Olandezii se revoltă din nou faţă de restricţiile impuse în pandemie: un centru de testare incendiat, poliţişti atacaţi cu pietre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Amsterdam, olandezii au protestat faţă de restricţiile impuse de autorităţi şi săptămâna trecută                  FOTO: EPA EFE
În Amsterdam, olandezii au protestat faţă de restricţiile impuse de autorităţi şi săptămâna trecută                  FOTO: EPA EFE

Olanda se confruntă cu noi violenţe după ce zeci de oameni, revoltaţi de măsurile de protecţie sanitară şi de distanţare, au incendiat un centru de testare, aruncând pietre şi focuri de artificii în forţele de ordine. Violenţele au escaladat chiar în prima noapte în care s-au aplicat restricţii de circulaţie în Ţările de Jos.

Violenţele au avut loc în satul Urk, la 80 de kilometri de Amsterdam, şi au început sâmbătă, la ora 21:00, ora la care au intrat în vigoare noile restricţii de circulaţie. Carantina de noapte a intrat pentru prima dată în vigoare după cel de-al Doilea Război Mondial, cu scopul de a diminua numărul de infectări cu virusul SARS-CoV-2. Până pe 9 februarie, cetăţenilor le este interzis să circule între 21:00 şi 4:30. 

Zeci de protestatari au incendiat unul dintre centrele de testare Covid-19, au atacat poliţştii ajunşi la faţa locului şi au avariat mai multe maşini ale acestora.  „Este o noapte dramatică. Îmi este ruşine de ceea ce s-a întâmplat. În acest moment şi în calitate de primar, împreună cu şeful poliţiei şi cu procurorul, am o singură cale: să declar situaţie de urgenţă şi să trimit poliţia anti-revolte. Vrem pace şi calm la Urk", a declarat, duminică dimineaţa, primarul Cees van den Bos, citat de Digi24.

Situaţia de urgenţă despre care vorbeşte van den Bos se adoptă numai în situaţii excepţionale, când apar diverse tulburări, dezastre sau accidente majore. Situaţia îi pemite primarului să emită orice dispoziţie pe care o consideră necesară în vederea păstrarii ordinii publice. 

„Acest lucru nu este doar inacceptabil, ci este şi o palmă peste faţă, în special pentru personalul autorităţii locale de sănătate de la centrul de testare care face tot ce poate pentru a ajuta oamenii din Urk”, au declarat municipalitatea şi poliţia într-un comunicat de presă comun.

Poliţia se aşteaptă la noi proteste duminică, de această dată în Piaţa Muzeului din Amsterdam, zonă care a fost demnată „zonă de risc”. 

Mii de olandezi au încălcat legea

Conform datelor furnizate de poliţie, mai mult de 3.600 de persoane din Olanda au fost arestate pentru că au încălcat carantina de noapte, iar alte 25 au fost arestate pentru nerespectarea restricţiilor sau violenţă. 

Săpătămâna trecută, în Amsterdam au protestat 2.000 de oameni faţă de restricţiile pricinuite de pandemie şi faţă de guvernul demisionar. Oamenii au mărşăluit fără autorizaţie, fără să poarte măşti şi fără să păstreze distanţarea. 

Numărul de infectări zilnice în Olanda este de peste 5.500, iar numărul total al celor infectaţi se apropie de un milion. De asemenea, peste 13.000 de oameni au decedat din cauza coronavirsului. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite