Olandezii, cea mai înaltă populaţie din lume, au devenit mai scunzi. Explicaţiile cercetătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Olandezii, cei mai înalţi oameni de pe planetă, au scăzut în înălţime cu un centimetru, arată date ale Biroului de Statistică din Olanda, relatează The Guardian.

De şase decenii, olandezii sunt pe primul loc ca înălţime, însă ultimele statistici arată că media pentru un tânăr de 19 ani a fost în 2020 de abia 182.9cm, în timp ce o femeie de aceeaşi vârstă a avut doar 169.3cm.

Olanda a fost în frunte la acest capitol din 1958 cu excepţia anului 1967 când a ieşit a pe locul doi.

Biroul Central de Statistică (CBS) a chestionat 719.000 de persoane între 19 şi 60 de ani şi a arătat că după o perioadă de stagnare şi de scădere în centimetri, bărbaţii olandezi născuţi în 2001 sunt în medie cu 1 centimetru mai scunzi decât generaţia precedentă din 1980. Femeile de asemenea sunt mai scunde cu 1,4 centimetri.

Analiza suplimentară a constatat că acest fenomen nu este cauzat de migraţia din alte ţări.

„Descreşterea e în parte legată de imigraţia crescută a unor grupuri de populaţii ceva mai scunde şi copiii care s-au născut în Olanda. Însă creşterea în înălţime a cunoscut o stagnare în generaţiile în care ambii părinţi sunt nativi, ca şi în generaţiile în care toţi cei patru străbunici sunt născuţi în Olanda. Bărbaţii fără istoric de migraţie n-au câştigat centimetri, în timp ce la femei se observă o pantă descendentă”.

„Probabil situaţii precum criza financiară au avut consecinţe asupra condiţiilor mai aspre în care au crescut copiii faţă de cei din generaţia anterioară. Sau poate că inegalităţile s-au adâncit, pentru că ştim că acestea afectează media de înălţime, întrucât condiţii mai grele de trai în copilărie duc la o creştere scăzută pe verticală”, lansează o ipoteză Gert Stulp, cercetător în ştiinţe comportamentale şi sociale la Universitatea din Groningen. Acesta se referă la un posibil impact al crizei economice din 2007.

Faptul că aceeaşi tendinţă a fost observată în SUA sugerează că un factor ar putea fi şi o dietă săracă în nutrienţi.

„Dietele au suferit modificări. Pesemne că în ultimii ani acestea conţin mai puţin nutrienţi importanţi pentru creştere”, spune acesta despre scăderea în înălţime a americanilor care au mese tot mai sărace în nutrienţi şi bogate în schimb în calorii.

„O ipoteză mai speculativă este aceea că tot mai mulţi oameni renunţă la produsele animale. Dar, repet, nu sunt dovezi pentru asta”, spune el, precizând că şi cu o schimbare a dietei olandezii ar putea să-şi reia creşterea într-o limită fiziologică, pentru că oamenii nu pot depăşi o statură de trei metri.

Acum mai bine de un secol cei mai înalţi oameni se aflau în America de Nord şi Europa de nord, mai cu seamă în Norvegia şi Suedia.

Olandezii au avut o explozie de creştere în prima jumătate a anilor 1900, cu un vârf atins în anii 1950.

 Olandezii născuţi în 1930 ajunseseră la o înălţime medie de 175.6 cm. Cei născuţi în 1980 au depăşit 183.9 cm - o creştere de 8,3 cm în 50 de ani. Generaţia de femei născute în 1930 a atins în medie 165.4 cm, în timp ce cele născute în 1980 au atins 170.7 cm, mai mult cu aproape 5.3 cm.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite