Oleksandr Turcinov: Referendumul din Crimeea, „o farsă” decisă în birourile Kremlinului

Oleksandr
Turcinov: Referendumul din Crimeea, „o farsă” decisă în birourile Kremlinului

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov. cdt.ch

Referendumul organizat duminică în peninsula ucraineană Crimeea pentru alipirea la Rusia este „o farsă” decisă în „birourile Kremlinului”, a apreciat marţi preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, într-un interviu acordat pentru Agence France Presse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liderul interimar de la Kiev a abordat mai multe aspecte problematice ale crizei actuale din Ucraina şi situaţiei tensionate din Crimeea.

„Referendumul nu se va desfăşura în Crimeea, ci în birourile Kremlinului”, a afirmat Turcinov, acesta considerând că întregul proces al exerciţiului de duminica va fi „o farsă”.

Astfel, liderul pro-european de la Kiev a susţinut că „militarii ruşi” vor completa „procesele verbale cu date false”. Cu toate acestea, Ucraina nu va interveni militar pentru a împiedica alipirea Crimeei la Rusia.

„Nu ne putem angaja într-o operaţiune militară în Crimeea, deoarece am lăsa expusă graniţa de est şi Ucraina nu va fi protejată”, a precizat Turcinov în interviul acordat AFP.

Preşedintele interimar a evidenţiat şi faptul că actuala conducere de la Kiev face tot posibilul să soluţioneze situaţia de pe teritoriul Ucrainei, însă calea dialogului nu este acceptată de conducerea de la Moscova

„Din păcate, pentru moment, Rusia renunţă la o soluţionare diplomatică a conflictului (...). Ruşii renunţă la orice contact la nivel de Ministere de Externe şi de lideri”, deşi comunitatea internaţională „solicită Rusiei să deschidă negocieri de pace”, a adăugat reprezentantul puterii de la Kiev.

„Ilegalitatea” referendumului din Crimeea a fost subliniată şi de preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Didier Burkhalter, potrivit declaraţiei sale de marţi.

„În forma sa actuală, referendumul privind Crimeea, prevăzut să aibă loc la 16 martie, nu este în conformitate cu Constituţia Ucrainei şi trebuie să fie considerat ilegal”, potrivit unui comunicat citat de AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: