţie de originea averilor, declara recent ambasadorul Ucrainei în România, Teofil Bauer. Majoritatea dintre ei sprijină însă autorităţile ucrainene, a adăugat acesta. 

Democraţia garantată de oligari. Cum a adus Ahmetov pacea în Mariupol vara trecută

Mişcarea Euromaidan a început, în noiembrie 2013, când preşedintele pro-rus Ianukovici a refuzat să semneze un acord de asociere şi liber-schimb cu UE. Însă sutele de mii de ucraineni care s-au strâns în Piaţa Independenţei din Kiev strigau la unison mai mult împotriva corupţiei şi a sistemului oligarhic în care trăiesc. Toate evenimentele petrecute de atunci se pare că, pentru un oligarh, n-au făcut decât să aducă şi mai multă putere. Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, a decis să se implice în conflictul dintre separatişti şi noile autorităţi de la Kiev, deşi iniţial a încercat să-şi menţină neutralitatea. 

În Mariupol, oraş din Doneţk, violenţele au încetat şi lucrurile au revenit la normal doar după ce angajaţii fabricii Ilici a lui Ahmetov au format miliţii şi patrulează în unităţi, altături de poliţie, pe străzi. Dintre cei 500.000 de locuitori ai oraşului, 30.000 lucrează pentru Ahmetov.  

„După luptele de la 9 mai, care s-au soldat cu şapte morţi şi 42 de răniţi, populaţia era înspăimântată, poliţia – demoralizată. Erau multe jafuri în magazine, furturi de maşini, haos şi sentimentul unui vid de putere, trebuia să se reacţioneze”, povesteşte Iuri Zincenko, directorul uzinei Ilici. După ce miliţiile au început să patruleze, spune Zincenko, activităţile ilegale au încetat. Astfel de unităţi se vor organiza şi în alte oraşe din Doneţk, unde este concentrat imperiul metalurgic al lui Ahmetov, care i-a adus averea de 11 miliarde de dolari. 

Autonomia Doneţkului, singura soluţie pentru averea oligarhului

Până acum, lipsa de implicare a lui Ahmetov, unul dintre cei mai puternici oameni din Ucraina, în evenimentele care ameninţă să rupă ţara au ridicat multe semne de întrebare. La nivelul declaraţiilor, oligarhul a făcut în repetate rânduri apel la dialog pentru a se evita dezmembrarea Ucrainei. „Această revoluţie reprezintă o traumă pentru el. Nu vrea să trăiască într-un soi de enclavă opacă, incertă”, spune Andrei Budiak, jurnalist din Doneţk. Însă, pentru Ahmetov, principalele două scenarii invocate ar aduce, cel mai probabil, dezastrul.

Dacă va sprijini Kievul, se va confrunta cu revolte în regiunea în care are uzinele, plus că afacerile sale cu Rusia ar avea de suferit. Dacă va sprijini Rusia, atunci ar putea ajunge pe lista persoanelor sancţionate de UE şi SUA. „Pentru Ahmetov a venit vremea să se hotărască”, spune un adjunct al guvernatorului legitim al regiunii Doneţk, citat de „Financial Times”. 

Acuzat că finanţează separatiştii

Însă singura soluţie care i-ar putea asigura imperiul ar fi ca regiunea să-şi capete autonomia proclamată după referendumul de duminică. „Vrea să transforme Doneţkul în micul său principat. Cu cât mai multă autonomie are regiunea, cu atât mai bine îşi poate proteja interesele în afaceri”, spune Alex, un activist pro-ucrainean din Mariupol. 

Pavel Gubarev, unul dintre liderii separatişti din Doneţk, a declarat săptămâna aceasta că „adepţii” săi sunt plătiţi de Ahmetov. Oligarhul a negat acuzaţiile, insistând că nu a plătit niciun „cent” nimănui.

[<a href="//storify.com/elenadumitru/armisti-iul-din-ucraina-in-pericol" target="_blank">View the story "Armistiţiul din Ucraina, în pericol" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite