Olanda suspendă vaccinarea cu AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani, după decesul unei femei

Olanda suspendă vaccinarea cu AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani, după decesul unei femei

Vaccin AstraZeneca / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Olanda a decis suspendarea temporară a administrării vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca la persoanele sub 60 de ani, după decesul unei femei care fusese imunizată cu acest ser, a anunţat vineri Ministrul Sănătăţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trebuie să ne asigurăm că totul este corect, aşa că este înţelept să ne oprim pentru moment”, a declarat ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge, potrivit Reuters.
 
Decizia a fost luată în urma noilor rapoarte de caz ale agenţiei de monitorizare a medicamentelor, Lareb,şi a discuţiilor cu autorităţile sanitare, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
 
Aproape 10.000 de programări la imunizare vor fi anulate.
 
AstraZeneca a declarat că colaborează cu autorităţile olandeze pentru a răspunde oricăror întrebări.
 
„Autorităţile din Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au ajuns la concluzia că beneficiile utilizării vaccinului nostru pentru a proteja oamenii de acest virus mortal depăşesc în mod semnificativ riscurile la toate grupele de vârstă ale adulţilor”, a transmis aceasta.
 
Agenţia olandeză Lareb, care urmăreşte efectele secundare ale medicamentelor, a declarat vineri că a primit cinci rapoarte de tromboză extinsă cu număr scăzut de trombocite după vaccinările cu vaccinul AstraZeneca, inclusiv la o femeie care a murit.
 
Lareb a spus că evenimentele au avut loc la 7 până la 10 zile după vaccinare.
 
„E vorba de femei între 25 şi 65 de ani. Trei pacienţi au prezentat embolii pulmonare extinse. Una a murit şi o alta a avut o hemoragie cerebrală”, a spus acesta.
 
Aproximativ 400.000 de persoane au fost vaccinate cu AstraZeneca în Olanda în perioada respectivă şi rapoartele despre aceste cazuri „par comparabile cu alte rapoarte din Europa”, a spus Lareb.
 
Decizia vinde la o zi după ce Germania a oprit utilizarea vaccinului pentru persoanele sub 60 de ani.
 
 
Olanda a înregistrat aproximativ 1,2 milioane de cazuri de coronavirus în total şi peste 16.500 de decese.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările